Un nou studiu Storia.ro pune Oradea în fruntea ţării. Conform unui sondaj realizat de această platformă de imobiliare, Oradea, Braşov şi Miercurea Ciuc sunt oraşele cu cel mai bun acces la facilităţi de recreere, adică spaţii verzi, terenuri de sport şi activităţi culturale.
După răspunsurile date în chestionar de orădeni, cele mai bune cartiere, din acest punct de vedere, sunt Ioşia-Nord, Rogerius şi Centrul Civic. La polul opus, zonele cu cele mai puţine facilităţi de recreere sunt Episcopia Bihorului, Centura şi Oncea.
În clasamentul oraşelor urmează Slobozia, Piteşti, Cluj-Napoca, Deva şi Târgu Mureş. Ultimele poziţii aparţin municipiilor Brăila, Focşani, Constanţa, Giurgiu, Suceava, Galaţi, Alexandria şi Satu Mare. Bucureştiul este în acest top pe locul şapte.
"Accesul la spaţii verzi, săli de sport şi agrement, cinematografe, teatre, muzee sau biblioteci cu siguranţă joacă un rol foarte important în autopercepţia românilor asupra calităţii vieţii în oraşul sau cartierul în care locuiesc. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în judeţele din România sunt peste 25.000 de hectare de parcuri, grădini sau scuaruri publice, însă nu toate municipiile îndeplinesc cerinţa europeană de minimum 26 de metri pătraţi de spaţii verzi per cap de locuitor. În ceea ce priveşte oferta de locuinţe noi la nivel naţional, facilităţi precum acces gratuit la piscină, parcuri, locuri de joacă, zone de agrement sau relaxare fac parte din oferta dezvoltatorilor imobiliari din ce în ce mai des şi, cu siguranţă, influenţează preţul şi decizia de achiziţie a unei locuinţe în dauna alteia", a precizat, conform unui comunicat de presă, Sorin Bălan, Head of Storia.ro şi OLX Imobiliare.
Percepţia asupra accesului la facilităţi de recreere în oraşele din România este cea de-a şasea temă a studiului amplu realizat de Storia.ro şi agenţia de cercetare D&D Research, "Oraşele şi cartiere din România". Cercetarea se desfăşoară până la finalul anului, românii putând acorda în continuare note oraşului şi cartierului în care locuiesc prin completarea chestionarului propus de Storia.ro. Până în prezent, 234.155 de români au răspuns studiului lansat de platforma de imobiliare.
Pentru realizarea clasamentului, participanţii au fost rugaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în topul final.
Cercetarea completă poate fi consultată pe blogul platformei imobiliare: blog.storia.ro/orase-cartiere. Rezultatele sunt actualizate lună de lună, în conformitate cu răspunsurile primite.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.