URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2020, 09:34

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a fost amenajat, de-a lungul anilor, parcul Palatului Baroc (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1988. Busturi şi amfiteatru

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, după finalizarea lucrărilor de construire a Catedralei Romano-Catolice şi a Palatului Episcopal Romano-Catolic (Palatul Baroc), în jurul clădirilor a început amenajarea unei grădini.

Conform hărţilor vechi, parcul a fost, la început, amenajat în spatele şi lateralul nordic al Palatului episcopal. După un secol, în 1887 zona verde se extinsese şi în faţa clădirii, către Şirul Canonicilor, dar şi către centrul urbei, în contextul dezvoltării Olosigului.

Parcul avea amenajări simple cu arbori şi arbuşti, cu alei neregulate din pământ şi pietruite. Abia după cel de-Al Doilea Război Mondial, parcul a intrat într-un proces amplu de modernizare, ocazionat de restaurarea Palatului Baroc şi mutarea acolo a Muzeului Ţării Crişurilor.

A fost creat un parc cu noi arbori şi bănci de odihnă, cu alei modernizate, iar pe latura nordică era amplasată o biserică din lemn, ulterior mutată în Băile Felix. Ultimele modificări au apărut la finalul anilor ’80, când a fost realizat amfiteatrul din spatele Palatului, grădina cu arbuşti în formă de lire, gardul cu porţile somptuoase şi şirul de busturi ai unor conducători politici de pe teritoriul României.

2020. Complet restaurat

În anii ’90, amfiteatrul găzduia concerte şi spectacole, iar partea dinspre bulevardul Dacia a parcului - expoziţii şi târguri, între care Târgul Meşterilor Populari.

După anul 2000, însă, parcul a început să se degradeze şi a fost mai puţin utilizat, în principal din cauza retrocedării sale şi a Palatului către Episcopia Romano-Catolică şi a restrângerii activităţii Muzeului.

Astăzi, parcul din jurul Palatului Baroc poartă numele lui Schlauch Lőrincz, episcop al Diecezei de Oradea, din 1893 cardinal.

În 2019, cu ocazia lucrărilor de restaurare a Palatului Baroc, parcul de 5,5 hectare a intrat în refacere printr-o finanţare de 800.000 euro, bani europeni. Unii arbori şi arbuşti au fost eliminaţi, alţii toaletaţi, iar stejarul vechi de 200 de ani a fost proptit pentru susţinere.

Aleile au fost refăcute şi pavate cu piatră cubică, au fost montate bănci de odihnă şi lămpi noi, iar amfiteatrul din spate a fost reabilitat. În partea nordică a fost amenajată o "grădină biblică" cu mai multe soiuri de plante: lavandă, orz, gladiole, viţă-de-vie, in şi lemnul Maicii Domnului, fiecare specie având parte de câte o plăcuţă descriptivă. Zona este deschisă publicului ca o zonă de relaxare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON