URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2012, 09:23

Orădenii l-au primit şi petrecut cu aplauze pe Bolojan în Ioşia şi Rogerius (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Candidatul USL la Primăria Oradiei îşi duce şi campania de acum la fel ca în urmă cu patru ani, preferând să se întâlnească direct cu cetăţenii. Reporterul BIHOREANULUI a asistat la două asemenea reuniuni, în care a constatat că, în ciuda nemulţumirilor pe care le au, orădenii par să-l aprecieze pe Ilie Bolojan pentru reuşitele din mandatul 2008-2012.

Marţi seară, însoţit de circa 20 dintre colegii din PNL şi PSD, unii dintre ei membri ai echipei de campanie, alţii candidaţi ai USL la Consiliul Local Oradea, reprezentantul USL în cursa pentru Primărie, Ilie Bolojan, s-a întâlnit în Parcul Ghioceilor cu aproximativ 100 de locuitori ai cartierului Ioşia.

"A fost o onoare"

În prima parte a reuniunii, la care Bolojan a fost primit cu aplauze (la fel cum, tot cu aplauze, avea să fie întrerupt de mai multe ori), primarul le-a prezentat orădenilor bilanţul activităţii sale din aceşti patru ani.

Bolojan a afirmat că, deşi au fost patru ani grei, de criză, în care s-au tăiat nu numai salariile şi pensiile oamenilor, ci şi fondurile din impozitele pe salarii cuvenite oraşului de la bugetul de stat, a reuşit să pună în practică mai multe dintre proiectele pentru care ceruse votul în 2008.

"Cei care m-au votat atunci nu s-au aşteptat ca Primăria să rezolve totul, dar s-au aşteptat ca primarul şi Primăria să lucreze pentru orădeni, nu împotriva lor, să cheltuie banii publici cu responsabilitate şi chibzuinţă, să trateze egal toţi cetăţenii şi toate cartierele", a spus primarul, concluzionând: "Orice s-ar spune, la final de mandat în urma mea se vede ceva, fie că vorbim de drumuri, poduri, parcuri, locuri de parcare, şi curăţenie. Nu sunt lucruri pe care le-am făcut singur, ci împreună cu colegii din Primărie şi din Consiliul Local, care au dovedit că dacă sunt lăsaţi să lucreze ştiu s-o facă. Dar cel mai important partener a fost orădeanul, cel care şi-a plătit taxele şi impozitele, cel care nu a distrus coşurile de gunoi sau băncile, cel care nu îşi aruncă mizeria pe stradă. În cele mai multe locuri din oraş, rezultatele se văd, se vede că lucrurile s-au schimbat în bine, şi vreau să vă spun că pentru mine a fost o onoare să servesc Oradea şi orădenii".

Temelia dezvoltării

În ce priveşte intenţiile sale pentru următorul mandat, Ilie Bolojan a reiterat convingerea că temelia dezvoltării unui oraş este dezvoltarea economică, astfel că îşi va continua politica de încurajare a investiţiilor, la fel ca în ultimii patru ani, când anual în Oradea s-au investit câte 25-30 milioane euro şi s-au creat peste 1.200 de locuri de muncă, deşi la nivel naţional numărul locurilor de muncă a scăzut.

De asemenea, candidatul USL a afirmat că va încuraja parteneriatul încheiat între Universitate şi municipalitate pentru ca instituţia de învăţământ superior să pregătească specialişti după necesităţile companiilor din Oradea, "nu şomeri cu diplome", şi că va stimula transformarea unor licee (foste industriale) în şcoli profesionale, pentru ca absolvenţii să fie angajaţi de aceste companii, nu să-şi caute locuri de muncă ani întregi.

Bolojan a spus, de asemenea, că va continua şi politica de îmbunătăţire a infrastructurii, deoarece deşi aceasta nu este o garanţie a dezvoltării, este o condiţie a ei, căci fără drumuri, reţele de apă şi canalizare, investitorii nu vor prefera niciodată Oradea, ci se vor orienta acolo unde au condiţii mai bune.

"Fără minciună"

Primarul a vorbit şi despre cea mai spinoasă problemă a orădenilor, termoficarea, spunând că "nu mă feresc să vă explic lucrurile" şi că este convins că trebuie să le prezinte oamenilor "nu ceea ce doresc ei să audă, ci adevărul, ceea ce trebuie să ştie".

În acest sens, după ce a precizat că în mandatul său a fost câştigat un proiect cu fonduri europene de 12,5 milioane euro pentru exploatarea apei geotermale, Bolojan a afirmat că "oraşul plăteşte acum factura pentru ceea ce nu s-a făcut timp de 20 de ani la CET", adică pentru faptul că acesta nu a fost niciodată modernizat din anii '60 încoace şi magistralele nu au fost niciodată reabilitate, ceea ce genereză mari pierderi. "Acest lucru trebuie oprit, nu mai putem avea la nesfârşit un CET ca o Dacie răblăgită care consumă mult combustibil, mult ulei, care poluează foarte mult, este neconfortabil şi prezintă risc de accidente".

Bolojan a explicat că noul CET pe gaz nu numai că va fi făcut pe fonduri europene, dar va şi prezenta garanţia ţinerii sub control a preţului gigacaloriei, deoarece va produce şi electricitate, iar UE va aloca Oradiei bonusuri pentru faptul că are energie verde, astfel încât din banii obţinuţi pe aceste certificate şi pe vânzarea curentului electric se va putea obţine o termoficare la preţuri precum cele de acum, chiar dacă preţul gazului va creşte.

Ca dovadă, a spus Bolojan, CET-ul din Ploieşti, pe gaz, dar din anii '80, produce şi acum gigacaloria la preţuri mai mici decât CET-urile pe cărbune din alte oraşe ale ţării. "Asta e situaţia, restul sunt poveşti, dacă vine cineva şi vă spune alte lucruri", a zis Bolojan.

Ce vor orădenii

În mod poate surprinzător, orădenii - atât marţi în Ioşia (circa 100), cât şi cu o seară înainte în Rogerius (aproximativ 150) - l-au ascultat pe primar fără să-l întrerupă, ba chiar de câteva ori l-au aplaudat.

După încheierea expunerii, Bolojan a ascultat şi păsurile oamenilor şi le-a răspuns la întrebări. Cele mai multe dintre probleme s-au referit, poate din nou surprinzător, la dorinţa orădenilor care locuiesc la blocuri ca Primăria să demoleze garajele din tablă, pentru a face locuri de parcare şi pentru cei care nu au asemenea construcţii în care - spun ei - unii vecini, mai norocoşi, îşi ţin murăturile sau lucrurile vechi pe care nu vor să le arunce sau să le ţină în balcoane. Tot cu referire la locurile de parcare, alţi orădeni s-au arătat supăraţi că unii vecini, care "aduc maşini de dincolo", ocupă parcările cu ele, punându-le pe geamuri anunţuri de vânzare.

De asemenea, localnicii i-au cerut lui Bolojan să fie mai atent la oameni, nu la câinii vagabonzi, astfel încât se aşteaptă de la el ca maidanezii să fie complet înlăturaţi, iar cei care au câini "cu stăpân" să fie obligaţi să cureţe după ei. "Nu este normal să vină vecinul şi să-şi lase câinele să-şi facă nevoile în faţa scării sau în parc, unde se joacă copiii", a spus un orădean din Rogerius. Un altul i-a cerut primarului să rezolve problema apei calde, care vine rece pe conductă minute bune dimineaţa, pentru că instalaţiile de recirculare au fost dezafectate în anii '90, în loc să fie reparate.

În Ioşia, cetăţenii au vrut să afle de la primar când le vor fi asfaltate străzile, pentru că de 22 de ani cartierul lor a rămas "ca la ţară", în timp ce Primăria a asfaltat străzi pe dealuri, în zonele de vile. Bolojan le-a răspuns că acest lucru se va întâmpla începând din acest an, deoarece înainte de asfaltare vor fi înlocuite reţelele de apă şi canalizare din azbest, vechi de zeci de ani şi foarte dăunătoare pentru sănătate. La fel, oamenii s-au plâns şi de faptul că "Poliţia nu-şi face datoria", întrucât pe străzile asfaltate seara şi noaptea gonesc motoclicliştii, pe care poliţiştii se fac că nu-i văd, în timp ce preferă să pândească cu radarul şoferii care trec de 70 km/h în zone nepopulate.

"Nu merg ministru"

După ce le-a răspuns întrebărilor, adesea spunând că lucrurile nu pot fi rezolvate peste noapte sau chiar că unele nu depind de Primărie (precum închiderea crescătoriei de porci de la Palota, unde "cei de la Garda de Mediu au venit, dar n-au simţit mirosurile pentru că ori aveau nasurile înfundate, ori aveau buzunarele fără fund"), Bolojan a fost pus să promită că, în varianta în care USL va asigura guvernarea în următorii patru ani, nu va părăsi funcţia de primar pentru una de ministru.

Candidatul USL le-a spus orădenilor că nu va face acest lucru, şi că în perioada 2007-2008 a acceptat să facă parte din Guvernul Tăriceanu părăsind funcţia de prefect pentru că aceasta a fost una "numită", nu aleasă, dar a precizat că va profita de guvernarea USL pentru a asigura Oradiei "un tratament corect de la Guvern".

Orădenii din Ioşia, dar şi cei din Rogerius, l-au mai ţinut pe Bolojan în discuţii mai bine de o jumătate de oră după încheierea reuniunilor electorale, iar la plecare şi-au manifestat simpatia aplaudându-l şi spunându-i că pe 10 iunie îi vor da votul. Motivul? "Ştim că n-aţi terminat de reparat oraşul, dar aţi făcut în patru ani mai multe decât au făcut toţi ceilalţi primari în 20 de ani", s-au exprimat câţiva dintre ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
Intrebare de baraj
Bine bine, Bolojan chiar daca a facut enorm pentru oras sa zicem ca nu e bun. Atunci pe cine pana mea vedeti voi bun de primar in orasu asta? Il vreti iara pe Filip?
Postat 31 Mai 2012, 11:13 de Kortan
Aplaudati, aplaudati
Ca pe vremea lui Ceausescu. Toti il aplaudau si dupa ce trecea alaiul il injurau. Frumos! Ne intoarcem in vremurile vechi. Rusine!!!!! Asta oare chiar crede ca are 75%???
Postat 31 Mai 2012, 07:16 de do
mincinosu bolojan
cum poatm spune cei de la ebinoreanul.ro ca cei din Iosia l-au sustinut pe boloja, cand un cartier intreg il URASTE din cauza incalzirii propuse de el... HUUU!!!!
Postat 30 Mai 2012, 22:13 de iris
dap vai de voi
vai si amar de tine, bolojan
Postat 30 Mai 2012, 21:53 de Daria
Am vazut si m-am lamurit !
In piata taranilor au fost vreo 30, hai, 40 de aplaudaci. Jumatate au fost caini comunitari ,,ca sa fie daca se intampla ceva\'\', vreo zece tigani care cerseau nici ei nu stiau exact ce, a mai fost popa de la biserica din piata cu cativa apropiati, venit si asta la (o posibila viitoare) pomana... Hai mai lasati-ma ! Aplauze..... facute cu akm-ul....
Postat 30 Mai 2012, 21:19 de .
ati distrus parcarea, opriti selina in parcul olosig
D-le primar daca vreti voturile celor de pe strada Spartacus de langa parcul Linistii spuneti-le cretinilor de la Selina sa opreasca ACUM macelul pe care il fac in parcarea din curtea blocului. Au tras 2 randuri de garduri paralele si au distrus jumate din parcarea blocului, si asa nu aveam loc la masini, acum din cauza indolentei si prostiei nu vom mai avea nimic...IN LOC SA DUCA PAMANTUL SA MAREASCA PARCAREA AU TRAS GARDUL 2 SA ACOPERE PAMANTUL PE LOCUL PARACRILOR...HUUUOOOOO faceti ceva sau nu va mai votam...
Postat 30 Mai 2012, 19:37 de roby
dute tare
luati cu pita de la Bolojan ca in urmatorii 4 ani nici macar promisiuni nu mai primiti
Postat 30 Mai 2012, 18:50 de pintilie 56
minciuni
cica NU SOMERI CU DIPLOMA.. mai il crede cineva cu minciunile astea inaintea alegerilor?
Postat 30 Mai 2012, 18:46 de vasile
..........................
adevaratii locuitori ai cartierului Iosia cred in acest articol? CICA PRIMIT CU APLAUZE
Postat 30 Mai 2012, 18:43 de nicoale
vsm
dada.. o mana de oameni din care cativa sunt administratori si presedinti de asociatii de proprietari, membri de partid si catica trecatori care din intamplare au trecut pe acolo si probabil simteau nevoia de ceva minciuni
Postat 30 Mai 2012, 18:41 de anton
multi vad putini cunosc
pe 12 din ei ii cunos si sunt membri psd si pnl..cica locuitori din iosia ..hahahahahahahaha
Postat 30 Mai 2012, 18:33 de nicolae
Jumi-juma
Întrebare la un radio (gen Erevan) de Bihor: Este adevarat ca jumatate din oradeni sunt idioti ? Raspunsul a venit instantaneu: Nu este adevarat ! Jumatate din oradeni nu sunt idioti.
Postat 30 Mai 2012, 17:05 de Carp III
Felicitari!
Aveti voturile familiei mele.Sanatate sa aveti sa duceti la capat tot ce a-ti promis.
Postat 30 Mai 2012, 16:43 de c-man
@iosia@ca la noi@mariana curdefier, etc
Votati-l pe gibon, dar sa nu uitati ca unii, multi/putini, v-au atras atentia si v-au deschis ochii ! Cand v-o va trage-o de va vor zbura banii din buzunar ca luati de tornada, sa va amintiti ca ati fost labagii ! Adica v-ati facut-o cu mana voastra.
Postat 30 Mai 2012, 15:33 de un fost PeNaL
aici is michiduta
nu cedez pana nu il vad pe emilia(n) afara de pe liste!
Postat 30 Mai 2012, 15:14 de Lica
@Iosia
@Iosia ... cum adica guvernul Boc a gasit bani doar pentru orasele pdl'iste? atunci explica-mi te rog din ce a reusit Bolojan sa duca la bun sfarsit proiectele pe care le-a gasit in primarie? cu ce bani a reusit sa va faca voua mult iubitele parcari cu care se lauda si sensurile si podurile? cu bani adusi de acasa? gandeste putin inainte sa comentezi ....
Postat 30 Mai 2012, 14:46 de Olivia
Mai lasa-ma cu Iosienii
Da ma..ca pe aia din Iosia tare ii interesa acum 6 ani ca restul plateau atunci mai mult ca ei... De ce sa nu fie si reciproca valabila? Obiectiv vb. Mai lasa-ma nene cu favoritisme tipice PDL, adica Matei si Transgex... . Dupa ce ca ati scos subventiile la incalzire, mai PDListilor, Boc al vostru gasind bani doar pt orasele PDListe, mai si faceti gura pe aici. Degeaba... . Hai Bolojan!
Postat 30 Mai 2012, 13:31 de Iosia
geo
Cu ce sa-l primeasca, rosiile s-au scumpit foarte mult...
Postat 30 Mai 2012, 13:11 de iou
Duru
Da ce-aveti voi ma cu cainii vagabonzi *** de dobitoci. Tipic romanesc.
Postat 30 Mai 2012, 12:25 de Gigi
hahaha
:))) vesinici nemultumiti..caravana pdl istilor trecea agale :))
Postat 30 Mai 2012, 12:11 de ca la noi
sa vina pe cazaban
sa vina in iosia dar pe str.Cazaban,nu pe la casi,sa vezi acolo aplauze... de sanatate
Postat 30 Mai 2012, 11:46 de luky
afara cu USL-ul
AFARA USL! AFARA PAVEL EMILIAN!
Postat 30 Mai 2012, 11:22 de pavelica
Vrajeala
Toata lumea il lauda pe Bolojan , eu unul nu vad un motiv sa-l laud . Pentru mine unu ca si cetateanu nu vad mare schimbare in mandatul Bolojan . Nu stiu cate din cele terminate de Bolojan sunt proiectele sale ( Podul Iosia , parcarile , Parcul Industrial etc) Toata lumea numa da din gura , eu nu mai cred in vorbe , daca ii asa bun pe cum il lauda lumea sa aibe puterea de caracter si sa vina cu dovezi . Proiectul X l-am inceput eu ..proiectul Y l-a inceput alt primar si eu l-am finalizat . Asa mi s-ar fi parut corect . Ce repede uitam , daca trece Cetul pe Gaz sa vedem mai aplaudati atunci cand va fi incalzirea tripla , in loc sa facem mai multe TransGexuri sa diminuam din costurile popilatiei pentru incalzire iarna. Dar stim ce interese sunt la nivelul primariei , ne vand gogosi si noi ii prindem . Un primar din punctul meu de vedere trebuie sa fie un bun gospodar al urbei. Sa vina cu solutii , din punctul meu de vedere prea multe n`a facut . Nu fac parte din nici un partid politic si nici nu o sa fac . Prea multa mincina , va urez succesuri cu Bulojan .
Postat 30 Mai 2012, 11:21 de Flo
muhaha
ce vrajeli ieftine....daca a facut atatea de ce nu si-a asumat ca a facut ceva la confruntarea cu groza de pe tvs din urma cu 2 zile?
Postat 30 Mai 2012, 10:56 de muhaha
jos bolojan
cainii vagabonzi taxele de parcare si multe altele nu mai conteaza..conteaza doar poduri si sensuri giratorii nu domnule primar???
Postat 30 Mai 2012, 10:55 de aaa
du-te in iosia la blocuri
s-a dus cumva la locatarii carora le-a triplat pretul la intretinere? ca nu vad poze...probabil nu mai candida acum daca mergea acolo...rusine ...asha primar pedeapsa nu a mai avut oradea de la sturza care era tot pnl
Postat 30 Mai 2012, 10:55 de miculas
cel mai mic salariu din tara
P-E-N-I-B-I-L Poporul asta nu se mai satura de prosteala!
Postat 30 Mai 2012, 10:26 de iou
aa
o intrebare am domnule primar. ce ne facem in Iosia cu atatia caini vagabonzi? seara ti-e frica sa umbli in zona salii sportului
Postat 30 Mai 2012, 10:21 de aa
Bolojan primar
Felicitari domnule primar, va iubim pentru tot ce ati facut si va votam!
Postat 30 Mai 2012, 10:17 de Mara
Corect!
Scurt si la obiect. Bravo D-le Bolojan. Mult succes in viitor! Incep sa cred ca poate Ebihoreanul nu e asa de PRO PDL cum pare in ultima vreme.
Postat 30 Mai 2012, 10:16 de Sebi
Succes domnului Bolojan!
Ilie Bolojan e singurul primar care a facut ceva pentru orasul asta! Felicitari si succes pentru un nou mandat!
Postat 30 Mai 2012, 10:13 de mariana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON