URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2024, 10:56

Oradea are nevoie urgent de acțiuni concrete pentru a reduce costul vieții

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În municipiul Oradea există o situația paradoxală, dacă ne raportăm la nivelul investițiilor și nivelul de trai al orădenilor. Cifrele ne arată că, deși bugetul de investiții al orașului a fost unul ridicat și în creștere, nivelul de trai și salariile oamenilor sunt în coada clasamentului național.

În viziunea mea, ceea ce contează este ca orădenii să-și permită să trăiască în orașul lor.

Cum a ajuns Oradea să fie în Top cinci al celor mai scumpe orașe din țară? Din păcate, administrația actuală a orașului a contribuit direct la creșterea costului vieții în Oradea, prin majorări succesive, adesea nejustificate economic, la tarifele societăților deținute de Primărie: alimentare cu apă și canalizare, termoficare, transport public, închiriere spații în piețe. Au crescut și costurile cu salubritatea.

În strategia pe care o propun, am stabilit concret acele investițiile rentabile nu doar pentru administrația locală, ci și pentru orădeni. Cu prioritate vom anvelopa termic blocurile și vom monta panouri fotovoltaice deasupra acestora. Lăsate uitării de zeci de ani, blocurile din municipiu au ajuns să genereze costuri uriașe la întreținere în această iarnă! Prin lucrările de reabilitare termică se elimină pierderile cu încălzirea, se eficientizează consumul de curent electric pe perioadele caniculare și, nu în ultimul rând, se împrospătează imaginea cartierului și a orașului.

La începutul anului 2021 am cerut Primăriei Oradea să inventarieze cele peste 2.000 de blocuri din oraș, pentru a ne apuca de treabă la cele care aveau nevoie urgentă de reabilitare termică. Din păcate, nu s-a răspuns, nici nu s-au preluat exemplele de bună practică de la alte primării PSD din județ.

Vom schimba această stare de fapt din Primăria Oradea! Împreună cu echipa mea am identificat liniile de finanțare eligibile. 

O a doua măsură concretă pe care o avem în vedere este aceea de a limita câștigurile monopolurilor Primăriei (Compania de Apă, Administrația Domeniului Public). Rolul acestora este de a oferi servicii publice de calitate, la prețuri cât mai mici. Este inacceptabil ca acestea să aibă profituri exagerate, în condițiile în care se cheltuie sume inutile pe sedii, cadouri sau angajări fără rost, în timp ce salariați direct productivi sunt puțini și plătiți necorespunzător.

Credem că dezvoltarea orașului se poate face doar prin investiții, dar cele cu impactul cel mai mare pentru viața orădenilor sunt acelea care vor contribui la scăderea costului vieții locuitorilor din oraș.

Adrian Madar, candidat PSD la Primăria Municipiului Oradea

(advertorial PSD)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON