URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2016, 14:01

Oradea, "regina" teatrului: Teatrul Regina Maria vânează nominalizări la Gala Premiilor UNITER, eveniment pe care îl va şi găzdui

Oradea, 'regina' teatrului: Teatrul Regina Maria vânează nominalizări la Gala Premiilor UNITER, eveniment pe care îl va şi găzdui PARIU PE MUSICAL. Cele mai recente nominalizări la Premiile UNITER ale Teatrului Regina Maria datează din 2011, datorită musicalului "Scripcarul pe acoperiş", juriul evidenţiind-o atunci pe actriţa Ioana Dragoş Gajdo în rolul lui Golde şi pe scenografa Vioara Bara. Pentru nominalizările din acest an orădenii propun un nou musical de mare succes, "Omul din La Mancha", cu Richard Balint în rolul lui Don Quijote (foto, în mijloc)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Evenimentul anului în lumea teatrală rămânească, Gala Premiilor UNITER, se va desfăşura anul acesta, pentru întâia oară, la Oradea! 

Gazdele de la Teatrul Regina Maria speră ca măcar unul dintre spectacolele prezentate în premieră anul trecut pe scena orădeană să fie remarcat de juriul de selecţie şi, fireşte, să fie chiar premiat de Uniunea Teatrală din România în cadrul galei ce va avea loc în luna mai. Drept urmare, a programat pentru finele acestei săptămâni vizionări ale celor mai bune producţii din 2015, atât pentru critici, cât şi pentru publicul dornic să le revadă.

Gala elitelor 

Din 1991, Uniunea Teatrală din România premiază anual cele mai bune producţii, cei mai buni actori şi cele mai bune actriţe, recompensând, de asemenea, cei mai buni regizori, scenografi, critici, debutanţi în teatru şi producţii speciale, radiofonice şi TV.

La finalul ediţiei de anul trecut, iniţiatorul şi coordonatorul celui mai important eveniment teatral românesc, Ion Caramitru, a anunţat că în 2016 Gala va avea loc la Oradea. "În urmă cu mai mulţi ani, Teatrul Regina Maria a aplicat la UNITER, oferindu-se să găzduiască una dintre gale. Avem un teatru frumos, avem logistica necesară şi avem şi susţinerea autorităţilor. Un astfel de eveniment aduce vizibilitate maximă teatrului şi oraşului care-l găzduieşte", spune Victoria Balint (foto), directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

Cu două jurii

Decernate în ultimii ani în cadrul unor Gale organizate şi "în provincie" (în 2013 la Iaşi, iar în 2014 la Târgu Mureş), premiile UNITER sunt stabilite în urma unui vot secret acordat chiar în seara galei de un juriu format din critici, actori şi regizori. Pentru a fi nominalizate, însă, spectacolele trebuie vizionate şi selectate de un alt juriu, format din trei critici, care în prealabil sunt invitaţi de teatrele din ţară să le urmărească cele mai noi producţii.

Anul acesta, selecţionerii Claudiu Groza, Cristina Rusiecki şi Doina Papp sunt invitaţi în perioada 5-8 februarie la Oradea pentru a vedea cele patru propuneri ale Teatrului Regina Maria. "Claudiu Groza vine la toate spectacolele teatrului nostru, ca atare le-a văzut deja pe cele propuse de noi. El nu va fi veni la reprezentaţiile programate pentru începutul lunii februarie, ci doar celelalte două membre ale juriului", precizează Victoria Balint.

Propunerile Oradiei

Teatrul orădean a ales să prezinte criticilor - dar cu accesul publicului - cele patru mari spectacole lansate anul trecut. Unul din ele pune în discuţie puterea care corupe şi bunătatea privită ca laşitate: "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas", în regia lui Bobi Pricop, după un text al lui Dennis Kelly, va fi reprezentat pe 5 februarie, de la ora 19. Un altul, "Cheia", de András Forgách, în regia lui Victor Ioan Frunză, este o poveste tragi-comică despre sfârşitul copilăriei, fiind programat pe 6 februarie, tot de la ora 19. Gazdele mai propun musicalul "Omul din La Mancha", de Dale Wasserman, regizor Korcsmaros Gyorgy, cu Richard Balint în rolul lui Don Quijote (7 februarie, ora 19) şi "Livada de vişini" a lui Cehov, în regia lui Alexandru Dabija (8 februarie, ora 19).

"Propunerile noastre s-au bucurat până acum de succes la public şi la critică. Unele spectacole au avut un succes chiar surprinzător la public, cum ar fi "Uciderea ritualică...", un spectacol complex şi greoi. De obicei, oamenii îşi doresc să se destindă la teatru, nu să plece angoasaţi", spune Victoria Balint. În schimb, de regulă criticii preferă producţiile pe teme actuale, care şi "educă" publicul. Rămâne de văzut dacă Teatrul orădean va reuşi să-şi impresioneze criticii, astfel încât nu doar să găzduiască Premiile UNITER, ci să le şi primească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON