URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Decembrie 2012, 11:26

Oradea ieri, Oradea azi: În secolul 19, voluntarii înfrumuseţau oraşul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1883. Voluntari pentru Oradea Mare

În a doua jumătate a secolului XIX, societatea civilă a Oradiei s-a consolidat, apărând asociaţii de tot felul, lucru explicabil prin "îmburghezirea" care a caracterizat oraşul în acea perioadă.

De pildă, în 1883 s-a înfiinţat Asociaţia de Înfrumuseţare din Oradea Mare, care, potrivit istoricului Janos Fleisz, era "formată din persoane care doresc progresul oraşului şi are ca scop crearea parcurilor în pieţe şi pe străzi şi, în general, înfrumuseţarea oraşului".

În anul înfiinţării, asociaţia avea 400 de membri voluntari, care au plantat tei şi platani în Piaţa Szent Laszlo. La propunerea asociaţiei a fost amenajat şi bulevardul care ducea la Gara Mare, azi strada Republicii.

De asemenea, în oraş funcţionau asociaţii care ajutau copiii. De exemplu, Asociaţia Prietenii Copiilor plătea şcolarizarea elevilor săraci, îi îmbrăca şi le oferea hrană.

Rolul caritabil era jucat îndeosebi de organizaţiile înfiinţate de femei, care împărţeau lemne săracilor şi îngrijeau bolnavi. În 1870, Asociaţia Femeilor din Bihor a înfiinţat un orfelinat şi o casă de ajutor pentru femeile sărace. Vestea acestor binefaceri a ajuns departe, asociaţia fiind vizitată în 1890 de însuşi Împăratul Franz Josef I.

2012. Pentru binele orădenilor

03 caritas.jpgUn sector important al vieţii Oradiei de azi şi a întregului judeţ îl reprezintă ONG-urile şi voluntarii care acţionează în cadrul acestora. Recent, municipalitatea i-a premiat simbolic pe toţi cei care lucrează voluntar în asociaţii din domeniul social, tocmai pentru a le arăta că efortul lor este apreciat cum se cuvine.

În 2011, peste 22.000 de bihoreni au beneficiat de serviciile organizaţiilor neguvernamentale, în judeţ activând 45 de fundaţii cu profil social. Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, de pildă, a înfiinţat în oraş atât o cantină socială unde mănâncă oamenii sărmani, cât şi un centru de zi pentru copii şi un centru maternal pentru tinere însărcinate care primesc adăpost şi consiliere.

Lăudabilă e şi activitatea Fundaţiei Hospice, care asigură servicii de îngrijire paliativă la domiciliu pentru adulţi şi copii diagnosticaţi cu boli incurabile.

Toate serviciile sociale oferite de asemenea structuri se regăsesc în "Ghidul serviciilor sociale furnizate de asociaţii şi fundaţii în judeţul Bihor", lansat săptămâna trecută de Coaliţia pentru Consolidarea Sectorului ONG din judeţul Bihor şi publicat pe internet, inclusiv pe www.ebihoreanul.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
raspuns
Dragilor, ce-ar fi sa traiti in prezent ,nu in secole trecute si neprietene sau neprielnice? propun acestor ”ziaristi”sa trateze subiecte de acum si aici, ce ziceti , dragilor?
Postat 17 Decembrie 2012, 22:40 de Mara
pt sosohuhuhu
esti tampit ! in fiecare an, elevii, studentii si nu numai, fac o multime de actiuni de voluntariat in diferite domenii.
Postat 17 Decembrie 2012, 21:41 de green space
ho ho ho
dragi comentatori ai articolului.... tin sa va atrag atentia ca nu ati inteles nimic din acest articol! Dupa cum puteti citi si voi.... in Oradea, la ora actuala, exista foarte putine asociatii de voluntari..... daaaaar..... cea mai importanta dintre ele este Hospice..... o asociatie tare tare simpatica celei care este mama dolores din oradea: madama Chereches..... Voi chiar nu intelegeti ca nimic pe lumea asta (lumea Bihoreanului) nu se mai face gratis, la intamplare...... si..... VOLUNTAR?????
Postat 17 Decembrie 2012, 21:20 de soso
Nostalgici imputiti !
kakatul de ungaria mare.
Postat 17 Decembrie 2012, 17:26 de zoom
GUNOIULE...
Asa sa poti tu manca, pe cat le era de bine romanilor, in acele vremuri de trista amintire. Discriminati si nedreptatiti, in propria tara, pe propriul pamant, de catre gunoaiele de navalitori din pusta, slugile austriecilor. ASA SA-TI AJUTE DUMNEZEU, NEMERNICULE !!!
Postat 17 Decembrie 2012, 17:22 de com
noroaiele Oradiei
erau vremurile in care gunoaiele de grofi navalitori, exploatau si abuzau cu ajutorul armatei, romanii majoritari
Postat 17 Decembrie 2012, 17:13 de Oradean
felicitari
bravo Oradea Mare !!!!!!!!!!!!!!
Postat 17 Decembrie 2012, 15:48 de spoitorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON