URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Noiembrie 2012, 10:50

Oradea ieri, Oradea azi: Primul zbor cu avionul din Oradea datează din 1910

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Primul zbor cu avionul din Oradea

Primul zbor cu avionul din Oradea a fost realizat cu un aparat construit chiar aici, de Anton Lantzendorfer, locotenent al regimentului din urbe. Portalul oradeamea.com scrie că avionul biplan a fost asamblat la fabrica de trăsuri Vadz şi Grosz şi avea lungimea aripilor de 10 metri. Pe 9 august 1910, la înserat, sute de orădeni s-au adunat pe un teren de lângă Cimitirul Rulikowski aşteptând să vadă "minunea".

Cu elicea pornită, aparatul nu s-a ridicat în aer, iar mulţi au plecat dezamăgiţi acasă. Câţiva zeci de optimişti au rămas, însă, să-l încurajeze pe pilot, acelaşi Lantzendorfer, iar până la urmă acesta a zburat 20-30 de metri, la o înălţime de 4-5 metri.

În luna noiembrie, Primăria, condusă pe atunci de Rimler Karoly, a adus un englez, G.W. Hamel, să facă un zbor demonstrativ cu un aparat asamblat aici cu piese trimise din Franţa. Avionul a făcut trei decolări şi s-a ridicat la 200 metri. Prima pistă din oraş a fost deschisă traficului de călători în 1938, fiind amplasată în apropierea actualului Aeroport, a cărui pistă a fost betonată abia în 1967.

03 terminal.jpg2012. Aeroport în aşteptare

De ani buni în Oradea nu s-a mai ţinut un show aviatic. Bihorenii au putut admira un spectacol aviatic, în luna mai a.c., la un complex de agrement din comuna Ineu, unde s-au ridicat în aer 20 de aparate uşoare de zbor. Doritorii de adrenalină pot, în schimb, să se înscrie la cursurile de planorism oferite de Aeroclubul "Smaranda Brăescu" Oradea, una dintre filialele Aeroclubului Naţional.

În ceea ce priveşte Aeroportul Oradea, aici aterizează doar curse naţionale, ale companiei Tarom, în aşteptarea fondurilor necesare pentru extindere şi modernizare, în special a pistei de decolare-aterizare, care l-ar putea pune pe harta aeroporturilor cu zboruri internaţionale. La sfârşitul anului trecut, au fost finalizate lucrările de modernizare şi recompartimentare ale terminalului, aici fiind amenajate, printre altele, o zonă de preluare mecanică a bagajelor, o sală de aşteptare, o cafenea, o sală pentru azilanţi şi un salon de protocol pentru VIP-uri, astfel încât, măcar din acest punct de vedere, Aeroportul Oradea să se ridice la standarde europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON