URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2021, 13:45

Oradea devine capitala șahului românesc (FOTO)

Oradea devine capitala șahului românesc (FOTO) Printre participanții se numără și Irina Belmaga și Mihnea Costachi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar 5 ani de la apariţie, Memorialul "Cartiş Dan A. Mihai" s-a transformat deja într-un festival, pentru că în 5 iunie va programa şi un simultan de şah cu cel mai bun şahist român din toate timpurile, Dieter Nisipeanu, dar aduce la start un număr impresionant de jucători de top din România.

Dan Cartiş (Asociaţia Cartiş for Sport) şi Dan Raţ (maestru F.I.D.E.), alături de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, C.S.U. Agora Oradea şi AJŞ Bihor, au transformat un turneu oarecare de şah într-unul din cele mai apreciate turnee româneşti. Mărturie e pleiada de jucători importanţi care vor ajunge în Băile 1 Mai pe 5 iunie.

Cel puţin opt maeștri internaţionali şi şase maeștri FIDE (înscrişi până în prezent din totalul celor 72 care şi-au anunţat deja participarea) se vor duela pentru un fond de premiere de 15.000 lei. De asemenea, pentru spectaculozitate, organizatorii au stabilit la finalul competitiei un Final 4 (cu partide de şah blitz care vor fi transmise live de echipa FAN Media).

Printre jucătorii importanţi care vor veni la turneu se numără şi Andrei Istrăţescu, jucătorul român care se duela în perioada junioratului cu uriaşul Garry Kasparov, Vladislav Nevednichy, jucător naturalizat în echipa olimpică a României, care a adus de-a lungul vremii victorii importante pentru ţara noastră, Vlad Jianu, component al echipei olimpice a României, Cătălin Ardelean, fostul antrenor al echipei olimpice de seniori a României, marele maestru gălăţean Marius Manolache, cea mai bună jucătoare româncă, Irina Bulmaga (numărul 31 mondial), o pleiadă de jucători mai tineri extrem de talentaţi şi combativi precum Robin Dragomirescu, Anton Teodor, Mihnea Costachi şi nu în ultimul rând noul val de tineri talentaţi, componenţi ai loturilor naţionale de juniori, Ştefan Butuza din Târgu Mureş la U10, Cristian Oltean din Arad la U16, George Ileana din Alba Iulia la U20 şi Stephanie Mătăsaru din Timişoara la U16.

Simultanul de şah la care va lua parte şi Dieter Nisipeanu este programat pentru 4 iunie.


Scurtă prezentare a câţiva dintre jucătorii de marcă prezenţi de la Memorialul "Cartiş Dan A. Mihai":

Andrei Istrăţescu

A concurat în Campionatul Mondial de Şah FIDE în 1998 şi în Cupa Mondială FIDE în 2005 şi 2013. Istrăţescu a jucat pentru echipa naţională a României în Olimpiada de Şah, Campionatul European de Şah pe Echipe şi Balcanii de Şah. A reprezentat Franţa din 2011 până în 2017. În 2004 a terminat pe locul doi în urma lui Anatoly Karpov în turneul de eliminare rapidă de la Aix en Provence. Ulterior, a avut loc revanşa la Bucureşti: patru jocuri clasice şi patru jocuri rapide. Scorul final a fost 6-2 în favoarea lui Karpov.

Maestrul internaţional Mihnea Costachi

A obţinut primul titlul de campion naţional de juniori în 2007, când a câştigat campionatul naţional de copii sub 8 ani, având pe atunci 7 ani. În 2008 a devenit primul sportiv român care a câştigat un titlu de campion al Uniunii Europene, impunându-se la grupa sa de vârstă în turneul desfăşurat la Murek (Austria).

Multiplu campion naţional şi european de juniori, Mihnea Costachi este juniorul român cu cele mai bune rezultate la campionatele mondiale de juniori la şah din ultimii 12 ani, obţinând locul 3 şi medalia de bronz în 2014 la juniori sub 14 ani, locul 7 în 2016 la juniori sub 16 ani şi locul 8 în 2019 la juniori sub 20 de ani.

Irina Bulmaga (jucătoarea numărul 1 a României)

Între 2001 şi 2009 a câştigat mai multe campionate de şah la junioare din Republica Moldova. A câştigat trei Campionate Mondiale de Şah Şcolar în 2005, 2006 şi 2007. Ulterior, ea a câştigat Campionatul de Şah feminin din Republica Moldova de două ori consecutiv.

Din 2009 ea reprezintă România. În 2010, a câștigat primul Campionat de Şah rapid al României dintr-o lungă serie.

A reprezentat țara la şase Olimpiade de Şah (2008, 2010, 2012, 2014, 2016 şi 2018), fiind câştigătoare a medaliei de bronz în 2014 şi la cinci Campionate Europene de Şah pe echipe (2011-2019).

Vladislav Nevednichy

Este mare maestru de şah din anul 1993 şi campion al României în 2008 şi 2012.

A jucat pentru Moldova în cea de-a 30-a olimpiadă de şah de la Manila (1992) şi pentru România în olimpiadele de şah din 1994, 1996, 1998, 2002, 2004 şi 2006.

Vlad Jianu

Este campionul României în 2006. Campion naţional la rezolvarea problemelor (Predeal 2006 şi Bucureşti 2012). A câştigat Campionatul Naţional Român la Blitz şi Rapid în 2012.

A jucat pentru România la două olimpiade de şah: 2014 şi 2016 și a participat la două campionate europene pe echipe (2007 şi 2013).

A câştigat trei medalii de argint: la Szeged (1994, la Campionatele Mondiale sub 10), Băile Herculane (1994, la Campionatele Europene sub 10) şi la Rimavska Sobota (1996, la Campionatele Europene până la 12 ani)

În plus, a fost de trei ori medaliat la campionatele europene de juniori sub 18 ani (toate turneele s-au jucat la Balatonlelle), cu: aur (2002), argint (2001) şi bronz (2000).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON