URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Ianuarie 2013, 09:01

Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul de pe Criş, "vizitat" de un meteorit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1692. Oradea, "vizitată" de un meteorit

Deşi puţină lume ştie, urbea de pe Crişul Repede a fost martorul unui important fenomen astronomic la finele secolului XVII, pe vremea în care oraşul era paşalâc turcesc de peste trei decenii, iar trupele austriece forţau intrarea. Potrivit istoricului Mihai Georgiţă, la sfârşitul lunii martie 1692, austriecii pregăteau ultimul asediu, când trupele au fost dezorientate de un fenomen astronomic, fără să ştie exact cu ce se confruntă.

În seara de 8 aprilie, în jurul orei 22, soldaţii din avanposturile din Cetate au văzut pe cerul Oradiei o bilă de foc care, după ce a trecut pe deasupra fortăreţei şi a taberei militare, s-a prăbuşit în pădurile din actuala zonă Olosig.

Informaţiile au fost culese de istoric din raportul către Împăratul Leopold al II-lea, act întocmit de generalul care conducea misiunea din Oradea. El nu pomeneşte, însă, nimic despre recuperarea vreunor fragmente din misteriosul obiect ce nu putea fi altceva decât un meteorit. Soldaţii au făcut şi o schiţă care arată traiectoria bilei de foc, comparată cu o bombă de 200 kilograme, şi în care au prezentat şi ce fel de nori erau pe cer atunci, semn că au priceput că evenimentul avea o semnificaţie ştiinţifică.

2012. Frica de necunoscut

03 apocalipsa.jpgMărturia despre meteoritul căzut la Oradea e singura care atestă căderea unui astfel de corp ceresc în urbea de pe Criş, dar şi cea mai veche din România. În întreaga ţară, de-a lungul anilor, se ştie despre şapte meteoriţi căzuţi, cei mai mulţi "aterizaţi" în secolul XIX. Astfel, există dovezi despre căderea unui meteorit în 1852 în apropiere de localitatea Mădăraş (judeţul Mureş), în 1857 în Ohaba (Alba), în 1858 în Cacova (Caraş-Severin), în 1875 în Jadani (Timiş), în 1882 în Mociu (Cluj), în 1927 în Sopot (Dolj) şi în 1937 în Tauţ (Arad).

Din pricina lipsei de informaţii specifică acelor vremuri, meteoriţii, ca multe alte fenomene astronomice, erau priviţi cu temere de oameni, fiind consideraţi semne prevestitoare de rău.

Astăzi, lumea nu se mai teme de fenomenele astronomice, căci acestea sunt explicate ştiinţific. Însă alte lucruri misterioase continuă să înspăimânte pământenii. De pildă, în urmă cu două săptămâni, întreaga planetă a aşteptat sfârşitul lumii, întrucât calendarul maiaşilor s-a încheiat la data de 21 decembrie, semn interpretat de unii ca prevestire a Apocalipsei. Sfârşitul lumii n-a venit, însă, iar omenirea a putut răsufla liniştită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Traducere perfecta"
Stimati jurnalisti da, articolul este interesant dar fiti putin mai atenti la traducere sau cat de exacta este. De exemplu 200 de pfund=100 kg ;-)
Postat 05 Ianuarie 2013, 22:56 de mitre
interesant
foarte interesant articol. sunt sigur ca arhivele din oradea ar putea furniza multe subiecte de articole interesante.
Postat 03 Ianuarie 2013, 23:34 de gil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON