URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Octombrie 2012, 08:19

Oradea se află pe traseul viitoarei autostrăzi "Via Carpatia"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România a fost inclusă într-un nou traseu rutier care va lega Ţările Baltice de Marea Neagră şi Grecia. Anunţul a fost făcut de Marian Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, care s-a întâlnit, la Bruxelles, cu iniţiatorii proiectului.

Este vorba de o nouă reţea de autostrăzi, care urmează să lege Ţările Baltice de Marea Neagră şi Grecia. Pe teritorul României, acesta va străbate Vestul şi Sudul ţării, urmând să intre pe la Oradea şi să iasă pe la Calafat. Drumul spre Constanţa urmează să fie continuat pe coridorul Pan-European, care se află în curs de realizare.

"Această cale rutieră se va suprapune în anumite locuri cu coridorul Pan European 4, care se construieşte în România. Nu este un lucru rău. Este o situaţie fericită, pentru că putem beneficia mai facil de proiect. Autostrada care va lega zona de Nord a Europei de cea de Sud, va însemna beneficii şi dezvoltare pe plan economic, turistic, schimburi culturale şi cooperare transfrontalieră", a declarat Marian Vasile, care a precizat că se caută finanţare europeană pentru acest proiect.

Coridorul Via Carpatia se va despărţi pe teritoriul judeţului Timiş: o parte urmează să meargă până la Marea Neagră, pe autostrada Pan-Europeană 4 (Oradea - Arad - Timişoara - Lugoj - Deva - Sibiu - Piteşti - Bucureşti - Constanţa), iar cealalta va merge spre frontiera româno-bulgară de la Calafat-Vidin (pe ruta Oradea - Arad - Timişoara - Lugoj - Drobeta Turnu Severin - Calafat), urmând să ajungă în Bulgaria peste noul pod care se construieşte peste Dunăre.

Proiectul Via Carpatia a fost aprobat în anul 2006, când miniştrii de transport din Polonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria au semnat o declaraţie comună pentru extinderea reţelei trans-europene de transport prin crearea unei rute mai scurte de-a lungul axei Nord-Sud care va conecta cele patru state. Celor patru li s-au alăturat, în 2010, România, Bulgaria şi Grecia.

Traseul Via Carpatia va începe în Lituania, la Marea Baltică, la Kleipeda, traversează Kaunas, va continua în Polonia, pe ruta pe ruta Bialystok - Lublin - Rzeszow, în Slovacia la Presov - Kosice şi în Ungaria prin Miskolc - Debrecen. Drumul spre Grecia continuă din România, prin Bulgaria, pe la Sofia, şi se va termina la Salonic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
presa?
foarte \"proaspata\" stirea :))))))) pacat ca e de acu 2 ani(ca sa fiu mai exact in 22Octombrie se implinesc exact 2 ani de la intalnirea de la Lancut-POLONIA). btw, vedeti ca l-au impuscat pe Ceausescu(astept cu nerabdare un articol SENZATIONAL) pe tema asta. ziaristii lu\' peste!
Postat 12 Octombrie 2012, 08:37 de Gigi
Romania
au disparut in schimb, navalitorii-barbari veniti de prin fundurile Asiei. asta ca sa vezi cum functioneaza Justitia Divina.
Postat 12 Octombrie 2012, 00:12 de book
Romania
Chiar şi în secolul XIX, mulţi doreau ca românii să dispară. Numai că românii au refuzat să dispară”, spune istoricul american Larry Watts.
Postat 12 Octombrie 2012, 00:08 de book
Tara importanta-Coridor, pan-european
Romania, va fi strabatuta de cea mai lunga portiune a acestei autostrazi.
Postat 11 Octombrie 2012, 23:05 de Oradean
ungurrica
bai kktule nu mor caii cand vor cainii. hehehehehehehe.......
Postat 11 Octombrie 2012, 21:22 de pt "bunicu"
autostrada
prin hungurrika, va trece doar o port de vreo 50 km.
Postat 11 Octombrie 2012, 21:03 de @wow
ungurrica
Nu ajung astia pana la ungurrica.
Postat 11 Octombrie 2012, 20:37 de wow
Mileniul III e lung măi tată !?!
Ce nu spune domnu' Vasile e că ideea nu este inclusă în nici un plan bugetar european şi urmează ca în următorii 7 ani ()2014-2020) să se ia în calcul un asemenea proiect, pentru perioada după 2026. Adică, când domnu' Vasile de la Timiş nu va mai fi. Ciumpalacu' are chef de vorbă că intrăm doar în campanie electorală şi vrea să se bage singur în seamă. Pe de altă parte vine să ne spună că nu are rost să insistăm pentru drumul expres Satu-Mare către Timişoare (via Oradea şi Arad), dacă tot o să avem autostradă pe acelaşi traseu, taman la sfântu' aşteaptă.
Postat 11 Octombrie 2012, 16:52 de Carp III
lasati copii sa viseze ...
lasa-ti nepotii sa viseze frumos. Ca despre autostrazi in Rromanica ........ astea sunt basme pentru fraierii care se cred europeni !!!!
Postat 11 Octombrie 2012, 12:40 de bunicu
VIA dar nu prin ROMANIA
As dori ca macar stranepotii mei sa poata sa-l foloseasaca ca noi cei de 40 de ani nici o sansa.
Postat 11 Octombrie 2012, 11:29 de lia
cam aşa ceva
@LOL : şi asta doar dacă nu plouă până atunci
Postat 11 Octombrie 2012, 09:11 de vvv
LoL
Probabil bucata din tarile baltice pana la Bors va fi gata in 2-3 ani. Insa portiunea Oradea-Calafat va fi gata prin 2372 toamna...
Postat 11 Octombrie 2012, 08:52 de cineva
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON