URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Martie 2020, 16:27

Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO)

Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (credit foto: Oana Haragoş)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (credit foto: Oana Haragoş)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (foto: Facebook, grupul Oradea)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (foto: Facebook, grupul Oradea)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (foto: Facebook, grupul Oradea)
Oradea, în retragere: Străzile sunt aproape goale, prin malluri bate vântul, oamenii merg doar la supermarketuri şi farmacii (FOTO) (foto: Facebook, grupul Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii dovedesc, în bună măsură, că sunt cetăţeni responsabili. Duminică, după apelurile autorităţilor care le-au cerut românilor să stea, pe cât posibil, în case, orădenii s-au conformat: străzile din centru sunt aproape goale, în ciuda vremii însorite, iar în malluri bate vântul.

Oamenii continuă să iasă la cumpărături, însă supermarketurile au impus reguli stricte prin care se evită intrarea multor persoane deodată în incinta magazinelor.

Oraşul (aproape) gol

Imagini surprinse duminică în centrul Oradiei, în Piaţa Unirii şi pe strada Republicii-pietonală, arată că orădenii au înţeles că e important să stea în case.

Şi alte zone ale oraşului sunt aproape pustii. Chiar şi în Lotus Center - un mall arhiplin de regulă duminica - culoarele sunt libere, de parcă centrul comercial ar fi închis, iar parcările pe jumătate goale.

Un alt aspect care merită menţionat este că mijloacele de transport în comun erau aproape goale, duminică, după ora prânzului. 

Bisericile au fost deschise duminică, însă s-au luat măsuri de prevenţie şi în cazul acestora. Spre exemplu, la Biserica Sfântul Andrei slujba a fost ţinută afară, pe scările locaşului de cult, astfel încât credincioşii au asistat la ea în aer liber, păstrând distanţa unul faţă de celălalt.

La cumpărături, cu reguli

În schimb, orădenii au ieşit din case pentru a merge la cumpărături, mai ales în magazinele mari, ca Lidl, Kaufland şi Carrefour, care au implementat, însă, măsuri pentru a preveni răspândirea COVID-19. 

Spre exemplu, atât la Lidl cât şi la Kaufland numărul persoanelor care pot avea acces în acelaşi timp în magazin este limitat, aşadar o parte dintre clienţi au aşteptat, în afara magazinelor, să le vină rândul. 

La Carrefour în ERA Park au fost afişate regulile de protejare împotriva virusului. De asemenea, s-a implementat şi o metodă de protecţie pentru casieri: geamuri de protecţie din plexiglas.

Limită de produse

Duminică, în prima parte a zilei, din difuzoarele magazinului se anunţa că nu se vând mai mult de 5 baxuri de ulei, făină, mălai sau orez unui singur client, semn că s-au cumpărat produse în cantităţi mari.

Se caută, mai ales, produse neperisabile, dar şi produse din carne şi produse congelate.

Orădenii caută şi produse dezinfectante, însă acestea nu se mai găsesc în supermarketuri deja de câteva zile.

Pe de altă parte, a crescut foarte mult numărul comenzilor pentru firmele care asigură livrări de produse alimentare, şi nu numai, la domiciliu. 

Şi farmaciile au fost căutate, duminică, de orădeni. Şi aici, însă, s-au impus reguli. Pe lângă informarea privind distanţa socială de minim un metru, spre exemplu, Sensiblu a afişat o informare că nu au acces în incinta farmaciei mai mult de 6 persoane în acelaşi timp. 

În schimb, în ciuda recomandărilor să evite locurile aglomerate, mulţi orădeni s-au dus totuşi la Piaţa 100 - unde duminică mai era deschisă piaţa cu autoturisme, produse şi produse second-hand.

IMAGINI INEDITE CU ORADEA FĂRĂ ORĂDENI:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sandu
A mai avut perioade bune, independent de orânduire, apartenență, când lumea avea plăcerea de-a trăi. Între 2-3 credite, la orice de la telefon la casă, puțini își permit să iasă. Restul a făcut-o socializarea falsă, mai bine în casă pe mesaje decât în piață, parc la vorbe.
Postat 16 Martie 2020, 06:36 de oradeaveche
oradeaveche
Orașul ăsta așa a fost din 1948
Postat 15 Martie 2020, 22:58 de Sandu2100
...
Orașu ăsta n-o să-și revină niciodată, independent de virus, e pustiit de esență, boemitate.
Postat 15 Martie 2020, 20:34 de oradeaveche
Orădenii sunt inteligenți !?!
Fac ce trebuie în astfel de cazuri ... autoizolare două săptămâni, iar după aceea tragem linia și cuantificăm rezultatul !?!
Postat 15 Martie 2020, 17:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON