URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
13 Iulie 2017, 17:06

Orădeanul Cristian Bitea, demis de premierul Mihai Tudose de la şefia Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost subprefect al judeţului Bihor în vremea guvernării Boc, când prefect era Gavrilă Ghilea, dar reorientat în 2015 spre PSD, orădeanul Cristian Bitea a fost eliberat din poziţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în care fusese numit la începutul acestui an, printr-o decizie luată joi de premierul Mihai Tudose.

Potrivit Agerpres.ro, decizia a fost publicată deja în Monitorul Oficial, iar locul lui Bitea a fost luat de Leonid-Augustin Moisiu.

Hotărârea şefului Guvernului nu a fost motivată, însă Tudose avea dreptul legal să-l revoce pe Bitea deoarece acesta avea rang de secretar de stat.

Cristian Bitea a fost numit în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici în luna martie a acestui an. Bitea, care conducea interimar instituția, a devenit șef plin printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, care l-a eliberat, totodată, din funcția de vicepreședinte al ANFP.     

În cursul anului trecut, pe când era doar vicepreşedinte la ANFP, funcţie obţinută cu sprijinul PSD Bihor, Bitea a fost protagonistul unui scandal după ce publicaţia Adevărul a dezvăluit relaţia sa cu o altă orădeancă, Carmen Adriana Vlad, patroană de firmă specializată în organizarea unor cursuri de perfecţionare pentru funcţionarii publici, plătite de ANFP.

Potrivit dezvăluirilor, deşi înfiinţată abia în 2015, firma orădencei a devenit unul dintre principalii parteneri ai ANFP, după ce Bitea a emis un ordin prin care a schimbat radical regulile din acest domeniu societatea respectivă adjudecându-şi organizarea a 33 de cursuri de perfecţionare dintr-un total de 208.

Jurnaliştii au demonstrat atunci legătura între Bitea şi firma lui Vlad, mascată printr-o încrengătură de alte firme în care a mai fost implicat un fost coleg din PDL al politicianului, Alin Bobiţan, fost şef de cabinet al senatorului Petru Filip, şi acesta trecut de la PDL la PSD.

Formarea şi perfecţionarea profesională a funcţionarilor publici din România, de regulă în staţiuni turistice, a fost transformată într-o industrie de milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON