URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2020, 16:27

Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO)

Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (credit foto: Oana Haragoş)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (credit foto: Oana Haragoş)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (foto: Facebook, grupul Oradea)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (foto: Facebook, grupul Oradea)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (foto: Facebook, grupul Oradea)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (foto: Facebook, grupul Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii dovedesc, în bună măsură, că sunt cetăţeni responsabili. Duminică, după apelurile autorităţilor care le-au cerut românilor să stea, pe cât posibil, în case, orădenii s-au conformat: străzile din centru sunt aproape goale, în ciuda vremii însorite, iar în malluri bate vântul.

Oamenii continuă să iasă la cumpărături, însă supermarketurile au impus reguli stricte prin care se evită intrarea multor persoane deodată în incinta magazinelor.

Oraşul (aproape) gol

Imagini surprinse duminică în centrul Oradiei, în Piaţa Unirii şi pe strada Republicii-pietonală, arată că orădenii au înţeles că e important să stea în case.

Şi alte zone ale oraşului sunt aproape pustii. Chiar şi în Lotus Center - un mall arhiplin de regulă duminica - culoarele sunt libere, de parcă centrul comercial ar fi închis, iar parcările pe jumătate goale.

Un alt aspect care merită menţionat este că mijloacele de transport în comun erau aproape goale, duminică, după ora prânzului. 

Bisericile au fost deschise duminică, însă s-au luat măsuri de prevenţie şi în cazul acestora. Spre exemplu, la Biserica Sfântul Andrei slujba a fost ţinută afară, pe scările locaşului de cult, astfel încât credincioşii au asistat la ea în aer liber, păstrând distanţa unul faţă de celălalt.

La cumpărături, cu reguli

În schimb, orădenii au ieşit din case pentru a merge la cumpărături, mai ales în magazinele mari, ca Lidl, Kaufland şi Carrefour, care au implementat, însă, măsuri pentru a preveni răspândirea COVID-19. 

Spre exemplu, atât la Lidl cât şi la Kaufland numărul persoanelor care pot avea acces în acelaşi timp în magazin este limitat, aşadar o parte dintre clienţi au aşteptat, în afara magazinelor, să le vină rândul. 

La Carrefour în ERA Park au fost afişate regulile de protejare împotriva virusului. De asemenea, s-a implementat şi o metodă de protecţie pentru casieri: geamuri de protecţie din plexiglas.

Limită de produse

Duminică, în prima parte a zilei, din difuzoarele magazinului se anunţa că nu se vând mai mult de 5 baxuri de ulei, făină, mălai sau orez unui singur client, semn că s-au cumpărat produse în cantităţi mari.

Se caută, mai ales, produse neperisabile, dar şi produse din carne şi produse congelate.

Orădenii caută şi produse dezinfectante, însă acestea nu se mai găsesc în supermarketuri deja de câteva zile.

Pe de altă parte, a crescut foarte mult numărul comenzilor pentru firmele care asigură livrări de produse alimentare, şi nu numai, la domiciliu. 

Şi farmaciile au fost căutate, duminică, de orădeni. Şi aici, însă, s-au impus reguli. Pe lângă informarea privind distanţa socială de minim un metru, spre exemplu, Sensiblu a afişat o informare că nu au acces în incinta farmaciei mai mult de 6 persoane în acelaşi timp. 

În schimb, în ciuda recomandărilor să evite locurile aglomerate, mulţi orădeni s-au dus totuşi la Piaţa 100 - unde duminică mai era deschisă piaţa cu autoturisme, produse şi produse second-hand.

IMAGINI INEDITE CU ORADEA FĂRĂ ORĂDENI:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sandu
A mai avut perioade bune, independent de orânduire, apartenență, când lumea avea plăcerea de-a trăi. Între 2-3 credite, la orice de la telefon la casă, puțini își permit să iasă. Restul a făcut-o socializarea falsă, mai bine în casă pe mesaje decât în piață, parc la vorbe.
Postat 16 Martie 2020, 06:36 de oradeaveche
oradeaveche
Orașul ăsta așa a fost din 1948
Postat 15 Martie 2020, 22:58 de Sandu2100
...
Orașu ăsta n-o să-și revină niciodată, independent de virus, e pustiit de esență, boemitate.
Postat 15 Martie 2020, 20:34 de oradeaveche
Orădenii sunt inteligenți !?!
Fac ce trebuie în astfel de cazuri ... autoizolare două săptămâni, iar după aceea tragem linia și cuantificăm rezultatul !?!
Postat 15 Martie 2020, 17:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON