URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2016, 10:41

Orădeni, luaţi măturile! Primăria şi RER dau startul curăţeniei de primăvară

Pentru Ca oraşul să fie curat înainte de sărbătorile de Paşti, Primăria Oradea şi RER Ecologic Service dau startul curăţeniei generale de primăvară.

Noutatea ediţiei de primenire din acest an este că se va derula în două etape: una din 29 februarie până pe 18 martie şi una din 4 aprilie până pe 22 aprilie.

"Pentru acest an, am gândit un program de curăţenie mai eficient şi am luat în considerare data Sărbătorilor Pascale, deoarecea anterior acestei mari sărbători, orădenii, ca şi restul românilor, au obiceiul de a face curăţenie generală în locuinţe. Astfel, am împărţit campania de curăţenie în două etape: una care se va derula din 29 februarie până la Floriile catolice (n.r. 18 martie), iar cea de-a II-a etapă va începe în 4 aprilie şi se va finaliza înainte de sărbătoarea Floriilor la ortodocşi, respectiv înainte de 22 aprilie", a explicat Mircea Stejerean, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea.

În aceste perioade, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service va amplasa containere metalice în care orădenii vor putea arunca deşeuri voluminoase şi obiecte de uz casnic şi gospodăresc, precum piese de mobilier, mochete, materiale textile, uşi, geamuri etc. De asemenea, orădenii vor putea arunca în containere deşeurile vegetale rezultate în urma lucrărilor de întreţinere şi igienizare a spaţiilor verzi din oraş. Golirea containerelor şi transportul deşeurilor vor fi asigurate de RER Ecologic Service.

Oraşul a rămas împărţit tot în două zone, la fel ca şi în ceilalţi ani. Astfel, în zona de sud a Oradiei, adică în jumătatea de oraş aflată pe malul stâng al Crişului Repede, programul de curăţenie este între 29 februarie şi 9 martie, apoi între 4-13 aprilie.

În acest sector, RER Ecologic Service va amplasa 30 de containere, în următoarele locuri: străzile Tudor Vladimirescu (parcare SC Victor SRL), Ronald Reagan, Feldioarei, Piaţa Devei, Piaţa Episcop Valeriu Traian Frenţiu, Europa, Aleea Călinului, Piaţa Ţăranilor, Grădinarilor, Piaţa Tineretului şi  intersecţiile Principatelor Unite cu Podul Informatica, Mihail Kogălniceanu cu Mihai Viteazul, Nicolae Olahus cu Horea, Decebal-Tuberozelor, Octavian Goga-Traian Blajovici, Padişului-Fagurelui, Splaiul Crişanei-Oneştilor, Xenopol-Ştefan Octavian Iosif, H. Coandă–Richard Wagner, Nicolae Bolcaş-Aurel Vlaicu, Barcăului-Greierului, Taberi Geza-Arţarilor, Meşteşugarilor-Haţegului, Erkel Ferenc-Theodor Aman, Sextil Puşcariu-Beiuşului, Johannes Gutenberg-Măcieşului, Ciheiului-Liszt Ferenc, Navigatorilor-Fântânilor şi Nojoridului-Apateului.

În jumătatea de nord a oraşului, aflată pe jumătatea de mal drept al Crişului, curăţenie se va face între 10-18 martie, respectiv între 14-22 aprilie. Containerele vor fi amplasate în următoarele puncte: Piaţa Creangă-Nicolae Jiga, Libertăţii-Iosif Vulcan, Piaţa Bucureşti, Izvorului-Pod Theodor Neş, Louis Pasteur-Colinelor, Gheorghe Doja-Bărăganului, Adevărului-Arinului, Aleea Ştrandului-Schiff Erno, Podgoria (Biserică), Ady Endre (Clubul Constructorul), Berzei (platou magazinul chinezesc), Bihorului-Ion Bogdan, Pascal-Bârsei (platou betonat), Transilvaniei-Traian Lalescu, Bihorului-Strugurilor, Ion Bogdan-Johann Strauss, Mehedinţi (lână Casa Minunată), Şelimbărului (Spital Pelican), Vămii (Gara CFR), Cornului-Crivăţului, Iza (în spatele spitalului Pelican), Aluminei (lângă Pompieri şi în spate la zig-zag), Costache Negruzzi (în faţa bisericii), Tuşnadului-Aluminei, Borşului-Uzinelor, Sovata (în spatele magazinului Profi), Iza (lângă punctul termic) şi Carpaţi-Aluminei.

 "Cetăţenii municipiului Oradea sunt rugaţi să depună deşeurile numai în containerele amplasate în acest scop, respectând perioadele programului de curăţenie pentru fiecare zonă, în funcţie de adresa de domiciliu. Este strict interzisă depozitarea deşeurilor pe domeniul public lângă containere, lângă incintele metalice pentru recipienţii destinaţi deşeurilor municipale sau în alte locaţii", transmite Primăria. După ce campania se va încheia, asociaţiile de proprietari vor plăti cuantumul serviciului prestat pentru încărcarea, transportul şi depozitarea deşeurilor.

Municipalitatea le reaminteşte asociaţiilor de proprietari că trebuie să asigure curăţenia în spaţiile verzi pe care le-au preluat prin protocol, în parcările pe care le deţin şi în jurul incintelor metalice sau platformelor pentru deşeuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON