URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Aprilie 2024, 10:56

Oradea are nevoie urgent de acțiuni concrete pentru a reduce costul vieții

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În municipiul Oradea există o situația paradoxală, dacă ne raportăm la nivelul investițiilor și nivelul de trai al orădenilor. Cifrele ne arată că, deși bugetul de investiții al orașului a fost unul ridicat și în creștere, nivelul de trai și salariile oamenilor sunt în coada clasamentului național.

În viziunea mea, ceea ce contează este ca orădenii să-și permită să trăiască în orașul lor.

Cum a ajuns Oradea să fie în Top cinci al celor mai scumpe orașe din țară? Din păcate, administrația actuală a orașului a contribuit direct la creșterea costului vieții în Oradea, prin majorări succesive, adesea nejustificate economic, la tarifele societăților deținute de Primărie: alimentare cu apă și canalizare, termoficare, transport public, închiriere spații în piețe. Au crescut și costurile cu salubritatea.

În strategia pe care o propun, am stabilit concret acele investițiile rentabile nu doar pentru administrația locală, ci și pentru orădeni. Cu prioritate vom anvelopa termic blocurile și vom monta panouri fotovoltaice deasupra acestora. Lăsate uitării de zeci de ani, blocurile din municipiu au ajuns să genereze costuri uriașe la întreținere în această iarnă! Prin lucrările de reabilitare termică se elimină pierderile cu încălzirea, se eficientizează consumul de curent electric pe perioadele caniculare și, nu în ultimul rând, se împrospătează imaginea cartierului și a orașului.

La începutul anului 2021 am cerut Primăriei Oradea să inventarieze cele peste 2.000 de blocuri din oraș, pentru a ne apuca de treabă la cele care aveau nevoie urgentă de reabilitare termică. Din păcate, nu s-a răspuns, nici nu s-au preluat exemplele de bună practică de la alte primării PSD din județ.

Vom schimba această stare de fapt din Primăria Oradea! Împreună cu echipa mea am identificat liniile de finanțare eligibile. 

O a doua măsură concretă pe care o avem în vedere este aceea de a limita câștigurile monopolurilor Primăriei (Compania de Apă, Administrația Domeniului Public). Rolul acestora este de a oferi servicii publice de calitate, la prețuri cât mai mici. Este inacceptabil ca acestea să aibă profituri exagerate, în condițiile în care se cheltuie sume inutile pe sedii, cadouri sau angajări fără rost, în timp ce salariați direct productivi sunt puțini și plătiți necorespunzător.

Credem că dezvoltarea orașului se poate face doar prin investiții, dar cele cu impactul cel mai mare pentru viața orădenilor sunt acelea care vor contribui la scăderea costului vieții locuitorilor din oraș.

Adrian Madar, candidat PSD la Primăria Municipiului Oradea

(advertorial PSD)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON