URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Ianuarie 2013, 09:01

Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul de pe Criş, "vizitat" de un meteorit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1692. Oradea, "vizitată" de un meteorit

Deşi puţină lume ştie, urbea de pe Crişul Repede a fost martorul unui important fenomen astronomic la finele secolului XVII, pe vremea în care oraşul era paşalâc turcesc de peste trei decenii, iar trupele austriece forţau intrarea. Potrivit istoricului Mihai Georgiţă, la sfârşitul lunii martie 1692, austriecii pregăteau ultimul asediu, când trupele au fost dezorientate de un fenomen astronomic, fără să ştie exact cu ce se confruntă.

În seara de 8 aprilie, în jurul orei 22, soldaţii din avanposturile din Cetate au văzut pe cerul Oradiei o bilă de foc care, după ce a trecut pe deasupra fortăreţei şi a taberei militare, s-a prăbuşit în pădurile din actuala zonă Olosig.

Informaţiile au fost culese de istoric din raportul către Împăratul Leopold al II-lea, act întocmit de generalul care conducea misiunea din Oradea. El nu pomeneşte, însă, nimic despre recuperarea vreunor fragmente din misteriosul obiect ce nu putea fi altceva decât un meteorit. Soldaţii au făcut şi o schiţă care arată traiectoria bilei de foc, comparată cu o bombă de 200 kilograme, şi în care au prezentat şi ce fel de nori erau pe cer atunci, semn că au priceput că evenimentul avea o semnificaţie ştiinţifică.

2012. Frica de necunoscut

03 apocalipsa.jpgMărturia despre meteoritul căzut la Oradea e singura care atestă căderea unui astfel de corp ceresc în urbea de pe Criş, dar şi cea mai veche din România. În întreaga ţară, de-a lungul anilor, se ştie despre şapte meteoriţi căzuţi, cei mai mulţi "aterizaţi" în secolul XIX. Astfel, există dovezi despre căderea unui meteorit în 1852 în apropiere de localitatea Mădăraş (judeţul Mureş), în 1857 în Ohaba (Alba), în 1858 în Cacova (Caraş-Severin), în 1875 în Jadani (Timiş), în 1882 în Mociu (Cluj), în 1927 în Sopot (Dolj) şi în 1937 în Tauţ (Arad).

Din pricina lipsei de informaţii specifică acelor vremuri, meteoriţii, ca multe alte fenomene astronomice, erau priviţi cu temere de oameni, fiind consideraţi semne prevestitoare de rău.

Astăzi, lumea nu se mai teme de fenomenele astronomice, căci acestea sunt explicate ştiinţific. Însă alte lucruri misterioase continuă să înspăimânte pământenii. De pildă, în urmă cu două săptămâni, întreaga planetă a aşteptat sfârşitul lumii, întrucât calendarul maiaşilor s-a încheiat la data de 21 decembrie, semn interpretat de unii ca prevestire a Apocalipsei. Sfârşitul lumii n-a venit, însă, iar omenirea a putut răsufla liniştită...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
"Traducere perfecta"
Stimati jurnalisti da, articolul este interesant dar fiti putin mai atenti la traducere sau cat de exacta este. De exemplu 200 de pfund=100 kg ;-)
Postat 05 Ianuarie 2013, 22:56 de mitre
interesant
foarte interesant articol. sunt sigur ca arhivele din oradea ar putea furniza multe subiecte de articole interesante.
Postat 03 Ianuarie 2013, 23:34 de gil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON