URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2012, 10:50

Oradea ieri, Oradea azi: Primul zbor cu avionul din Oradea datează din 1910

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Primul zbor cu avionul din Oradea

Primul zbor cu avionul din Oradea a fost realizat cu un aparat construit chiar aici, de Anton Lantzendorfer, locotenent al regimentului din urbe. Portalul oradeamea.com scrie că avionul biplan a fost asamblat la fabrica de trăsuri Vadz şi Grosz şi avea lungimea aripilor de 10 metri. Pe 9 august 1910, la înserat, sute de orădeni s-au adunat pe un teren de lângă Cimitirul Rulikowski aşteptând să vadă "minunea".

Cu elicea pornită, aparatul nu s-a ridicat în aer, iar mulţi au plecat dezamăgiţi acasă. Câţiva zeci de optimişti au rămas, însă, să-l încurajeze pe pilot, acelaşi Lantzendorfer, iar până la urmă acesta a zburat 20-30 de metri, la o înălţime de 4-5 metri.

În luna noiembrie, Primăria, condusă pe atunci de Rimler Karoly, a adus un englez, G.W. Hamel, să facă un zbor demonstrativ cu un aparat asamblat aici cu piese trimise din Franţa. Avionul a făcut trei decolări şi s-a ridicat la 200 metri. Prima pistă din oraş a fost deschisă traficului de călători în 1938, fiind amplasată în apropierea actualului Aeroport, a cărui pistă a fost betonată abia în 1967.

03 terminal.jpg2012. Aeroport în aşteptare

De ani buni în Oradea nu s-a mai ţinut un show aviatic. Bihorenii au putut admira un spectacol aviatic, în luna mai a.c., la un complex de agrement din comuna Ineu, unde s-au ridicat în aer 20 de aparate uşoare de zbor. Doritorii de adrenalină pot, în schimb, să se înscrie la cursurile de planorism oferite de Aeroclubul "Smaranda Brăescu" Oradea, una dintre filialele Aeroclubului Naţional.

În ceea ce priveşte Aeroportul Oradea, aici aterizează doar curse naţionale, ale companiei Tarom, în aşteptarea fondurilor necesare pentru extindere şi modernizare, în special a pistei de decolare-aterizare, care l-ar putea pune pe harta aeroporturilor cu zboruri internaţionale. La sfârşitul anului trecut, au fost finalizate lucrările de modernizare şi recompartimentare ale terminalului, aici fiind amenajate, printre altele, o zonă de preluare mecanică a bagajelor, o sală de aşteptare, o cafenea, o sală pentru azilanţi şi un salon de protocol pentru VIP-uri, astfel încât, măcar din acest punct de vedere, Aeroportul Oradea să se ridice la standarde europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON