URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2012, 21:50

Orădenii i-au aplaudat minute în şir pe reprezentanţii Casei Regale la spectacolul de gală de la Teatrul Regina Maria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regal de muzică la Teatrul Regina Maria, şi nu doar la figurat, ci şi la propriu, concertul de gală de vineri seară al Filarmonicii orădene având în loja de onoare trei oaspeţi de seamă: Principele Radu al României, tânărul şi carismaticul Principe Nicolae şi mătuşa acestuia, fiică a Principesei Ileana, Alteţa Sa Imperială şi Regală a Austriei, Arhiducesa Maria Magdalena.

Întâmpinaţi de primarul Ilie Bolojan şi de directorul general al instituţiei, Daniel Vulcu, cei trei reprezentanţi ai Casei Regale a României au ajuns la Teatru cu câteva minute înainte să înceapă spectacolul, însă au fost nevoiţi să aştepte, la fel ca întreg publicul, mai bine de zece minute până ce locurile de pe scenă au fost ocupate de orchestră şi de cor.

În lojele Teatrului au mai putut fi văzuţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, oameni de afaceri, inclusiv străini, manageri de companii, şefi ai unor instituţii publice, mulţi dintre ei costumaţi în smochinguri, medici reputaţi, profesori, dar şi melomani abonaţi ai Filarmonicii, obişnuiţi ai concertelor simfonice care, de obicei, sunt reprezentate joia.

Condusă de dirijorul Romeo Rîmbu şi avându-l ca solist, la a doua piesă din repertoriu, pe violonistul Gabriel Criotoru, care a cântat la o vioară Guarnieri, orchestra a deschis concertul cu o piesă de Handel (Zadok the priest - imn de încoronare, scris pentru încoronarea lui George al II-lea al Marii Britanii), continuând cu Camille Saint-Saens (Introducere şi rondo capriccioso, op 28), în final interpretând Poema Română, op 1, de George Enescu, unul dintre artiştii preferaţi ai Casei Regale.

În încheierea concertului, orchestra a intonat, fireşte, şi Imnul Regal, moment în care întregul public s-a ridicat de pe locuri, aplaudând cu privirile îndreptate asupra lojei centrale minute în şir, inclusiv pe acordurile bisate.

Spectacolul de gală a luat sfârşit după o oră şi jumătate, dar cea mai mare parte a publicului a preferat să nu părăsească Teatrul, ci să aştepte în faţa clădirii ieşirea reprezentanţilor Casei Regale.

Judecând după comentariile celor prezenţi, impresia făcută de cele trei alteţe a fost puternică, Arhiducesa Maria Magdalena impunând printr-o ţinută cu adevărat princiară şi printr-o eleganţă care foarte rar poate fi văzută "pe viu" în Oradea, în timp ce Principele Radu a suprins prin discreţie şi austeritate, iar Principele Nicolae a stârnit o simpatie generală printr-o carismă greu de presupus la o persoană atât de tânără.

Cei trei înalţi oaspeţi au părăsit Piaţa Ferdinand în ovaţiile şi aplauzele tuturor, unii dintre cei de faţă nesfiindu-se să strige "Oradea vă iubeşte!", "Trăiască Regele!", "Trăiască Monarhia!" şi "Vă mai aşteptăm!".

Şederea în Oradea a celor trei reprezentanţi ai Casei Regale continuă cu un dineu oferit de municipalitate la Hotelul Double Tree by Hilton.

Vizita Principelui Radu, Prinţului Nicolae şi Arhiducesei Maria Magdalena a avut loc la invitaţia primarului Ilie Bolojan, care a dorit ca reprezentanţii Casei Regale să participe la dezvelirea statuii Reginei Maria, amplasată în Piaţa Ferdinand, aproape în acelaşi loc în care un monument similar fusese ridicat după Marea Unire, în onoarea unei alte vizite istorice, pe care suveranii României Mari au făcut-o în oraş în 23 mai 1919, când au marcat în mod simbolic instalarea administraţiei româneşti în Transilvania.

La fel ca la începutul secolului trecut, rostul statuii Reginei Maria este de a omagia această personalitate istorică de un mare patriotism, care a influenţat decisiv Congresul de Pace de la Paris pentru ca marile puteri să recunoască Marea Unire proclamată la Alba Iulia, iar României să-i revină un teritoriu cât mai întins, în pofida pretenţiilor diplomaţiei ungare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ce mai vor ? ce au facut pentru Romania, unde le sunt investitiile?
raia sociala complexata :)))
Postat 14 Octombrie 2012, 09:59 de locuri de munca
ce mai vor ? ce au facut pentru Romania, unde le sunt investitiile?
au venit suuugaci, altiiii!!!! nu ne ajunge cati avem ce mai vor si cersetori astia? unde sunt locurile de munca ?
Postat 14 Octombrie 2012, 09:58 de locuri de munca
Ce medici???
Auzi, au participat si medici reputati!!!! Care medici, din moment ce trenul de Cluj e cel mai bun medic de Oradea!!!
Postat 14 Octombrie 2012, 08:42 de Burebista
Stimate ziarist
Stimate ziarist,orchestra trebuie sa intre pe scena si sa isi ocupe locurile.Tinuta dumitale a lasat de dorit la concert.Seful dumitale are obiceiul sa frecventeze sala de concert,ar fi bine sa il insotesti mai des ai ai vedea ca orchestra trebuie sa isi ocupe locurile.Cred ca domnia esti un ziarist talentat ,dar incult.Esti tanar ,mai poti invata,dar inainte sa mai faci asemenea afirmatii,intreaba de la cine stie.
Postat 13 Octombrie 2012, 08:12 de matild.pop
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON