URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2016, 16:34

Orădeni, poftiţi acasă! Primarul Bolojan vrea să-i convingă pe orădenii plecaţi la muncă în străinătate să devină antreprenori acasă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 14.000 de bihoreni lucrează în străinătate, iar din aceştia peste 60% sunt orădeni care şi-au lăsat în spate oraşul natal pentru o viaţă mai bună. Cum mulţi dintre ei vin cel puţin o dată pe an la Oradea, primarul Ilie Bolojan vrea ca Primăria să organizeze evenimente speciale pentru ei.

Cu ochii pe diaspora

"Demarăm un program care are drept obiectiv principal realizarea unei relaţii mult mai bune a comunităţii noastre, cu românii care sunt plecaţi peste graniţe din Oradea şi din Bihor, şi în general cu comunitatea românească din străinătate. Acest lucru este important pentru noi, pe de-o parte pentru a ţine o relaţie cu ei, pe de altă parte pentru că, odată ajunşi în străinătate, ei au acumulat o experienţă care ar putea fi transferată în oraşul nostru", a declarat Bolojan, miercuri, în debutul unei prezentări pe tema migraţiei românilor din ultimii 25 de ani, care a avut loc în sala mare a Primăriei, cu ocazia Zilei Diasporei Româneşti.

Bolojan vrea ca an de an, în luna august, când de regulă orădenii din străinătate vin acasă în vacanţă, Primăria să organizeze special pentru ei atât concerte sau alte evenimente culturale, cât şi seminarii pe teme de business, care i-ar putea convinge să îşi deschidă afaceri acasă. "Este important să facă o investiţie aici şi nu în altă ţară", a spus Bolojan.

Patroni acasă

Că orădenii din străinătate au bani pe care să-i investească a arătat consilierul local Dacian Palladi, cel care a susţinut prezentarea pe tema migraţiei. Folosindu-se de date statistice, el a arătat că în medie un român plecat în străinătate, deci inclusiv un bihorean, câştigă într-un an 19.200 de euro. Din cei 8.673 de orădeni care locuiesc în afara graniţelor, circa 5.500 dintre ei economisesc constant, fiecare dintre ei punând deoparte 8.000 de euro anual. Asta înseamnă că într-un an orădenii "de afară" economisesc 44 de milioane de euro.

Cum în Oradea doar directorii din multinaţionale câştigă circa 10 euro pe oră, adică salariul mediu al multor muncitori din străinătate, este lesne de înţeles că toţi aceşti orădeni nu vor reveni acasă ca să îşi caute locuri de muncă. "Diaspora nu se întoarce ca angajat, ci revine ca angajator", a precizat Palladi.

Spusele sale au fost confirmate şi de Hildegard Brandl, româncă născută într-o familie de saşi, crescută şi educată în străinătate, dar revenită în România ca antreprenor. Membră a asociaţiei Romanian Business Leaders, care derulează proiectul "Repatriot", menit tocmai să îi convingă pe românii din străinătate să devină antreprenori în ţara lor, Brandl a confirmat că 80% dintre românii care lucrează şi locuiesc în afara graniţelor ţării şi cuprinşi în proiect au confirmat că ar dori să revină în ţară.  

Hildegard Brandl a mai spus că Oradea este un mediu propice pentru noi investitori tocmai pentru că este un oraş care s-a dezvoltat şi pare că va continua acest trend. "Pe românii din diaspora dorul de acasă îi trage înapoi şi au mereu dubiul dacă s-a schimbat ceva în România şi dacă da, cum. În Oradea s-a schimbat ceva. Aici este de făcut multă treabă, ca antreprenor", a spus aceasta.

Două judeţe "emigrate"

În prezentarea sa, Palladi a mai arătat şi că, potrivit datelor adunate de ambasadele României, în străinătate sunt în prezent 5 milioane de români. Numai în ultimii cinci ani, ţara a pierdut populaţia cât pentru două judeţe, adică 700.000 de oameni, şi la fiecare 5 minute şi 27 de secunde un român pleacă în străinătate, la muncă.

În tot acest timp, în România au rămas 9,2 milioane de persoane care pot munci, din care aproape două milioane pur şi simplu nu munesc, şi 5,2 milioane de pensionari. "Opt milioane de oameni lucrează în ţară, 5 afară. Aproape jumătate din oamenii care pot munci au plecat", a subliniat Palladi. Cei mai mulţi români sunt în Italia, Spania, SUA şi Israel.

La evenimentul de la Primărie au fost prezenţi circa 30 de orădeni, majoritatea antreprenori locali, care au subliniat că, pentru a fi convinşi să vină acasă, românii din străinătate trebuie să afle că aici impozitele sunt semnificativ mai mici decât în ţările vestice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
65 Comentarii
@eutanasiu
Esti incoerent, mentin afirmatia. Deci in logica ta, daca un proiect estimat si aprobat de finantator la valoarea de X, in urma licitatiilor se reduce la Y, tu diferenta X-Y o treci la pierderi? Dupa care tot tu vii si citezi "Compania de Apă Oradea are acordul finanţatorului pentru utilizarea economiilor...". Deci pana la urma "pierderile" nu sunt pierderi! Cat despre fatul ca intr-un loc sunt 22 de milioane si in altul 28, ti-ai pus problema unei erori a redactorului, sau a unei greseli de scriere, pur si simplu? Sau poate ca in urma demararii proiectului au aparut situatii care au impus marirea sumelor unor lucrari. Sa nu uitam ca vorbim despre acordul finantatorului la aceste mariri de devize, pentru altfel nu se poate. E vorba de fonduri europene care sunt verificate si rasverificate si unde nu poti pur si simplu veni cu un act aditional ca sa justifici o marire de deviz. Nu m-ai lamurit de unde ai scos-o pe aiai cu 35 de milioane! Cat despre incheierea raspunsului tau, partea aia in care nu te poti abtine si o dai pe "argumentul suprem, acela ca as fi platit, nu pot sa-ti urez decat, sa dea Domnul sa ai incepand de acum, atatia bani, cati am luat eu pentru postari, inmultiti cu orice numar alegi tu! Ca nu inghit aberatiile si lipsa de logica, nu ma transforma in postac! Hai pa!
Postat 24 August 2016, 23:33 de User anonimizat
Reţetă compensată. Dacă nu eşti plătit, e compensatorie.
Aşa cu ţi-am mai scris, nu suntem amici! Eşti cel mult un a-mic. Despre patologia directorilor din instituţiile şi companiile subordonate PMO, numiţi prin reţetă de medicul şef pentru a-i ţine sub „observaţie” conform unei fişe personale pe care cel mai probabil a primit-o şi el parafată (fişa postului), aş putea să-ţi spun că, în cazul lor, medicina a făcut progrese semnificative! Doar banii mai stau în calea vindecării lor. De aceea se măresc impozitele, taxele, preţul serviciilor şi al „Serviciilor”. În privinţa cifrelor, primarul trebuie să se corecteze pe el „Însuşi”. Referitor la penibilitate pot să-ţi dau o mostră a primarului: “Primarul Ilie Bolojan a declarat vineri că economiile de 28 milioane euro, făcute la licitarea lucrărilor de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi apă uzată estimate la 83 milioane euro şi derulate de Compania de Apă Oradea cu finanţare prin Fondul de Coeziune vor fi alocate tot operatorului. Decizia a fost anunţată joi, în cadrul unei şedinţe de analiză organizate la Bucureşti în prezenţa ministrului Mediului, Attila Korodi şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici la care au participat primari din toată ţara. CAO va cheltui cele 28 milioane euro la extinderea reţelelor în cartierele noi din Oradea, dar şi în comunele învecinate, CU CONDIŢIA SĂ ÎNCHEIE LUCRĂRILE ÎNAINTE DE FINALUL ANULUI 2015.” (Bihoreanul 29 Martie 2014, 10:04) şi una a lui Gavra via Bolojan: “A economisit, deci poate să cheltuie! Compania de Apă Oradea are acordul finanţatorului pentru utilizarea economiilor de 22 milioane euro făcute în urma licitaţiilor organizate pentru atribuirea lucrărilor de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată din Bihor în cadrul proiectului Aparegio. (…), a declarat Ovidiu Gavra, directorul CAO, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă de închidere de an. Investiţiile, aflate în diferite stadii de licitaţie, vor trebui finalizate până la sfârşitul anului 2015. Lucrările efectuate şi nedecontate la 31 decembrie vor trebui acoperite din fondurile CAO.” (Bihoreanul 17 Decembrie 2014, 17:57). Deloc penibili! Doar consecvenţi. Nu ţi se pare? Despre diferenţa de la 28 sau 22!? de milioane până la 35 de milioane nu se mai spune nimic. E, cumva, pierdută din oficiu! „Contra-zicerile” şi incoerenţa de la un raport la altul nu se „pun”? Dar de la o şedinţă la alta? De la un an la altul? Măcar de la un mandat la altul! Care dintre respectivele lucrări a fost finalizată la 31.12.2015? Nu am nevoie de răspuns pentru că mă scârbeşte gândul la prestidigitaţia la care ai fi nevoit să apelezi pentru ca în final să ajungi tocmai la manipulare. În privinţa manipulării, în cazul în care eşti şi plătit (cel mai probabil), rămâne doar adevărul despre îndeletnicirile tale.
Postat 22 August 2016, 13:02 de eutanasiu
@eutanasiu
Amice, esti incoerent si cam gaunos. Iti acorzi mult prea multa importanta, lucru constatat si la alti postaci anti-Bolo. Arunci cu cifrele pe forum, fara nici cea mai mica baza reala, pentru a parea ca "stii ce spui", dupa care vii si spui ca trebuie sa vina primarul sa ti le corecteze. Penibil! Esti incoerent si te contrazici de la o postare la alta, uneori si in cadrul aceleiasi postari. Daca la un proiect se economisesc niste bani, asta nu inseamna ca acei bani raman in bugetul local, stii si tu asta prea bine, dar te prefaci ca nu o stii. Se finanteaza proiecte si nu se da o anumita suma de bani, ca sa faca primariile ce vor cu ei. Asta e exeplul clar despre cum incerci sa manipulezi pornind de la premise false, peste care creezi esafodajul acuzelor. Interpretezi cifrele cam cum te "taie" capul, adica nu prea bine. Daca la alti postaci anti-Bolo, am identificat (cam toti care scriu pe forum si nu numai) ura generata de conflicte mai mult sau mai putin personale, la tine tind sa pred ca problema tine de patologic.
Postat 22 August 2016, 09:07 de User anonimizat
.
Mi se pare foarte pertinent răspunsul! Ai fi bun chiar de primar. (poate chiar eşti)
Postat 22 August 2016, 08:01 de eutanasiu
:))
@eutanasiat: Eu comentez putin si va dau voua peste bot. Tu comentezi mult si prost. Deci numele meu este dedicat este celor ca tine si ti se potriveste ca o manusa ;)
Postat 21 August 2016, 22:28 de hateretards
Combatacu_lui
Eşti paralel. Exact ca liniile de tramvai. Gazonul nu se pune pe linia de tramvai şi, în plus, nici măcar nu am comentat legat de respectivul subiect. Referitor la "documentare", pari foarte informat în secret. Aşa se face că, decretezi tu ca "presupuneri false" tot ceea ce nu vă convine! Tocmai de aceea prezinţi caracteristicile celor care folosesc atacul ca mijloc de apărare, de a combate. Un simplu COMBATAC. Legat de bilanţuri îmi menţin cele scrise. Argumentaţia privind rigurozitatea trebuie să vină de la cei ce pretind că au mult trâmbiţatele realizări! Adică administraţia printr-o informare publică referitoare la: "bilanţul" absorbţiei ("tragerilor"), datorii, penalităţi, corecţii financiare, sume neeligibile, termene, motivele amânărilor, gradul de realizare a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiilor, motivele modificărilor proiectelor după ce odată au fost aprobate ca fiind vizionare şi "la nivelul ridicat de exigenţă (însă nu şi de cunoştinţe)" a monolitului (deşi are toate caracteristicile „găunoase” ale reliefului carstic din care provine), planurile de creştere a tarifelor semnate (dar care sunt ţinute secret - cu concursul TUTUROR consilierilor, foşti şi/sau actuali). Caută răspunsurile în altă parte! Poate că le ştii şi de aceea te deranjează. Dacă toate acestea nu sunt publice, nu înseamnă că alţii nu le ştiu sau nu le înţeleg. (De exemplu şi Gavra, dar şi Bolojan (sic!), se lăudau că au „economii” de vreo 35 mil. de euro pe APAREGIO. E adevărat că, pe lângă alte găuri date, au făcut respectivele „economii” din exerciţiul financiar 2014-2020? Prin diminuarea bugetului (explicaţia asta e pentru noi ăştia care „presupunem şi insinuăm”), adică vom avea la dispoziţie cu 35 de milioane de euro mai puţin).
Postat 20 August 2016, 11:43 de eutanasiu
@eutanasiu
Iarasi arunci cu cifrele ca sa pari "documentat" si riguros. Hai sa-ti dau o veste trista, nu esti nici una nici alta, esti doar un trist. Apropo, cum ai stabilit procentul ala de 38%, nu de alta dar sunt curios. Mai acum cateva zile postai despre cum se pune gazon pe linia de tramvai, ca este cea mai mare prostie si in plus si ocupa o banda de circulatie. Are rost sa mai comentez? In rest, ce sa zic, aplici aceeasi metoda, deja plictisitoare. Pornesti de la niste presupuneri, false, peste care incerci sa contruiesti un intreg esafodaj de acuze si insinuari, pentru a ajunge la finalul dorit, Bolojan e penal. N-ai nici cea mai mica idee despre cum se face o argumentaie, iar despre logica, ce sa mai spun, esti complet strain de ea.
Postat 20 August 2016, 10:19 de User anonimizat
.
Analizând comentariile din perspectiva ta, constat că scrii concentrat (puţin) şi prost. Niciodată nu comentezi articolul, preferi să comentezi ceea ce scriu alţii din lipsă evidentă de argumente. Numele pare a fi cel mai de "valoare".
Postat 19 August 2016, 18:25 de eutanasiu
retardbihorean
Numara comentariile mele si apoi pe ale tale si ale celorlalti retardati ca tine si vezi cine isi duce viata postand aici ;)
Postat 19 August 2016, 17:23 de hateretards
@retard
se pare ci si tu te numeri printre ei
Postat 19 August 2016, 14:28 de User anonimizat
:)))
Incredibil ce viata trista duc unii oradeni...Se pare ca singura lor bucurie in viata este sa isi etaleze elucubratiile pe aici...
Postat 19 August 2016, 12:45 de hateretards
Statistici şi certitudini
O certitudine este aceea că, în fişa postului primarul (fie el şi bolovan) verifică şi răspunde pentru cheltuirea banilor publici. În contractele finanţate din fonduri europene a dat chiar şi declaraţie pe proprie răspundere. Pe de altă parte, statistic, atunci când provii dintr-o bandă care s-a rotit continuu în posturi în care (tot statistic) s-a ocupat doar cu distribuirea bunăstării financiare către partidele din care provin este exclus ca şeful (dirijorul, exponentul, chiar indicele) să fie altfel! Alianţele din interes (financiar) prezentate drept singura cale de a promova nişte proiecte (fără a explica niciodată ce beneficii aduc orădenilor, nici când sunt propuse, dar mai ales după recepţionarea lor în raport cu obiectivele propuse) demonstrează (tot statistic) că „aparatul” (moştenit şi păstrat sau, mai nou inventat/importat) este transpartinic. Ca urmare, dacă prim-secretarul ar fi cine/ceea ce se pretinde, în 8 ani de mandat ar fi rezolvat problema sistemului din subordine. Sistem care acum pare a fi că este de vină, aşa cum am mai scris reprezentând scuza cu „greaua moştenire”. Sistem care, ca autor moral colectiv al celor ce nu îşi pot justifica nici acţiunile şi cu atât mai puţin averile/veniturile, ar putea fi destructurat la fel de simplu de „edil” ca orice lege ce nu-i convine, DACĂ NU AR AVEA LEGĂTURI ŞI NU AR FI LA CONDUCEREA ACESTUIA! În privinţa erotismului, cu cătuşe la picioare consider că ar arăta mai bine. (L-ar împiedica să mai fugă de răspundere în timp ce caută săpunul). În privinţa procentului de „ok” din „multitudinea” proiectelor primarului(?!), (aici ar fi o discuţie între ce „a proiectat” şi ce a „ieşit”), acesta este de 38%. Din ceea ce s-a angajat că va face prin contractele de finanţare. Cu toate acestea, insista în campanie că suntem cam_pioni la absorbţie. Între timp şi alţi „liberali notorii” şi-au reevaluat performanţele (tot printr-o consilieră de „tip” Rodica Ungur) şi par mai performanţi. Nici PSD, prin Olguţa, nu s-a lăsat mai prejos. În privinţa prezumţiei de nevinovăţie, ea există. Am însă mari îndoieli că, ţinând cont de fapte şi realităţi/penalităţi, personajul ar putea-o invoca!
Postat 19 August 2016, 11:27 de eutanasiu
No comment.... !
Asa primar,asa administratie,asa raspunsuri. Trivialitate,amenintari,intimidari,injurii, minciuni si mitocanii.
Postat 19 August 2016, 10:17 de platona
@platona
Oauuuuuu! Daca as mai slab de inger, as plange in hohote, m-as da cu capul de pereti si as invoca toate divinitatile, cate or fi existand, citindu-ti postarea. In schimb, m-am prapadit de ras. Cate rahaturi, insirate cu certitudinea unui detinator de adevaruri absolute, impachetate intr-un patetism gretos, mai rar mi-a fost dat sa citesc. Visul vostru, erotic as putea spune, fara sa gresec, este sa-l vedeti plecat de la PMO pe Boloja, cu catuse la maini. Pentru asta v-ati adresat tuturor institutiilor existente si celor ce urmeaza sa se infiinteze, cu plangeri care mai de care mai penale. Inca mai asteptati rezultate. In visele mai putin umede, sperati sa plece in alt mod oricare (bolnav, accidentat, respins de cetateni la vot...) Asta cu votul, nu prea va da mari sperante, ba chiar as putea spune ca va cam da la m**. A mai ramas denigrarea pe forumuri, unde deocamdata poti afirma orice despre oricine, fara a suporta consecinte legale. Voi in nimicnicia voastra incercati sa negati evidente, lucru destul de greu de altfel si singurele victime sunt cei din categoria "cel mult doi neuroni valizi". Din fericire, mai sunt si cei cu adevarat neutri, cei care viziteaza Oradea, la intervale mai mari de timp si care, aproape fara exceptie, afirma ca orasul este intr-o reala ascensiune si ca se fac lucruri bune in oras. Ca nu sunteti altceva decat niste hateri, cu ficatul pocnind de ura si invidie, o spun si legile statisticii, conform carora, din multitudinea de proiecte ale primarelui, macar un mic procent ar trebui sa fie ok. Nu si dupa voi, pentru ca orice, dar orice face primarul, e gresit, profund imoral si mai presus de orice, ilegal. Pentru voi, in relatia cu primarele, nu exist prezumtia de nevinovatie. Voi nu aveti indoieli vizavi de primar, aveti doar certitudini. Oamenii inteligenti au multe indoieli, prostii doar certitudini!
Postat 19 August 2016, 09:23 de User anonimizat
Schimbare de strategie . Pazea,,iar se coace ceva...
Daca in Oradea nu mai avem pe cine sa prostim,hai sa incercam cu cei de afara..... La inceput,se da buna ziua,se pupa mana Nasului,iar apoi ....om mai vedea ce-o sa iasa.@linux4ever,era o vorba :"cine n-a mancat salam cu soia....",sa se abtina,macar la a da lectii de conduita,de atitudine pe care o au oradenii cu administratia Bolojan.Oradenii nu au spirit civic,nu stiu sa se exprime(numai pe bloguri sau precum TDS,in extremis,cu pancarte..)?Pai daca primarul Bolojan nu gaseste de cuviinta sa-l respecte pe cetateanul contribuabil oradean,tratandu-l cu un dispret nedisimulat sau ignorandu-l pur si simplu. Vreti exemple ? Nici o sedinta de audienta cu publicul,in cele doua mandate; nici un raspuns la interpelarile adresate din Sala mare a Primariei(sic!); zeci de procese aflate pe rolul instantelor judecatoresti,ale cetatenilor oradeni cu primarul Bolojan;exproprieri fara o justa apreciere a despagubirilor ;praduirea banului public,fara a tine cont de opinia cetatenilor sau mai rau,a specialistilor;demolarea /dezvoltarea urbei,fara ca Institutia Arhitectului Sef sa fie condusa de un specialist(arhitect);impreuna cu gasca de la primarie, Bolojan nu conteneste in a-si plati politele: acelor care au fost prea insistenti,acelor care au opinii contrare,acelor cu spirit civic(sic!). @inux4ever : "De romani ca tine ma tem sa ma intorc." ..Pai cum asa ? Eutanasiu,la fiecare postare,la fiecare luare de pozitie este foarte documentat, cu date si cifre exacte. Nu este nimic inventat,fals sau cu rea intentie.Spirit civic 100 la 100.Deci,Bolojan ne-a dat o lectie : nu te exprimi nici la audiente, nici in Sala mare a Primariei,nici prin petitii....te exprimi direct institutiilor abilitate sa vegheze la respectarea Legilor in Romania, indiferent de functia sau de scaunul pe care-l ocupa,impricinatul.(ex.Curtea de Conturi,DNA, Parchet,OLAF,DLAF...).Cu pupatul mainii lu' don'Bolojan(Nasu),ar cam trebui grabit,s-ar putea sa nu-l mai prindeti la primarie...
Postat 18 August 2016, 22:33 de platona
didilica
@didler: Inteleg ca esti prost, dar te rog nu mai semnaliza! Macar documenteaza-te inainte sa scoti ineptii pe gura. In Oradea a fost inaugurata o noua autogara pe Decebal langa ANL-uri si mai urmeaza una si langa gara, si este chiar decenta, moderna cu toate cele. Daca nu stii ce intampla in oras mai bine taci naibii din gura! @linux: Poti sa te faci si tu romancier ca si Madalin Voicu. Va pricepeti de minune la debitat tampenii!
Postat 18 August 2016, 13:58 de hateretards
Dar statii de autobus cand faceti?
Nu s-au facut in ultimii zece ani nici macar doua statii de autobus decente , cu acoperis, banci etc.Statia in Oradea inseamna o placa batuta intr-un stalp, stai in picioare pe orice vreme prostanacule, care nu ai fost in stare sa iti iei masina. Eu nu m-as intoarce inapoi in locul celor plecati, la ce bun?
Postat 18 August 2016, 12:49 de User anonimizat
copy paste
Foarte interesant ca in perioada asta si ziarele centrale abordeaza aceeasi tema, ba si estimeaza posibile cifre ale PIB in eventualitatea in care o parte din expati ar fi muncit in Romania. Ce nu se spune e ca cei care au plecat au plecat in cele mai multe cazuri s-au dus din cauza mizeriiei si a locurilor de munca prost platite de la noi (sa nu mai vorbesc de Maramures, Modova, Oltenia unde locurile de munca lipsesc cu desavarsire in mediul rural). Astia chiar nu stiu de unde sa mai scoata bani - adevarul e ca nu mai au de la cine si ce fura.
Postat 18 August 2016, 10:44 de User anonimizat
Premier, impotriva inertiei
E drept, omul asta ca premier ar scote Romania din ..ce este. Cand toti basistii si psd-ii alunga romanii de la casele lor, doar el vede valoare in acesti oameni. Bolo e un om pragmatic si cu viziune, stie sa aprecieze valoarea si sa o puna in opera. Restul trancanelilor celor infierati de ciuda - sunt reminiscente comuniste cu sechele psihologice si imposibil de adaptat. Bolojan, am mai spus-o, ar putea pune tara asta pe drumul bun..dar vrea cineva asta?!!
Postat 18 August 2016, 06:35 de TC
@linux4ever
Amice, ce e mult, e mult! Mai Oprea!
Postat 17 August 2016, 23:35 de User anonimizat
?!
@linux4ever: Hmmm, nu te-ai putut abtine...
Postat 17 August 2016, 23:33 de TDS
Concluzia!!!
"...românii din străinătate trebuie să afle că aici impozitele sunt semnificativ mai mici decât în ţările vestice." Veniturile sunt de asemenea semnificativ mai mici si problemele invers proportionale cu veniturile. "Hai la noi ca va vrem banii! De voi in rest nu ne pasa!" Merci. Logica merge perfect.
Postat 17 August 2016, 23:29 de linux4ever
!!!
@linux4ever: Oh God, chiar aveam emotii! Ma temeam ca vrei sa te intorci pentru mine! Sa facem un protest...in duet! M-am linistit!
Postat 17 August 2016, 23:07 de TDS
UNII PUPA POALA POPII, ALTII MANA LUI BOLOJAN
@linux4ever: Daca ii pupi mana lui Bolojan sunt edificat! Iar protestul, ce sa zic , alta solutie eu cred ca nu aveam! Daca nu altora, lui Bolojan i-am atras atentia! Desi nu prea era nevoie, STIE PERFECT CA AM DREPTATE! Un lucru mai simplu dacat protestul nu cred ca exista!
Postat 17 August 2016, 23:03 de TDS
De ce ma intorc
Si poate sa raspund la o intrebare care nu s-a ridicat. De ce ma intorc? Pentru o viata mai simpla. Aici casele sunt de la jumatate de milion in sus. Nu de RON bineinteles. Si nu ca nu as ajunge sa fac banii aia! Poate mi-as putea cumpara in curand casa de milion, dar nu merita sa te bagi la apa adanca - sa lucrezi o viata pentru o casa si la batranete sa vinzi tot si sa stai intr-un azil de batrani. Nu vin pentru Bolojan, nu vin pentru tine TDS, nu vin pentru realizarile administratiei din parcul industrial. Vin pentru a imi face o gradina, pentru a manca natural, pentru a-i oferi copilului meu o educatie - aici si in clasa a VIII-a se fac fractii. Nu vin pentru Oradea, desi acolo ma intorc. Oradea nu mi se pare o alegere buna - motivul de "Oradea" e datorat faptului ca parintii mei sunt acolo inca in viata si doresc sa ii dau copilului meu o copilarie cu bunici. Pe langa mancare, ma intorc in tara pentru natura - nu este respectata, insa iti ofera mai multe decat unde sunt acum. Ma intorc pentru un "deal" mai bun pe durata scurta de timp. Maybe 10 years!? Si vom vedea ce va mai fi. Probabil voi investi, insa nu ma astept sa fac bani - mai degraba sa ii pierd si pe cei care ii am. Motivele sunt mai mult personale si "romantice", decat axate pe bani. Si nu ma intorc pentru ca aici nu am reusit. Am reusit chiar foarte bine. Nu atat de bine ca oamenii cu milioane de dolari in cont, insa am reusit sa fac mai multi bani decat as fi facut in Romania intr-o viata. Insa pentru ei mi-am riscat de multe ori viata, lucru care poate multi nu il inteleg. In fine. Ca am clarificat si treaba asta, sa lasam mesajele mele sa moara in abisul online incetisor. O seara buna tuturor! Sau noapte buna ca e noapte in Oradea!
Postat 17 August 2016, 23:01 de linux4ever
@TDS
Nu trebuie sa crezi ca sunt sau nu in occident, desi cand ma uit la numarul masinii si la adresa casei, cam sunt. Fiecare credem in ceea ce dorim. Nu ne stim - te stiu numai din poze. Un sfat in schimb - lucrurile nu se schimba protestand in Piata Unirii in cazul tau, desi probabil aveai dreptate. Asta nu e important. Un sistem se schimba de la lucruri mai simple. Oamenii in general nu sunt interesati cand un individ latra pe un forum sau sta cu 2 pancarte in piata. Probabil multi nu au sa citeasca nici ce am scris eu. Probabil ca se uita prin dulap sa imi trimita medicamente. I'm out. Enjoy Romania & wish for investors! Sarut-mana Bolojan! Eu am sa ma intorc, insa altii nu curand. Poate niciodata.
Postat 17 August 2016, 22:50 de linux4ever
MA STIE SI OCCIDENTUL !
@linux4ever: Mai "ficior"! Si tu ma cunosti? Acu' sa o spun pe a dreapta nu cred o iota din povestea ca esti traitor in Occident! In rest nu scrii rau, ai atins si unele probleme, cu alte puncte de vedere nu sunt de acord dar fiecare credem in ceea ce dorim...
Postat 17 August 2016, 22:41 de TDS
@TDS
:))) Nu nenea TDS barbosu'. Imi varsam si eu frustrarile de 10 ani de zile. Nu m-am intors in Romania, dar te caut. Promit. Cand mai ai rafuieli cu primaria, stiu unde te gasesc. Noroc bun!
Postat 17 August 2016, 22:34 de linux4ever
Inca o realitate trista
O realitate trista si apasatoare in Romania e ca vestul ne-a transformat in slugi si tara de desfacere. Toate acestea cu ajutorul celor care au fost votati de poporul roman. Cine e de vina? Ei? Nu. Oamenii de rand. De jos se porneste schimbarea, nu invers. In aceeasi idee, investitorii nu vin in Romania/Oradea bunaoara pentru ca romanul de rand e super destept, ci pentru ca e ieftin. Nu au aparut supermarketuri in Romania pentru ca romanul are neaparat bani extrem de multi. Au aparut pentru ca romanul are figuri si se imbraca scump, isi ia masina tare, insa casa ii cade pe el. Companiile multinationale fac legea si isi desfac produsele de mai proasta calitate in Romania, iar guvernul urmeaza trendul tacit pentru ca ia taxe si el. Produsele sunt intentionat mai proaste calitativ pentru a face bani mai multi. Si nu sunt neaparat mai ieftine. Sunt de multe ori la un pret apropiat sau depasesc pe cele din UE. Romania e ca o bula - un Univers separat daca pot sa spun asa. Multa vreme nu am crezut acest lucru. Mama mea cumpara detergent din Ungaria. Detergentul cumparat in Romania are o calitate mult inferioara si este aceeasi marca. Mai toti isi bat joc de Romania si romanul ori tace, ori isi face bagajele si pleaca. Chiar si romanii isi bat joc de romani!!! In strainanate prin magazine cand am ajuns aici, vorbeam romaneste. Am auzit si pe altii care vorbeau si au dat-o pe alta limba. Intr-un final am ajuns sa fac la fel. Romanii se feresc de romani. In general toate natiile sunt mai prietenoase si mai normale decat natia romana. E in sangele nostru balcanic sa fim asa. Nu arat in oglinda, ci vorbesc in general. E timpul la o schimbare - poate o noua revolutie. Altfel Romania va continua sa fie o tara de consum, de lumea a 3-a si cu totii vom aspira la altceva decat la tara noastra. Cam asta ar trebui sa se vorbeasca in Primarie de catre Bolojan. Poate inainte de a astepta Diaspora cu bratele deschise, ar trebui sa fie educati oamenii cum ar trebui sa fie Romania fata de cum este. Cuum am mai spus - schimbarea vine din interior si porneste de la omul de pe strada, nu de la guvern. Guvernul se schimba intr-o noapte, insa oamenii nu se pot schimba intr-o viata. Am spus tot ce trebuia spus pe aici?! P.S. De multa vreme mi-am dorit sa imi astern gandurile de emigrant sa stie multi cum ar trebui sa se schimbe Romania... Poate acesta a fost momentul oportun. Salutari lui Bolojan cu toate metehnele lui. BTW. Ma voi intalni si cu dvs in primarie!
Postat 17 August 2016, 22:32 de linux4ever
N-AM MAI REZISTAT..
@linux4ever: N-am inteles foarte bine....din 2014 ai revenit in Romania? De tot? Nu de alta dar poate vreo matusa se inteapa in vreun cui si nu te vad bine! Stiu pe cineva care azi avea nevoie de un anti tetanos si...nu era! Nici la spital, nici la farmacii...s-a adus de la Debrecen! Prietenul lui BIG are alte preocupari, Pantis cu incercarile disperate de convingere a membrilor unor familii de " a dona" ( stiu pe cineva care adora infinitivele ) si uite-asa!
Postat 17 August 2016, 22:32 de TDS
Simtul civic
Si ca sa va explic ceva...pe langa subiect, insa se leaga de ceea ce spuneam inainte - cititi. Exista un proiect la nivel mondial in filosofie open source pornit in 2004. Se numeste OpenStreetMap. Orice oras care se respecta, are mapata suprafata. Uitati-va la Viena, Budapesta, Cluj, orice zona din Elvetia, Londra, in general tari vest europene - sunt mapate nu numai ca si cladiri, ci la nivel de adresa - cu firme cu tot. Acest proiect arata in general interesul oamenilor si simtul civic, de implicare in comunitate. Zona Bihor este foarte slab mapata - Oradea este mapata la nivel de adresa, insa cladirile nu sunt sau sunt prea putine. Business-uri prea putine. Foarte slaba activitate. Oricine se poate implica in proiect. Desigur putini stiu de el - si asta inteleg, dar de ce e mapat Clujul in detaliu? De ce e mapat Bucurestiul? In general Oradea a fost tot timpul in urma multor orase din tara - in special in urma Clujului. Si cu totii am dori ca Oradea sa fie fruncea, dar nu vrem sa facem nimic. Nici macar online!!! Tot timpul dorim sa faca cel de langa noi. De ce sa fim noi fraieri!? Asa ca oradeni/bihoreni - va vede lumea interesul - care se rasfrange in munca de zi cu zi, in atitudine si in rezultate. Oradea e un oras de tranzit si va ramane asa. Avem turisti din Israel, insa ei nu vor curge. Romania nu e Elvetia asa cum Oradea nu e Cluj. Simtul civic lasa de dorim. Si poate daca fiecare dintre noi ar face ceva pentru oras, lucrurile s-ar schimba. Insa nu suntem fraieri. Nu!? Tipic romanesc. Revin la lucrarile executate de primarie - este vina oradeanului de rand ca nu se implica mai mult. La fel a fost si la aquapark. Inteleg ca pretul e mare pentru buzunarul oradeanului, insa inteleg ca e aquapark si investitia trebuie recuperata. Insa mai intelegca toti au comentat si cand a fost sa se intalneasca cu autoritatile in cauza, au cam dat din colt in colt. Din nou comentam, dar nu ne implicam. Deci daca aveti ceva de spus, iesiti la rampa, faceti ceva. Nu iesiti in piata Unirii la proteste ca este penibil! Faceti ceva! Nu tipati pe strazi. Puteti tipa in sala mare a primariei sau sa tipati cand apare Bolojan la TV si sa mergeti in cetate sa va spuneti tare numele si ce va doare. E o problema in oras? Implicati-va! Pana atunci insa...veti ramane tot balcanici... Romanul are o fire mioritica. Ii tot dai in cap, dar el ramane tolerant/ignorant.
Postat 17 August 2016, 22:17 de linux4ever
Bolojan
L-am pomenit si eu pe Bolojan in conversatie - probabil omul citeste si se intreaba cine sunt. Insa in Oradea, Bolojan a devenit o obsesie. Daca ar fi un om cautat de potera, el ar fi. Probabil oamenii care il vor atat de mult, ar trebui sa se prezinte cu proiecte pentru municipalitate sau macar sa le conteste pe cele care se pun in opera INAINTE de a se face. Altfel cu totii putem critica munca altora. Nu imi place piata in Oradea si subscriu ca putea sa fie un proiect reusit. Nu imi place nici conserva, nu imi place nici cum s-a finalizat Ciuperca, desi Ciuperca pare cel mai OK proiect din punct de vedere estetic. Insa in conditiile in care tinerii INCA pleaca peste hotare, la ce rezultate va asteptati de la arhitectii ramasi? Sunt la fel de buni ca si cei care lucreaza la hale pe Borsului. In sens peiorativ bineinteles. Arhitectii buni nu stau in Romania cum cei buni in general pleaca. Se spuni, daca semeni vant, culegi furtuna sau pe acolo oricum. Ceea ce se intampla, este rezultatul a ceea ce s-a intamplatt, dar daca situatia in Romania nu se repara de jos in sus, va fi mai rau - nu mai bine. Asa ca notta bene! Iar daca ar fi existat comentarii despre proiectele facute de municipalitate si exista interes civic, era plina primaria si se se putea intra in ea de oameni. Si probabil nu s-ar fi facut astfel proiectele. Insa romanul are doar ochi critic. Simt civic mai putin.
Postat 17 August 2016, 21:28 de linux4ever
Multumesc
Iti multumesc eutanasiu. De romani ca tine ma tem sa ma intorc. Dar nu iti fa probleme, stiu cum sa procedez cu ei. Viata in vest m-a invatat. Keep it up! Ne vedem in Romania!
Postat 17 August 2016, 21:16 de linux4ever
Rămâi...liniştit
Îţi facem noi "chemare" când nu mai putem fără tine.
Postat 17 August 2016, 21:13 de eutanasiu
Cand merg in tara
Si asa...ca poveste despre vest. Cand m-am intors in 2008 acasa in Romania, am simtit ca ma intorc ACASA. Cand m-am intors "acasa" inapoi unde stau acum in 2014, am simtit ca sunt cu adevarat "ACASA". Si doare atat de rau cand nu mai simti ca Romania nu este "ACASA"! SUnt ferm convins ca sunt extrem de multi romani in situatia mea, doar ca toti vor sa se intoarca. La ce? Ramane sa ne aratati!
Postat 17 August 2016, 21:08 de linux4ever
Bisericile aici
Poate va intrebati cum sunt bisericile aici. Sunt ortodox daca tot veni vorba, insa asta piere - nu despre asta discutam. Aici bisericile sunt putine, finantate de credinciosi in totalitate. Preotul ia bani foarte putini de la biserica - daca ia. Insa in fiecare duminica e la biserica de la 9 dimineata pana pe la 2. Nu pentru ca ii da cineva bani, ci pentru ca e preot. Face o sfintire pe aici, pe acolo - mai face niste bani. Putini insa. Populatia care merge la biserica aici este putina. Probabil ca s-au sictirit din Romania. Insa biserica de aici ajuta oamenii nevoiasi. Le cumpara mancare. Le prepara mancare. Ajuta familiile de sirieni care au venit aici cu mai nimic. Pun bombe? Nu toti. Inainte de toate trebuie sa fim oameni. Biserica de aici isi ajuta crendinciosii - se fac pachete din banii adunati de la oameni si se dau la cei care nu au slujbe. O data pe an. Si nu ceri sa ti se dea. Ti se da si e o totala surpriza. Sunt prea multe frati romani! Ar fi bine sa iesiti in afara sa vedeti si sa invatati. Aceste lucruri nu se invata in tara. Cu siguranta am dat de multe exemple proaste si aici - nu totul e cu lapte si miere. Insa in general lucrurile merg bine - mult mai bine decat in Romania!
Postat 17 August 2016, 21:06 de linux4ever
!
Mai lasă-l mă şi pe bolo să scrie.
Postat 17 August 2016, 21:02 de eutanasiu
Biserici
Si alta treaba cu bisericile. Un alt of al meu. In Romania, bisericile sunt platite de Statul Roman. Preotii la fel. Culmea e ca toti in schimb dau frate bani la biserici si se construiesc cu miile. Exista o statistica undeva cate spitale vs cate biserici vs cate scoli sunt in Romania si e greu de crezut, car sunt convins ca e reala. Si culmea e ca preotii si cer la populatie, se baga in viata politica, isi trag vile, crame, masini si oamenii dau. Ca pentru biserica am dat, sa fie binecuvantata. Pai pentru umflatul ala ai dat si ala iti rade in barba. Ca daca nu i-ar trebui bani, ar merge la o manastire! Iar daca vrei sa dai, da la oamenii bolnavi din spitale. Nu trebuie sa ii cunosti! Da la saraci! Nu da la Biserica Ortodoxa. Ea te fura!!! Religia e "de gustibus", D-zeu exista sa nu, fapt ce il vei afla dupa moarte. Dar pana sa mori, macar ai grija de tine sau de cei care merita, nu de imbuibati! Sau daca dai la biserica...biserica da la cei saraci? Cand ai auzit ultima data ca Biserica Ortodoxa a construit un spital? Cand ai auzit ca Biserica Ortodoxa a donat un echipament medical? Cand? Eu nu am auzit. Tu de ce te complaci in Romania!? Chiar nu poti schimba nimic!????
Postat 17 August 2016, 21:01 de linux4ever
Praf in ochi
Ceea ce vad peste tot in Romania sunt oameni care se agata de functii toti fiind parte dintr-un partid. Ba USL, ba UDMR, PSD, etc. Nu e important numele partidului. Nu exista mai nicaieri un om pe o functie care sa nu fie parte dintr-un partid sau afliat la el intr-o forma sau alta. In general toti cu care vorbesc - fie din tara sau de prin Oradea, imi spun acelasi lucru - nu se poate face nimic in Romania daca nu esti "in partid". Iar asta mi se pare din nou aiurea. Populatia e total spalata pe creieri si voteaza ca oile in general - deci ajung din nou la ideile anterioare. Nu se doreste schimbare. O idee tipica a romanului este "Lasa mah, ca mere si ashe!". Idee care se reflecta in tot ce se intampla in jur. Si lumea tot se plange cat de rau este. Dar tot e bine ca "Traim in Romania si ne ocupa tot timpul"...
Postat 17 August 2016, 20:56 de linux4ever
Bine că ne-ai Salvat prin demisia din funcţia de vice!
Încearcă să rezolvi problemele cu sectanţii care care merg în "state" la schimb (de experienţă) cât timp eşti tu în condediu (prealungit) în România. Sigur vei fi mulţumit! Nu îmi dau seama când ai timp de atâtea experienţe.
Postat 17 August 2016, 20:48 de eutanasiu
Magazine
Aici poti returna orice. Cumperi orice, bun, rau, il folosesti 14 zile si daca nu e bun sau nu iti place ceva la el, culoarea, aspectul, performanta, il returnezi. Fara comentarii. Eventual te intreaba motivul - daca e stricat sa il returneze si ei in garantie. In Romania e durere mare de cap. Si nu numai ca poti returna orice aici. Poti lua altceva si returna din nou peste 2 zile. Nimeni nu e suparat.
Postat 17 August 2016, 20:45 de linux4ever
Firme...taxe...banci
Acum nu pot sa vorbesc de Romania, dar de asta imi puteti spune voi, insa va spun cum merge pe aici. Mi-am facut firma prin 2008. Un fel de persoana autorizata cu numar TVA, cu totul in regula. Mi-a luat exact 4 ore in 2 zile sa rezolv toate hartiile, asta cu drumuri de masina, stat la coada, sunat la guvern si obtinut toate aprobarile. Taxele personale le fac online, banca o platesc online, cardurile de credit mi le platesc online, asigurarea la masina o platesc fara sa pasesc afara din casa, taxele fiscale la oras le iau automat de pe carduri, etc. Intelegeti diferenta?!
Postat 17 August 2016, 20:44 de linux4ever
Eu sunt aici și plec
Eu sunt un om cu o firmă cu activitate 100% online cu cifră de afaceri mai mult decât decentă, angajați, impozite achitate 100% și plec. De ce? Din cauza guvernului, a lui Bolojan, a celor care administrează țara. Văd în jurul meu la tot pasul birocrație, corupție, indiferență, lipsă de respect pentru mediul înconjurător, oamenii din jur etc. Și mai văd cu administrația Bolojan favorizează clar anumiți „oameni de afaceri”. Mi-e silă, m-am săturat. Vrea să atragă oameni din străinătate, dar îi tratează ca pe niște zgomot de fond pe cei care vor să facă ceva aici. Asta dacă nu sunt amici sau nu sunt interese serioase la mijloc. Mda... Sfatul meu: stați bine unde sunteți. NU vă întoarceți!
Postat 17 August 2016, 20:43 de frank001
Eu pe zebra
Prin 2014 in Romania intr-o seara langa Don Orione. Traversez pe zebra dupa ce m-am asigurat. Eram cu copilul de mana. Si vine in ID10T si opreste la o palma de piciorul meu cu frana si efecte ca in filme. Si izbcnesc si urlu la el sa ii explic ca nu se uita. Urla si el la mine si conduce ofuscat. Eu eram de vina... Nu!? "Sala mare" a primariei - trebuia sa fiu acolo la niste povesti. Si mai am multe din pacate.
Postat 17 August 2016, 20:40 de linux4ever
Inca o intamplare reala
Merg in Romania in vacanta si in vizita la un bun prieten... Prietenul imi lucra la Garda Financiara la vremea respectiva si duscutam despre firme... Vine exemplul de a merge la o firma care e in regula cu actele. Nu exista! Nu exista nicio o firma sa fie in regula in Romania. Si daca e in regula, facem sa nu fie! WTF!!?? Intamplarea face ca individul sa fi aparut in presa si a fost demis. Sper sa isi fi invatat lectia, desi ma indoiesc. Imi pare in schimb rau de el.
Postat 17 August 2016, 20:36 de linux4ever
!
Da` bine scrie Palladi Salvator ăsta! Pare continuarea prezentării din "sala mare" a consultantului manşon.
Postat 17 August 2016, 20:34 de eutanasiu
Poveste de la un prieten
Un prieten in vizita in Romania la un ghiseu la o banca. Coada...el urmeaza dupa cea care inca rezolva problemele. Si se trage omul mai in spate sa lase celuilalt loc sa sufle. Coada lunga - repet. Vine un individ si vede ca e loc intre prietenul meu si cel de la ghiseu si se baga intre ei. La care asta izbucneste si ii explic la bou ca nu acolo e coada. Si romanul meu... "Daca va grabiti, va las in fata" si apoi prietenul meu incepe sa ii spuna ca nu e civilizat, ca nu asa se face, ca se lasa loc, ca viata e privata si acolo totusi, ca trebuie respect... Da' de unde!? Cu cine bre'!? Cu cine!? Si povesti mai am multe. Chiar si de ale mele.
Postat 17 August 2016, 20:32 de linux4ever
La farmacie in Decebal
Sotia cumpara pentru copil un sirop, iese din farmacie si in 30 de secunde ii cad ochii pe ingrediente. Vede ca are aspartam si alte kkturi tipic neo-occidentale. Nu ca aici nu ar avea, insa in Romania mai gasesti marfa buna. Si se intoarce in farmacie sa il returneze. Nu se poate doamna! Sotia e contabil...si a profesat si in Romania. Nu se poate face storno. Ca nu si nu. Si vine cu o falca in cer si una minus in masina si imi explica. Le-am schimbat la alta farmacie pe alte produse - bineinteles pe pile. Si nu ca duc lipsa de pile desi sunt plecat de mult timp din Romania, insa cand vezi asa ceva zi de zi, ti se face sila!!!!! Acolo nu conteaza sa stii, ci conteaza sa stii pe cel care stie. Intelegeti voi! Tigania e la ea acasa. Revoltator? Tara mea, orasul meu, insa aceasta e realitatea. Mai vreti povesti? Mai am. Sa vina toti din diaspora acasa? Nu le recomand. Puteti sa publivcati mesajele mele ca serie intr-un alt articol. Cred ca pot sa scot o carte!
Postat 17 August 2016, 20:29 de linux4ever
La Bene pe Clujului
Merg cu tatal meu la Bene sa ii iau 4GB RAM. Le zic la baieti ce imi trebuie si baietii bazati ca in Romania gasesc repede si imi dau. Pana sa ma trezesc si sa testez daca merge RAM-ul, aveam factura trasa si cereau banii. Pai stai putin!? Si daca nu mergea RAM-ul sau vroiam 2GB in loc de 4GB? Ca nu se poate face storno. Really!?
Postat 17 August 2016, 20:25 de linux4ever
La piata
Aici la mall-uri sau la piata sau in general de oriunde cumperi, ti se pune in plasa si iti multumeste si ai cumparat de la ei. In Romania...experiment. Stiam ca nu imi pune nimeni in plasa in piata si nu ma deranjeaza defel acest lucru incat pana si aici insist sa imi pun lucrurile singur. Insa in Romania se si uita urat la tine de multe ori.
Postat 17 August 2016, 20:24 de linux4ever
Povestea cu mine
Plecat find din 2006, nu am mai avut nicio activitate fiscala in Romania. In 2014 mama mea primeste o declaratie de venit pe numele meu. Brusc s-a trezit Statul Roman ca exist. Bineinteles ca nu am avut niciun venit in tara la momentul respectiv. Ce sa mai spui? Sunt oameni morti in acte vb aia in Romania si se misca pe strazi. Vai!... Ii las si pe altii sa continue. Ar fi multe de spus!
Postat 17 August 2016, 20:21 de linux4ever
Povestea cu bunicu'
Bunicul meu a murit prin 2007. D-zeu sa il ierte - sper ca sunteti de acord! :) Prin 2012 institutiile publice din Romania nu si-au dat "mana" sa se anunte una pe alta ca e mort. La fel si cu mama mea. Ai mei au divortat din 1997. Mama mea figura ca si casatorita in actele publice si in 2013. Asa merg lucrurile in Romania. Iar cand vi se spun aceste lucruri si multe altele...credeti ca traiti intr-o tara de cacao? Sau asa vi se pare normal!? Doriti sa schimbati ceva? Schimbati ceva cu adevarat??? cati dintre voi ridica o hartie de pe jos? Cati dintre voi bat Politia pe umeri sa ii intrebe de ce nu isi fac datoria!? Cati dintre voi ati oprit un furt de lemne? Cati dintre voi ati avut curajul sa filmeze medicii cand iau mita!? Cati dintre voi ati iesit sa curatati mizeriile facute de altii? Cati!? Invitati romanii plecati in strainatate sa mai vina in tara? Le oferiti ce? Si ii invidiati pentru banii lor?! Cand voi in tara voastra nu ati schimbat nimic.
Postat 17 August 2016, 20:19 de linux4ever
Coruptia
Sa nu mai spun ca am multe cunostinte care au facut avere din furt, evaziune fiscala si toti sunt bine merci la casele lor. Am si nume, dar acum chiar nu mai are importanta - cel putin pentru mine. Si chiar daca ar avea importanta, multi au incercat sa ii raporteze la DNA si tot au scapat. Ba mai mult, unii au pensii de revolutionari si numai la revolutie nu au participat. Si dragii mei, intr-un asemenea haos la ce sa mergi? Si mai am exemple!
Postat 17 August 2016, 20:14 de linux4ever
Tigani
In studentie am mers spre Suncuius ca toti tinerii. Am cumparat bilet ca deh! era la 50% din pret si sus in tren! In tren pe la Bratca au urcat tiganii fara bilet si unul s-a pus la noi in compartiment si picioarele in nasul nostru descaltat si cu tupeu. Ofticati am mers la controlor care nu a facut nimic ca cica nu poate. Si am iesit cu bun simt din compartiment si am lasat tiganul sa isi vada de treaba. In gara degeaba am spus la personal ca nu ii intereseaza si nimeni nu poate si nu vrea sa faca nimic. Aici daca te prinde fara bilet, te rade de nu iti vezi ziua de maine. Pe langa ca amenda e poate mai mult de jumatate de abonament sau poate chiar cat abonamentul, e de ajuns sa te prinda o data ca nu mai faci. Si te faci si de toata rusinea ca se uita toti la tine. Diferente de societate... Mari diferente. Oradea?! Nu stiu! Sa mai continuu?
Postat 17 August 2016, 20:12 de linux4ever
Trenuri
Am mers o data spre Austria cu trenul. Pe ruta dus am avut un binoclu cu mine si am stat cu un roman in compartiment. Am lasat binoclul in cui. Asta era prin 2003. Romanul meu nu a vazut nimic, desi a stat in compartiment tot timpul si binoclul a disparut. Romanul avea si el nepotei. Ma intorc in tara pe aceeasi ruta fara incidente. De la Arad iau personalul. Pana la Arad, trenurile din Europa au fost line, silentioase, puse la punct, curate. In personal, cadea si usa la compartiment. La propriu. Sa nu mai zic de altele! Dar sa revin! Unde locuim acum, sotia mea si-a pierdut poseta in autobus si dupa ce a coborat si-a dat seama si a oprit un individ. Respectivul a dat telefon la sistemul de transport in comun si s-a intors autobusul pe de ruta cu poseta. Mi-a cazut fata o data. In fine... Eram acum cateva luni intr-un mall la 3000km de casa. Nu in Romania din nou... Mi-am pierdut cheile de la masina care aveau cheia de la casa, laptopuri, lucruri, acte... Si disperat m-am intors in zona cu pricina. Cineva le gasise si mi le-a dat inapoi. Toata viata mea era in cheile respective. Mi-a mai cazut o data fata. Scuzati expresia. Si exemplele continua. Revin!
Postat 17 August 2016, 20:08 de linux4ever
Politia...
In 2014 am avut ocazia sa merg spre Beius pe drumul groazei. Nu era CHIAR atat de nasol, dar nici la Beius nu am ajuns ce-i drept, insa erau MORMANE de gunoi peste tot la liziera padurii. Semn ca ori Romania a fost brusc populata de tigani, sau romanul care se trage din Decebal si Traian si-a schimbat nationalitatea in tigan. Sau probabil tigan a fost de cand se stie!!! Este inacceptabil asa ceva intr-o societate care se considera avansata si parte din UE. In fine...dupa gunoaie, intr-unul din sate, vad o masina de politie. Goala...la marginea drumului. Probail Politia era la o bere. Aici Politia sta cu radarul si cand te prinde...poti sa pregatesti banii. Si nu putini! Sa nu mai zic ca nu se poate negocia cu ei. Scot pistolul si te si impusca daca dai jos piciorul din masina. Unul vine din dreapta si unul din stanga. In Romania insa...ca in Romania. Si se conduce cum se conduce ca mi-am mancat ficatul. Se taie sensuri giratorii, se merge cu 150km/h pe ceata si justificarea e ca nu are timp de pierdut. Asa e viata in Romania. Din nou spun ca din interior, cand traiesti acolo, nu vezi lucrurile asa. Din exterior e doar un vis urat si te miri ca ai putut trai acolo. Doar ca sangele apa nu se face. Eu ma voi intoarce, desi m-am schimbat foarte mult. Voi cum v-ati schimbat? Si daca nu ati schimbat nimic, voi cand va schimbati dragi ROMANI? Asa ca pentru Bolojan care e prieten cu tatal meu de fapt...il intreb daca el si crede ca romanii se intorc din dispora pentru Oradea? Nu spun cine sunt - nu este important. Sunt unul din milioanele plecati la munca.
Postat 17 August 2016, 19:58 de linux4ever
Comparatie
Unde lucrez si locuiesc in momentul de fata, taxa echivalenta TVA e de 5% si nu se aplica decat la produsele care necesita interventie umana in productie, deci o buna parte in mancare nici nu are aplicat TVA. Impozitul pe venit incepe de pe la 900 de dolari, la 900 platid 0% impozit si ajunge poate pe la 30% la 100000 de dolari pe an. In Romania platesc impozit de 30% si daca fac 500 de dolari. Calitatea serviciilor e impecabila, desi preturile sunt mari. La medic nu platesc niciun dolar. Nu dau mita. Nu se cere mita. Probabil ar fi greu sa ii conving sa accepte o ciocolata. E drept ca medicii sunt platiti aici si au probabil averi de milioane de dolari dupa 10-15 ani de practica. Insa sistemul functioneaza. Spitalele sunt curate, salile de operatii sterile, tratamentele exista. Au si ei prostii lor, dar sistemul functioneaza. La fel pot spune alte milioane de romani plecati din tara. Si nu e vorba de cat castigi, e vorba de decenta ta ca persoana si modul in care esti tratat. Si revin cu o alta poveste.
Postat 17 August 2016, 19:52 de linux4ever
Clarificare
Cand am spus ca am luat tot de la pansament pana la medicamente, ma refeream ca le-am cumparat de la farmacie. La spital "nu aveau"... In Romania, dragii mei, se fura ca-n codru si la propriu si la figurat. Mai toti au pretentii la bani si imbogatire rapida. Nu cred ca exista nimeni care sa poata contrazice dintr-un procent de peste 90% din populatia Romaniei. Admir pe toti care isi pot duce viata intr-un mod cinstit in Romania, insa nu e loc de asa ceva. Imi e sictir cand citesc presa ai o citesc de mai bine de 10 ani de cand sunt plecat. Cam aceeasi treaba merge. Nu multe s-au schimbat. Orasul a devenit mai cochet, insa gunoaiele zac pe strazi, bancile se rup, peretii se picteaza, omenii fac puscarie - plagiat, coruptie, mita. Exemplele continua. Le doresc tuturor din diaspora sa se intoarca si sa creeze locuri de munca pentru romanii ramasi si dupa 2 ani sa ramana cu buzunarele goale. Oricum tot astia cei plecati in strainatate suntem vinovati pentru ca tara nu merge. Right!? Recunosc ca tara a pierdut din cauza ca am plecat de acolo, insa cei care au ramas nu au luptat sa schimbe nimic. Sau oricum nu prea u schimbat mult. O spun multe aspecte. Oradea in special. Insa cand ma uit la Cluj, are alta imagine... Oradea!?... Nu stiu ce sa zic. Ma voi intoarce in tara definitiv. Cel putin acesta este planul. Insa nu stiu la ce!?
Postat 17 August 2016, 19:46 de linux4ever
Poveste din 2014 din Oradea
Am revenit din nou in Oradea prin 2014 din nou in vacanta. Dupa o tura la President in Felix, am luat o infectie la amandoua urechile - ceea ce atesta cat de curate sunt strandurile din zona Oradea. In fine, cu pile din nou am ajuns la Spitalul Judetean unde din nou am dat mita ca altfel NU se putea. La sectia ORL... Mi s-a prescris tratament si am luat tot incepand de la pansament pana la medicamente. Din intamplare mi-a ramas Diprofos pe care nu il puteam duce cu mine pentru ca medicii din alte tari refuza medicamentele romanesti. Mai exact refuza sa aplice tramamentul unui alt medic din alta tara. Logic. Insa am dus fiolele inapoi la Judetean in Oradea si le-am dat gratuit la medicul pe tura. A zis ca de ce... Sa ajut si alti oameni. Si cand le-a pus in sertar, sertarul era plin ochi de fiole. Cam asa merge in Romania, Oradea...cum si unde vreti voi. Asa ca daca ati avea bani...din greu lucrati...v-ati intoarce inapoi? Parerile sunt impartite si povesti am multe. Doar ca nu e loc suficient sa le spun aici. Sila!? Multa!
Postat 17 August 2016, 19:39 de linux4ever
Poveste adevarata
Dupa ce am plecat din tara in 2006, m-am intors intr-o scurta vacanta in 2008. Am avut nevoie de o operatie la un neg la cap. Ma rog...cu pile si mita s-a rezolvat, ca altfel nu se putea in Romania. Operatia a fost facuta intr-o sala "sterila" cu geamul deschis prin care zburau mustele. Nu au avut la spital nici macar lama sa ma tunda in locul respectiv, asa ca pana si lama mi-am cumparat-o singur. Urmeaza inca un episod de la spital.
Postat 17 August 2016, 19:34 de linux4ever
Milion sau nu
Nu ma ajuta pentru ca si eu fac bani in strainatate, insa pe tine probabil te-ar ajuta daca ai mana intinsa. De ipocriti imi e de ajuns. Romania este vazuta diferit din exterior decat din interior si in general cei din tara nu inteleg sacrificiile celor plecati. Cu atat mai mult nu inteleg ce trebuie sa faci pentru a aduna banii aceia. Odata adunati, sa te intorci cu ei la mizerie si coruptie, intr-un sistem care nu functioneaza e ca si cum te-ai sabota pe tine insuti. Un atentat la propria persoana. Inseamna a lasa un loc bine platit, o viata de lux si a te intoarce in mizeria din Romania. Oradea e un oras frumos, doar ca realitatea cotidiana a celor care traiesc acolo spune alt lucru.
Postat 17 August 2016, 19:29 de linux4ever
@linux4ever
nu te ajuta si pe tine cu vreo 100k prietenul ala a tau cu 1 milion de $ in cont?
Postat 17 August 2016, 19:11 de David
120 de dolari pe ora
Sunt multi care fac peste 10 euro pe ora. In Europa sau prin alte parti ale lumii. Ce ofera Oradea pentru acesti oameni?! Nu vor putea niciodata sa castige la fel de mult in Oradea. Poate nici jumatate din banii aia. Am prieteni care au in cont peste 1 milion de dolari si nu mai doresc sa se intoarca in Romania. Lucrau cu 120 de dolari pe ora. Si nu mint cand spun acest lucru. La ce sa se intoarca? Sa fie delapidati de Statul Roman si de Primaria Oradea? Cei mai multi prefera sa priveasca Romania ca o fila neagra peste care au trecut in viata lor. Pe langa salarii de mizerie, birocratie, coruptie, medici care cer mita, sistemul e in general in colaps. Nici muncitori calificari nu mai gasesti in Romania. Si mai toti vor bani. Cat mai multi si cat mai repede. Pentru ce? Trist...
Postat 17 August 2016, 19:08 de linux4ever
Bolojan vrea. Din nou.
Salvator-e, ar fi trebuit să faci şi inventarul menajerilor din instituţiile deconcentrate din Oradea care câştigă mult mai mult decât 10 euro pe oră din banii noştri. Evident că şi pe ai celor care "ar dori să revină în ţară". Probabil că cei doi sectanţi, atât Salvator cât şi Hildegard, au fost recompensaţi cu mai mult de 10 euro pe oră. Remarcabilă este preocuparea "ebilului" pentru furt ("transfer"). "Acest lucru este important pentru noi, ..., ei au acumulat o experienţă care ar putea fi transferată în oraşul nostru". În schimbul a ce? Pentru care voi?
Postat 17 August 2016, 18:09 de eutanasiu
Atenţie la pământare!
Cu atâţia suflători în *ur, au început să ţi se umfle obrajii. Nu cred că e vreun pericol să se spargă pentru că de mult s-au îngroşat. Contactul cu solul e din ce în ce mai redus. Totuşi, ce poză reuşită! Orgasmic rânjet!
Postat 17 August 2016, 16:59 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON