URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
17 Decembrie 2012, 11:26

Oradea ieri, Oradea azi: În secolul 19, voluntarii înfrumuseţau oraşul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1883. Voluntari pentru Oradea Mare

În a doua jumătate a secolului XIX, societatea civilă a Oradiei s-a consolidat, apărând asociaţii de tot felul, lucru explicabil prin "îmburghezirea" care a caracterizat oraşul în acea perioadă.

De pildă, în 1883 s-a înfiinţat Asociaţia de Înfrumuseţare din Oradea Mare, care, potrivit istoricului Janos Fleisz, era "formată din persoane care doresc progresul oraşului şi are ca scop crearea parcurilor în pieţe şi pe străzi şi, în general, înfrumuseţarea oraşului".

În anul înfiinţării, asociaţia avea 400 de membri voluntari, care au plantat tei şi platani în Piaţa Szent Laszlo. La propunerea asociaţiei a fost amenajat şi bulevardul care ducea la Gara Mare, azi strada Republicii.

De asemenea, în oraş funcţionau asociaţii care ajutau copiii. De exemplu, Asociaţia Prietenii Copiilor plătea şcolarizarea elevilor săraci, îi îmbrăca şi le oferea hrană.

Rolul caritabil era jucat îndeosebi de organizaţiile înfiinţate de femei, care împărţeau lemne săracilor şi îngrijeau bolnavi. În 1870, Asociaţia Femeilor din Bihor a înfiinţat un orfelinat şi o casă de ajutor pentru femeile sărace. Vestea acestor binefaceri a ajuns departe, asociaţia fiind vizitată în 1890 de însuşi Împăratul Franz Josef I.

2012. Pentru binele orădenilor

03 caritas.jpgUn sector important al vieţii Oradiei de azi şi a întregului judeţ îl reprezintă ONG-urile şi voluntarii care acţionează în cadrul acestora. Recent, municipalitatea i-a premiat simbolic pe toţi cei care lucrează voluntar în asociaţii din domeniul social, tocmai pentru a le arăta că efortul lor este apreciat cum se cuvine.

În 2011, peste 22.000 de bihoreni au beneficiat de serviciile organizaţiilor neguvernamentale, în judeţ activând 45 de fundaţii cu profil social. Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, de pildă, a înfiinţat în oraş atât o cantină socială unde mănâncă oamenii sărmani, cât şi un centru de zi pentru copii şi un centru maternal pentru tinere însărcinate care primesc adăpost şi consiliere.

Lăudabilă e şi activitatea Fundaţiei Hospice, care asigură servicii de îngrijire paliativă la domiciliu pentru adulţi şi copii diagnosticaţi cu boli incurabile.

Toate serviciile sociale oferite de asemenea structuri se regăsesc în "Ghidul serviciilor sociale furnizate de asociaţii şi fundaţii în judeţul Bihor", lansat săptămâna trecută de Coaliţia pentru Consolidarea Sectorului ONG din judeţul Bihor şi publicat pe internet, inclusiv pe www.ebihoreanul.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
raspuns
Dragilor, ce-ar fi sa traiti in prezent ,nu in secole trecute si neprietene sau neprielnice? propun acestor ”ziaristi”sa trateze subiecte de acum si aici, ce ziceti , dragilor?
Postat 17 Decembrie 2012, 22:40 de Mara
pt sosohuhuhu
esti tampit ! in fiecare an, elevii, studentii si nu numai, fac o multime de actiuni de voluntariat in diferite domenii.
Postat 17 Decembrie 2012, 21:41 de green space
ho ho ho
dragi comentatori ai articolului.... tin sa va atrag atentia ca nu ati inteles nimic din acest articol! Dupa cum puteti citi si voi.... in Oradea, la ora actuala, exista foarte putine asociatii de voluntari..... daaaaar..... cea mai importanta dintre ele este Hospice..... o asociatie tare tare simpatica celei care este mama dolores din oradea: madama Chereches..... Voi chiar nu intelegeti ca nimic pe lumea asta (lumea Bihoreanului) nu se mai face gratis, la intamplare...... si..... VOLUNTAR?????
Postat 17 Decembrie 2012, 21:20 de soso
Nostalgici imputiti !
kakatul de ungaria mare.
Postat 17 Decembrie 2012, 17:26 de zoom
GUNOIULE...
Asa sa poti tu manca, pe cat le era de bine romanilor, in acele vremuri de trista amintire. Discriminati si nedreptatiti, in propria tara, pe propriul pamant, de catre gunoaiele de navalitori din pusta, slugile austriecilor. ASA SA-TI AJUTE DUMNEZEU, NEMERNICULE !!!
Postat 17 Decembrie 2012, 17:22 de com
noroaiele Oradiei
erau vremurile in care gunoaiele de grofi navalitori, exploatau si abuzau cu ajutorul armatei, romanii majoritari
Postat 17 Decembrie 2012, 17:13 de Oradean
felicitari
bravo Oradea Mare !!!!!!!!!!!!!!
Postat 17 Decembrie 2012, 15:48 de spoitorul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON