URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2012, 10:54

Orădenii au luat cu asalt Teatrul pentru a vedea coroana Reginei Maria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de la ora 10 a dimineţii de vineri, zeci de orădeni au ajuns la Teatrul Regina Maria pentru a vedea coroana celei care a fost suverana României Mari în cea mai fastă perioadă din istoria ţării.

Potrivit directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberlander Tîrnoveanu, coroana Reginei Maria se află pentru a doua oară în afara Capitalei, prima oară acest lucru întâmplându-se în 1938, când ea a fost expusă la Sinaia, excepţie făcând - fireşte - momentul încoronării de la Alba Iulia, din 15 octombrie 1922.

Povestea coroanei

Vizitarea expoziţiei de fotografii şi cărţi, în centrul căreia se află coroana Reginei Maria, se face în grupuri limitate numeric, de maxim 15 persoane, motivul fiind cât se poate de simplu: respectarea măsurilor de securitate excepţionale necesitate de itinerarea coroanei.

În foaierul Teatrului, într-o extremitate au fost aranjate drapelul naţional al României şi cel al Casei Regale, cu deviza Nihil Sine Deo, iar în mijloc, într-o vitrină securizată, a fost expusă coroana comandată de Parlamentul României pentru ceremonia încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria.

Realizată la Paris de Casa de bijutieri Falize, din aur transilvănean - fapt ce i-a dat o simbolistică aparte - coroana are un design în stil bizantin, cu motive vegetale, conceput de Costin Petrescu şi având o înfăţişare medievală.

Un accesoriu absolut neobişnuit, dar specific personalităţii Reginei Maria, sunt cele două pandantive laterale ale coroanei, inspirate din diademele imperiale bizantine, fiecare având câte un scut heraldic ce arată genealogia suveranei, Casa de Ediburgh şi de Saxa Coburg Gotha, asocierea acestora fiind menită să simbolizeze continuitatea cu perioada de glorie a statelor medievale româneşti.

De cele două medalioane sunt prinse câte trei lanţuri de ambele părţi, reprezentând boabe de grâu, simbol al fertilităţii şi rodniciei, iar crucea gamată stilizată reproduce simboluri religioase cosmice ancestrale care se regăsesc adesea şi arta populară românească.

Un alt element aparte este ansamblul de pietre preţioase şi semipreţioase ce împodobesc coroana, în acord cu viziunea şi temperamentul romantic al Reginei Maria.

O copie a coroanei Reginei se află expusă la Muzeul Maryhill din Statele Unite ale Americii.

Portret de Regină

Expoziţia din foaierul Teatrului orădean mai cuprinde, de asemenea, fotografii ce o înfăţişează pe regină în diverse ipostaze şi la diverse vârste, casa din Kent (Marea Britanie) unde s-a născut, viitoarea Regină a României la 10 ani, în tinereţe, cu viitorul Rege Carol în braţe, cu moştenitorii săi şi ai Regelui Ferdinand - Prinţesa Ileana, Prinţul Nicolae, Prinţul Carol, Regina Maria a Iugoslaviei şi Regina Elisabeta a Greciei, imagini de al Încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, o ediţie princeps a jurnalului Reginei, "Povestea vieţii mele", fotografii ale Reginei în uniformă de colonel, în ţinută de campanie şi alături de Regele Ferdinand Întregitorul.

Sărbătoare regală

Expoziţia în centrul căreia se află coroana Reginei Maria va fi deschisă vineri până la ora 17, iar sâmbătă între orele 10 şi 17, ea făcând parte dintr-o serie de manifestări speciale ce coincid cu Ziua Oradiei.

Astfel, cu participarea a trei reprezentanţi ai Casei Regale a României, Principele Radu, Prinţul Nicolae şi arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, descendentă directă a Reginei Maria (fiică a Principesei Ileana), la ora 11 are loc o reuniune festivă a Consiliului Local.

La ora 13, superba statuie a Reginei va fi dezvelită în Piaţa Ferdinand, scuarul fiind pregătit exemplar, cu gazon proaspăt, cu flori şi cu rădăcinile bătrânilor arbuşti de tisa acoperite cu pietriş ornamental.

O oră mai târziu, reprezentanţii Casei Regale vor depune flori la statuia de pe Corso a cărturarului Aurel Lazăr, cel în casa căruia de pe strada care astăzi îi poartă numele a fost redactată Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, actul premergător Unirii de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Vineri seară, la Teatrul Regina Maria, oaspeţii vor asista la un concert de gală a cărei piesă de rezistenţă este Poema Română a lui George Enescu, unul dintre protejaţii suveranei, după care la Hotelul Double Tree by Hilton vor participa la un dineu oferit în onoarea lor de municipalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
HAI ROMANIA !
"Road to Rio". La pauza, Turcia - Romania 0-1 ! HAI ROMANIA !!!
Postat 12 Octombrie 2012, 21:33 de Turcia-Romania 0-1
Suveran
Ma uit de sus la voi, SLUGI NETREBNICE !
Postat 12 Octombrie 2012, 18:58 de hahahahahha
Copia ei !?!
Originalul este în seif, la Banca Naţională din Bucureşti. Ce se poate vedea în foaierul Tetrului RM din Oradea este o copie făcută de fostul atelier de bijuterie a Comitetului Central al PCR, care s-a aflat în clădirea mică din faţa sediului vechi al lui Ceauşescu. Dintre cei care au lucrat la această copie extrem de reuşită, au mai rămas cei doi băimăreni dintre care unul e perfect lucid, în timp ce al doilea mai are puţin şi dă colţul, cu toată pensia lui de colonel cu tot.
Postat 12 Octombrie 2012, 15:35 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON