URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2018, 19:35

Omorâţi preventiv: DSVSA Bihor a sacrificat porcii din trei gospodării, pentru că există suspiciunea apariţiei pestei porcine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce porcii mistreţi, principalii purtători de pestă africană, sunt omorâţi cu lentoare, DSVSA Bihor nu stă pe gânduri la nicio suspiciune de îmbolnăvire a porcilor domestici.

Directorul Remus Moţoc a confirmat, miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că în trei noi gospodării din Bihor, porcii au fost sacrificaţi preventiv, existând suspiciunea de pestă porcină. "Este vorba de două gospodării din Cheşereu şi una din Chişlaz", a declarat şeful DSVSA, fără a preciza despre câte animale este vorba. Prin sacrificarea porcilor suspecţi de îmbolnăvire, autorităţile speră să evite răspândirea virusului în satele cu pricina, obiectiv îndeplinit până acum, potrivit lui Moţoc.

Prefectul Ioan Mihaiu a confirmat că sacrificarea preventivă este regulă pentru Direcţie. "Preferăm să greşim şi să omorâm doi porci suspecţi, decât să aşteptăm 10 zile confirmarea, timp în care boala se răspândeşte", a declarat prefectul. Chiar dacă este vorba doar de suspiciuni, bihorenii deţinători ai porcilor sacrificaţi vor fi despăgubiţi, a promis Mihaiu.

Numărul focare de pestă porcină depistate în Bihor în acest an este de 44, din care 16 au fost confirmate începând din 27 octombrie, deci după ce virusul fusese eradicat.

În şedinţa Colegiului Prefectural s-a discutat şi despre omorârea prin împuşcare a porcilor mistreţi. Prefectul Ioan Mihaiu a precizat că, în urmă cu o lună, s-a văzut nevoit să tragă un semnal de alarmă şi să ceară asociaţiilor de vânătoare să avanseze în atingerea cotei de împuşcare a porcilor mistreţi, deoarece la acel moment era de doar 20%, din totalul de 4.265 de porci care ar trebui împuşcaţi în judeţ. Şefa Gărzii Forestiere Oradea, Maria Antal, a declarat că între timp cota a crescut la 35% şi până în februarie vânătorii vor finaliza misiunea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON