URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2016, 17:50

Oradea în construcţie: În 2016, oraşul va fi în continuare ocupat de şantiere, atât pentru proiectele neterminate, cât şi pentru noi investiţii

Oradea în construcţie: În 2016, oraşul va fi în continuare ocupat de şantiere, atât pentru proiectele neterminate, cât şi pentru noi investiţii NETERMINATĂ, DAR VANDALIZATĂ. Piaţa Unirii va rămâne în lucru şi în 2016, până acum încheindu-se doar lucrările plătite din bani europeni. Meşterii nu vor avea doar de continuat lucrările, ci şi de reparat, Piaţa fiind deja vandalizată de şoferi care au brăzdat gazonul cu roţile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără doar şi poate, anul 2015 a fost pentru Oradea anul şantierelor. Cu zeci de proiecte europene în derulare, oraşul nu a avut niciodată atât de multe şantiere deschise, iar deranjul i-a scos uneori din sărite pe localnici. Că a meritat s-a văzut totuşi la finalul anului: în zece zile, s-au inaugurat numeroase investiţii care au schimbat radical faţa oraşului.

Trecerea în noul an a prins, însă, Oradea şi cu şantiere deschise. Semn că aşa îi va merge şi în 2016...  

Pe banii UE

Pentru că 31 decembrie 2015 a fost termenul limită pentru proiectele europene, nu e deloc surprinzător că luna trecută a fost una a inaugurărilor. După un an cu 26 de şantiere deschise, care au dus la modificarea circulaţiei rutiere, cu praf şi nervi întinşi, au apărut şi roadele. S-au deschis în faţa orădenilor, pe rând, pista transfrontalieră pentru biciclişti, Sinagoga Zion, centrul de afaceri amenajat în locul Pieţei Rogerius, Cetatea, drumul expres din Dragoş Vodă spre Rogerius, pasajele supraterane de peste DN 76 şi DN 79, Piaţa Unirii...

Totuşi, două dintre aceste proiecte rămân în şantier şi în 2016: drumului expres îi lipseşte un tronson de 660 metri ce va fi amenajat prin depoul CFR, iar în Piaţa Unirii mai e de lucru la montarea unui punct de transformare subteran şi la fântâni. În plus, tot aici e posibil să apară lucrări suplimentare. Motivul? Pentru că pietonii fac cărări prin scuarurile cu gazon, iar unii şoferi dotaţi cu mai puţin bun simţ chiar le-au distrus, municipalitatea ia în calcul să ridice mici garduri care să împrejmuiască aceste perimetre.

Întârziaţii

De asemenea, Primăria mai are şi alte proiecte europene în lucru: noul CET pe gaz este în probe şi va fi inaugurat luna viitoare, aquapark-ul va fi deschis abia de 1 mai, iar Pasajul Vulturul Negru e încă plin de schele. "În Pasaj lucrările se vor finaliza în acest an", garantează viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Campusul şcolar este tot în lucru, fiind de altfel cel mai întârziat proiect al municipalităţii. Pe lângă acestea, Primăria mai are şantiere deschise la Podul Ferdinand, al cărui termen de finalizare este luna martie, precum şi la parcarea subterană din strada Independenţei, care ar urma să fie gata în septembrie, dar până acum a adunat trei luni întârziere din motive tehnice.

Reguli noi de la UE

Până la finalul lunii ianuarie, municipalitatea va încheia şi prima etapă a proiectului de înlocuire a reţelelor magistrale de termoficare, prin care s-au înnoit 17,5 kilometri de conducte mari, şi va începe a doua etapă, ce vizează înlocuirea altor 21 kilometri de magistrale. Evident, şi zeci de străzi sparte...

În plus, Primăria pregăteşte alte noi şantiere. "Datorită veniturilor suplimentare adunate la bugetul local, vrem să facem investiţii în anumite proiecte din banii proprii, urmând ca pe măsură ce primesc finanţare europeană să le decontăm din această sursă", explică Mălan.

Aşadar, o noutate a exerciţiului financiar european 2014-2020 este că vor fi eligibile şi proiectele demarate pe cont propriu. E adevărat, edilii nu au stabilit deocamdată despre ce investiţii va fi vorba, dar viceprimarul spune că "lucrăm la această listă".

Variante de lucrări

În analiza Primăriei se află şi amenajarea unei promenade pe malul stâng al Crişului Repede, de la Podul Ladislau până la Bancpost, transformarea podului pietonal de la Centrul de Calcul în pod rutier şi amenajarea străzii Vasile Alecsandri ca arteră pietonală. În plus, clădirile de pe această stradă ar putea intra, toate, în reabilitare.

"Încercăm să facem o înţelegere cu proprietarii de spaţii comerciale: ei vor reabilita faţadele clădirilor, iar oraşul îi racordează la reţeaua termică publică. În plus, le oferim posibilitatea să folosească gratuit 3-5 ani viitoarea terasă ce va fi amplasată pe stradă", spune Mălan.

Cert este că Primăria va continua programul de reabilitare a clădirilor monument cu sau fără acordul proprietarilor. "Vor începe şi lucrările la cele două palate Adorjan", anunţă viceprimarul. La fel, în 2016 municipalitatea vrea să reabiliteze şi faţadele mai multor clădiri aflate în proprietatea oraşului, să amenajeze Muzeul Art Nouveau în Casa Darvas-La Roche şi Muzeul Masoneriei în sediul fostei Regionale Vamale, să înceapă lucrările la realizarea unei parcări la Baza Sportivă Voinţa şi să facă încă o bază sportivă, deja promisă, în Parcul Salca III.

Prioritară va rămâne, spune Mălan, şi modernizarea străzilor din vatra veche a oraşului, reabilitarea termică a blocurilor din cartiere şi amenajarea de noi parcuri. Astfel că nici în 2016 pe străzile oraşului nu va fi prea mare linişte. Spre norocul şi în beneficiul, totuşi, al orădenilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
De-an pixu`
Va certati si contrati fix de-an pixu`! Nu apartin nici unui partid de "lingatori de oua" sau "pupincuristi" dar observ ca dintre ultimii primari ai acestui oras mediocru, cu oameni mediocri si salarii mediocre, dupa Bolojan chiar se vede ceva. Va intreb eu retoric dupa Filip ce-ati vazut? Este foarte bine ca se face in acest oras ceva, poate daca nu s-ar fi facut nimic era bai ca nu se face! Toti cei care comentati cu rautate, sunteti persoane care nu au demonstrat si facut nimic, dar in schimb sunteti foarte vocali, cu fiecare ocazie. Cand va arata altii, cat de superficiali sunteti, urla prostia-n voi si da pe-afara!
Postat 15 Ianuarie 2016, 15:15 de Bubu
cainii psd-ului
@anticomunist: Nu te poti pune cu postacii de serviciu ai psd-ului. Nivelul lor de inteligenta este unul extrem de scazut si singurul lor scop este denigrarea actualei conduceri ca poate vor ajunge ei la putere daca pune lumea botul. Deja majoritatea comentariilor sunt facute de pe multiplele lor conturi. Mai nou se dau si femei, ca si pe bihon :)) Dar vor avea o mare surpriza la alegeri cand Oradea le va da exact ce merita ;)
Postat 15 Ianuarie 2016, 14:06 de hateretards
Erata
Linkul mi-a fost " taiat" asa ca puneti voi partea de inceput la restul de link de mai jos: ziardecluj.ro/boc-versus-bolojan-cluj-napoca-versus-oradea
Postat 15 Ianuarie 2016, 13:14 de User anonimizat
Contraparere
Fiind ca am fost acuzat si caracterizat in toate felurile posibile si imposibile, va rog sa citi si opiniile unor oameni neutri. O comparatie intre Cluj si Oradea, intre Boc si Bolojan. Cei care a dadeau inainte cu simpatiile de partid, precizez ca cei doi, Boc si Bolojan sunt membri ai aceluiasi partid.
Postat 15 Ianuarie 2016, 13:12 de User anonimizat
Mars!
Nu merita bagate-n seama cele cateva jigodii care latra prin presa locala la porunca stapanului si caruia au voie sa-i roada osul drept rasplata!
Postat 15 Ianuarie 2016, 12:38 de pinonel
@aniticomunist
Nu dupa Alejd !
Postat 15 Ianuarie 2016, 12:08 de scortosul
@scortosul
Bravos, mai! Dupa ce ti-ai dat seama, dupa Cluj?
Postat 15 Ianuarie 2016, 10:17 de User anonimizat
@ cei nelamuriti !
anticommunist este inca un communist sadea !
Postat 14 Ianuarie 2016, 23:54 de scortosul
@LauraD
Si daca iti spun ca n-ai inteles nimic, te superi! Acolo, in final te-ai vrut haioasa? Nu de alta, dar sa stiu si eu si sa rad!
Postat 14 Ianuarie 2016, 23:42 de User anonimizat
Desenul...
@anticomunist. Spuneai ca pentru a intelege si eu, trebuie sa desenezi. Tu esti unul dintre aceia care ii lauzi pe cei care au desenat trotuarele "tip Caracal" de pe str. Ecaterina Teodoroiu! Trotuarele au latimea de 50 cm si din cand in cand iti apare cate un stalp in fata! Numai spun, ca sunt unele locuri, unde trotuarele au rolul si de a colecta apa de pe carosabil si sunt mai jos cu 1 m decat bordura! Asa se intampla cand orele de desen sunt predate de sefii de partid. Tie, cred ca ti-au dat direct carti de colorat si au sarit peste faza cu cerculete si bastonase...
Postat 14 Ianuarie 2016, 19:24 de LauraD
anticomunist,
Pe tronsoanele care le-am văzut eu magistralele vechi arătau bine,pe Dacia de exemplu în dreptul şcolii.Izolația lor era complet depăşită şi îmbinările care la cele noi au fost sigilate cu cauciuc.Fără îndoială că trebuiau schimbate dacă s-a ivit oportunitatea.
Postat 14 Ianuarie 2016, 15:42 de ducfer
,,anti-uman-comunistu
ATENTIE!a aparut ,,anticomunistu" a revenit a fost la un schimb de pareri la refugiati arabi.....gata nu mai vb. ca poate ne .... traiasca socialismu
Postat 14 Ianuarie 2016, 14:18 de Ardeleanul
@pinonel
ca n-ai nici o treaba cu logica, e un fapt de mult stiut. Hai sa analizam pe textul tau, adica cu materialul clientului, cum ar veni."... daca aceste lucrari se fac pt. a-si umple buzunarele camarila lui bolovan". E de noaptea mintii sa spui ca in acest oras s-au facut investitii de 250 de milioane de euro, doar ca sa-si umple buzunarele camarila lui bolovan. Proiectele cu bani europeni, sunt verificate si rasverificate si e destul de greu, nu sa furi, ca asta e usor, ci sa nu fii prins, deci... mai usor cu acuzatiile pe scari. Asazisele penalitati, sunt de fapt bani care nu s-au reusit a fi folositi din fondurile europene puse la dispozitie. Din totalul de 250 de milioane, cat valoreaza investitiile, municipiul ar fi trebuit sa plateasca 25, ca parte a cofinantarii. Din cauza faptului ca au fost multe proiecte, sau a faptului ca angajatii PMO au fost depasiti de amploarea proiectelor, sau daca vrei chiar din cauza unor incompetente, municipialitatea trebuie sa dea in plus 6 mil, adica fix 2,4%. Alternativa ar fi fost, neinceperea atator proiecte, adica, "pierderi" mult mai mari pentru bugetul orasului. Sau poate ai fi vrut sa fim in situatia altor primarii din tara, cum ar fi cea din Craiova, care din proiectele incepute a reusit sa foloseasca 50% din fondurile alocate, restul revenind bugetului local, sau a primariei din Ploiesti, cu penalitati, cum le zici tu, de mai bine de 60 de milioane de euro.
Postat 14 Ianuarie 2016, 13:58 de User anonimizat
@LauraD
Ca de obicei, n-ai inteles nimic si ca sa maschezi asta, arunci cu invective. Unde naiba ai vazut tu ca ii ovationez pe politruci? Spun doar, ca inlocuirea unui sistem de incalzire vechi (CET + magistrale) nu se poate face decat, sa vezi dracie, inlocuind vechiul sistem cu unul nou, fapt ce implica, ca sa vezi dracie iar, santiere! Daca nici acum n-ai inteles, o sa incer data viitoare sa-ti desenez, poate cine stie...
Postat 14 Ianuarie 2016, 13:39 de User anonimizat
@ducfer
Poate ca la magistrala noua sa fi cedat sudurile, n-am cunostinta, asa ca nu te contrazic, dar la magistrala veche iti spun sigur ca nu sudurile plezneau, vorba ta, a doua zi, ci teava care este sita. Din acest motiv trebuiesc inlocuite conductele.
Postat 14 Ianuarie 2016, 13:33 de User anonimizat
Apa calda
@anticomunist. Daca tot ii ovationezi pe politrucii astia, mai bine vorbeste cu ei ca in schimbul odelor aduse partidului sa ne dea apa calda! Multumesc anticipat!
Postat 14 Ianuarie 2016, 13:20 de LauraD
Foarte bine, DAR...
... daca aceste lucrari se fac pt. a-si umple buzunarele camarila lui bolovan, pe spinarea oradenilor (vezi penalitatile de 6/sase mil. euro!), eu unul nu vreu acest ,,bine"! Sau il vreu, dar sa plateasca cei ce-l pupa-n cur*te pe primar, ei zic ca 6 mil. nu-i mult! Nu zic nimic de deranjul de a fi cetatean al unui oras pe care pana mai deunazi si cu piciorul era greu sa-l strabati! Repet, dupa toate neplacerile sa vina o mana de hoti si sa te mai puna si sa platesti, e prea mult!
Postat 14 Ianuarie 2016, 12:50 de pinonel
anticomunist,
Ai fost să vezi despre cei vorba?Sau vorbeşti să nu taci ca amicul tău TDS?La intersecția Dacia cu Transilvania unde era mereu probleme cu magistrala veche,ce se suda azi pleznea mîine.La magistrala nouă Centură/Podului au cedat sudurile de două ori (în aprilie-mai anul trecut) sub strada Italiană unde trece spre Lalescu.Ori n-avem sudori ori materialele sînt proaste.
Postat 14 Ianuarie 2016, 12:26 de ducfer
@platona
In care univers paralel, refacerea unor strazi (canalizare, canale tehnice, asfaltare) inseamna, citez, "demolare si de stergere a identitatii acestui oras"? Si, by the way, Heracles, fara k, mai cunoscut in limba romana, drept Hercules, asa cum il numeau romanii.
Postat 14 Ianuarie 2016, 12:05 de User anonimizat
@ducfer
Problema erau sudurile? Omule, ce fumezi, ca sa evit?
Postat 14 Ianuarie 2016, 11:56 de User anonimizat
...
Legat de magistrale,am observat că cele vechi aveau un diametru şi o grosime mai mare doar izolațiile erau inferioare.Problema erau sudurile.Care şi la cele noi s-au făcut relativ căci traversarea Centură-Italiană-Lalescu a dat chix de două ori anul trecut.Deci rămîne de văzut.Legat de renovări.Văd că palatul Moskovitz de pe Corso(Frizeria vizavi de Apollo) este tărăgănat deşi are porțiuni de cărămidă goală.Sper ca lucrările la Darvas-La Roche să elimine adaptările făcute pe vremea FC Bihor dinspre curte,termopanele alea sînt oribile.Legat de vatra veche,dacă ai venit de la Binş normali că plîngi după ulițele de-acolo,din ce în ce mai greu de găsit aici.Legat de podul de la centru de calcul.Proastă idee în al transforma în rutier.Cînd a fost reabilitat 2002-03 era atît de şubred că trebuia dărîmat.Să-l lărgeşti nu cred că se poate,iar unul nou nu cred că se justifică plus că se alterează zona destul de liniştită.Era să uit...Casa Turcească,Deutsch?Măcar nişte amenzi pentru cei care au pus termopane se poate?
Postat 14 Ianuarie 2016, 09:50 de ducfer
Delirium tremens
Foarte bine ca se construieste si se renoveaza...din fonduri UE...problema e ca toate astea se intorc in capul oradenilor aflati pe ultimele locuri din tara ca venituri, sub forma celor mai scumpe servicii publice (transport in comun,gigacalorie), supraimpozitari,indatorari pe zeci de ani la cote maxime plus alte aberatii care asteapta sa vina
Postat 14 Ianuarie 2016, 08:36 de excalibur
sa traiti...in Bucuresti
pt. toti cei greu de multumit si tristi ca se lucreaza - le doresc trai bun in Bucuresti. Acolo nici macar speranta la un camin incalzit si cu apa alda nu mai exista. Daca Filip (sau alt psdist), era primar azi scoteam burlanele pe fereastra si ne incalzeam cu lemnele di parcuri. Nu e placut sa suporti toate avariile Cetului, dar avem o sansa cu noul Cet si speram sa aduca pt. fiecare confortul decent pe care oradenii il merita. Cat despre dezvoltarea orasului si viitoarele proiecte, eu mabucur ca nu ramanem pe loc si orasul se misca. Vad ca vicele Malan e tot mai active si prezent - asta e bine - orasul sper sa fie lasat pe maini bune. Succes administratiei oradene!!
Postat 14 Ianuarie 2016, 06:58 de TC
@LauraD
Iar esti la ora de aberatii libere? Cert este ca, ai mari probleme cu logica. Pentru a se asigura confortul pe care il deplangi in postare, trebuie sa se construiasca (CET-ul nou) si sa se inlocuiasca (magistralele de transport invechite, cu pierderi foarte mari), deci ... santiere!
Postat 13 Ianuarie 2016, 23:34 de User anonimizat
"Epoca de aur"...
Traim decenii de impliniri marete! Asteptam sa raportati cresterea productiei la hectar si indeplinirea planului cincinal in 4 ani! Pentru toate aceste realizari marete nu vom precupeti niciun efort si vom sacrifica inclusiv sanatatea copiilor si nepotilor, care au devenit extrem de pretentiosi: vor apa calda si caldura! Ei nu pot intelege, ca noi am rabdat frig si nu aveam apa calda intotdeauna. Le-am explicat frumos sa aiba rabdare, ca va veni caldura... si apa calda...pentru ca asa a spus tovarasul la televizor si asa scrie in Scanteia. Le-am explicat ca totul se face cu sacrificii si merita sa rabde frig si sa se spele cu apa rece, ca numai asa vom putea avea "noi si noi santiere"! Ura! Ura! Ura!
Postat 13 Ianuarie 2016, 23:11 de LauraD
.
cat timmp sunt santiere, orasul s dezvolta. Multa sanatate celor care conduc Oradea si mult noroc in realizarea tuturor proiectelor
Postat 13 Ianuarie 2016, 20:58 de David
Herakles versus DNA/Curtea de Conturi
.."Prioritară va rămâne, spune Mălan, şi modernizarea străzilor din vatra veche a oraşului,.." Deci ,Hidra, monstrul cel hidos, isi continua planurile de demolare si de stergere a identitatii acestui oras,pana la ... taierea tuturor celor 100 de capete. Povestea spune ca trebuie gasit si retezat anume, acel cap nemuritor, altfel toate regenereaza la loc. Cine-si asuma oare rolul lui Herakles,personajul din mitologia greaca, care a ucis-o,taindu-i capul nemuritor si arzandu-le pe celelalte. DNA-ul , Curtea de Conturi ?
Postat 13 Ianuarie 2016, 20:20 de platona
Putina dictatura locala autonoma
"Cert este că Primăria va continua programul de reabilitare a clădirilor monument cu sau fără acordul proprietarilor" ...o traducere in lb.romana,please
Postat 13 Ianuarie 2016, 18:44 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON