URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2012, 12:57

Operativitate-record la Consiliul Judeţean: 24 de hotărâri adoptate în 15 minute

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar 15 minute le-au fost necesare miercuri consilierilor judeţeni ca să aprobe proiectele supuse dezbaterii de către conducerea CJ Bihor.

Reduceri de cheltuieli

Aleşii bihorenilor au decis rectificarea bugetului judeţului pe anul în curs, în sensul creşterii cu 1,973 milioane lei a veniturilor din încasarea sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate (suma provenind din economiile realizate în bugetele unităţilor administrativ-teritoriale ca urmare a modificării legislaţiei privind derularea programului lapte-corn-fructe), dar şi scăderea unor cheltuieli cu achiziţia de bunuri şi servicii.

Diminuarea cheltuielilor la acest capitol se va face cu peste 500.000 lei, prin scăderea achiziţiilor de carburanţi şi piese de schimb, prin reducerea cheltuielilor cu iluminatul şi cu expediţiile poştale, prin scăderea volumului de achiziţii de publicaţii, reparaţii şi servicii de consultanţă.

Exerciţiu bugetar aprobat

Tot expeditiv, consilierii judeţeni au votat şi aprobarea contului de încheiere a exerciţiului bugetar pe primele trei trimestre ale anului, document din care iniţiaţii au putut observa că deşi au fost estimate venituri de 194,719 milioane lei în primele nouă luni ale anului, au fost realizate în această perioadă venituri mai mici în raport cu prognoza, de 193,499 milioane lei.

În această perioadă, veniturile proprii ale judeţului au fost de 66,777 milioane lei, sumele defalcate din TVA s-au ridicat la 65,404 milioane lei, subvenţiile de la bugetul de stat au fost în sumă de 58,927 milioane lei, iar sumele primite de la UE aferent unor proiecte cu fonduri europene au fost de 3,601 milioane lei.

Posturi libere, angajări incerte

Membrii CJ au aprobat miercuri, tot în unanimitate, şi planul de ocupare a funcţiilor publice din aparatul de specialitate şi din câteva instituţii subordonate Consiliului Judeţean, prin promovare, recrutare, înfiinţare şi reorganizare.

Astfel, planul prevede că în cadrul CJ, care are 122 de funcţii în organigramă, însă ocupate sunt doar 105, din cele 17 funcţii vacante vor fi ocupate prin recrutare 11 funcţii în condiţiile în care o va permite legea, care deocamdată, încă din guvernarea Boc, prevede ca angajarea unui salariat în sistemul public să se facă doar după pensionarea altor 7.

La Camera Agricolă, de asemenea, din cele 31 de funcţii prevăzute în organigramă, sunt ocupate doar 27, urmând ca alte 3 funcţii să fie scoase la concurs dacă o va permite legea. Acelaşi lucru a fost aprobat şi în cazul Direcţiei de Evidenţa Persoanei Bihor, unde din 34 de funcţii sunt ocupate 28, şi al Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unde organigrama are 183 funcţii, din care sunt ocupate doar 164, după ce Guvernul Boc a blocat angajările în sistemul public.

Parcuri industriale în judeţ, cu ajutorul Oradiei

Consilierii judeţeni au votat, de asemenea, tot în unanimitate, proiectul de asociere între judeţ, prin CJ, şi societatea Eurobusiness Parc Oradea, cea care gestionează parcurile industriale ale municipiului, în scopul înfiinţării unor parcuri industriale în câteva oraşe ale judeţului.

Pentru că în luna august au votat înfiinţarea unei societăţi proprii care să se ocupe de acest lucru, dar legea impune ca un Consiliu Judeţean să nu poată fi acţionar unic decât într-o singură societate comercială cu răspundere limitată (iar CJ Bihor este de mai mulţi ani acţionarul unic la Societatea Publică de Pază Bihor, formată pe structura fostului Corp al Gardienilor Publici), în noua hotărâre aleşii bihorenilor au inclus şi o prevedere potrivit căreia se abrogă hotărârea luată în august.

Acesta a fost singurul subiect de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CJ care a prilejuit două comentarii. Astfel, după ce liderul grupului de consilieri PDL, Ionel Avrigeanu, a spus că toţi colegii săi vor vota proiectul, dar că în opinia sa Eurobusiness Oradea va face concurenţă parcurilor industriale din restul judeţului, vicepreşedintele Alexandru Kiss i-a înlăturat temerea, atrăgând atenţia că în noua societate Eurobusiness va avea doar 5% din acţiuni, iar CJ restul de 95%, şi că scopul este doar ca judeţul să profite de pe urma experienţei pe care deja o au specialiştii formaţi în cadrul Eurobusiness Oradea.

Noi licenţe de transport

În fine, consilierii judeţeni au mai aprobat miercuri, şi tot în unanimitate, acordarea unor licenţe de transport public de persoane prin curse regulate pentru opt societăţi de profil şi 12 trasee.

Astfel, Mila Trans Petreu a primit licenţa pentru traseul Petreu - Marghita, Copvioflor Beiuş pentru Beiuş - Hidiş, Ovis Tour Nojorid pentru traseele Cheresig - Palota şi Ianoşda - Oradea, Marinova Oradea pentru Sântandrei - Oradea, Sânzador Dobreşti pentru Hidişelu de Sus - Oradea şi Topa de Sus - Oradea, Scorţe Trans Com Burzuc pentru Ineu de Criş - Oradea, Promtrapid Voivozi pentru Ciutelec - Marghita şi Sercomi Ştei (Călugări - Ştei, Hârşeşti - Ştei şi Ştei - Avram Iancu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Conceptul de parc industrial e depăşit deja până şi în Azerbadjan
A îmbătrânit şi Kiss. Se simte că e mai lent la minte decât Avrigeanu care a vorbit de concurenţă, nicidecum de procentele de participare. Cu atât mai mult, un concurent în funcţiune care e "sprinten" şi "ambiţios" şi care are ceva procente în noua firmă, e de departe şeful "de facto" atunci când va ridica mâna pentru a vota "contra" în CA, că doar vorba lui Kiss ... experienţa contează. Interesant că nici acum nu se înţelege că un parc industrial fără unitate de cazare, bancă, activităţi de nişă comună, servicii conexe de tip secretariat ori protecţia informaţiilor ori altceva de interes pentru toţi cei de acolo ... acela nu e parc industrial adevărat, ci o suprafaţă de teren pe care se află nişte firme atrase de nişte facilităţi la care nu vor răspunde în mod real. Poate fi considerat aproape un parc industrial aliniamentul Oradea - Oşorhei, unde regăsim unde lângă altul mai mulţi dealeri auto, adică orientare de nişă între potenţiali concurenţi care se completează unul pe altul de fapt. Eurobusiness amestecă merele cu perele, de aceea "ţuica" rezultată nu va avea nici un efect decât eventuale dureri de cap.
Postat 31 Octombrie 2012, 19:38 de Carp III
PRESEDINTE BETIV NOTORIU
D-le PPRESEDINTE DECONSILIU pupicurist si acuma care masina te-a adus acasa azi noapte ca le-am pierdut sirul de mult ca tu asa RUPT de beat esti ca nu mai stii unde stai
Postat 31 Octombrie 2012, 15:03 de PEPENE
Ajunge cu FURATU DE BANI PUBLICI
Vai si amar ce se petrece in CJ.Vai de noi bihorenii. POPA va toca tot banul si nici un proiect serios nu avem, nici autostrada nici drumuri terminate spre zona folclorica nimic. Dar ridicam mana la foc continuu fara ei sa stie de ce , cu ce NE ASTEAPTA VREMURI cacacioase
Postat 31 Octombrie 2012, 14:43 de Oradean cinstit
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON