URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2018, 14:51

Omagiu generalului Berthelot: Pe faţada Gării din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea consilierului militar al Regelui Ferdinand (FOTO/VIDEO)

La exact o sută de ani de la ziua în care generalul de divizie Henri Mathias Berthelot a ajuns în gara din Oradea, fiind ovaţionat de politicieni şi ţărani simpli deopotrivă, fostul consilier militar al Regelui Ferdinand a fost omagiat în acelaşi loc în care i-a ascultat pe orădeni.

În cinstea lui, sâmbătă la prânz a fost dezvelită o placă comemorativă pe faţada clădirii Gării Centrale, la iniţiativa Garnizoanei Oradea, a Instituţiei Prefectului şi a Muzeului Ţării Crişurilor, cu sprijinul Primăriei Oradea. Culmea este, însă, că deşi a fost organizatoarea evenimentului, Instituţia Prefectului n-a fost reprezentată: n-a fost prezent nici prefectul Ioan Mihaiu, nici subprefectul Iulius Delorean şi nici măcar directorul cancelariei prefectului, Răzvan Puia, care mai obişnuieşte să transmită cuvântul lui Mihaiu la evenimente publice.

De asemenea, şi publicul prezent a fost restrâns, reducându-se la câţiva reprezentanţi ai administraţiei publice ori ai unor instituţii publice şi o mână de orădeni curioşi. 

Onorul militarilor l-au primit şeful Garnizoanei, locotenent-colonel Costel Dobria, şi primarul municipiului, Ilie Bolojan. Apoi, după intonarea imnului, directorul MŢC, Aurel Chiriac, şi lt. col. (r) Gheorghe Nedelcu, reprezentant al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor şi costumat astfel încât să-l interpreteze pe generalul Traian Moşoiu, au dezvelit placa comemorativă aflată chiar lângă uşa centrală a clădirii Gării. Pe placă se menţionează că generalul Henri Mathias Berthelot, cetăţean de onoare al României şi membru de onoare al Academiei Române, a fost prezent la Oradea pe 29 decembrie 1918 şi i-a îndemnat pe orădeni "să aştepte conferinţa de pace de la Paris (1919-1920), deoarece se face dreptate tuturor popoarelor după principiile wilsoniene ale autodeterminării naţionalităţilor din imperiile multinaţionale".

Despre generalul omagiat au vorbit deopotrivă Aurel Chiriac şi colonelul în rezervă Constantin Moşincat. Numindu-l "un prieten foarte bun al României", directorul MŢC a spus despre generalul Berthelot, care a condus misiunile militare franceze în România în 1916 şi 1918, că a sprijnit lumea românească la momentul potrivit, pentru crearea României Mari, Chiriac amintind totodată că Berthelot a intrat alături de regele Ferdinand şi regina Maria în Bucureşti, pe 1 decembrie 1918.

Pe de altă parte, Moşincat a vorbit despre vizita făcută de Berthelot în urmă cu o sută de ani la Oradea, arătând că, pentru a-i îmbărbăta pe românii din Transilvania, care aveau de suportat atrocităţile ungurilor, generalul francez a pornit în turneu, cu un tren anume, trecând pe rând prin mai multe localităţi, precum Caransebeş, Lugoj, Timişoara, Arad, Oradea, Carei, Satu Mare, Dej ori Alba Iulia. Berthelot i-a asculat, pe rând, pe orădeni, începând cu ţăranii şi continuând cu politicienii, cerându-le tuturor să aibă răbdare până la conferinţa de la Paris. "Erau oameni în faţa Gării, cum suntem noi acum, iar când a şuierat trenul, s-a auzit "să trăiască!". Era ora 16, duminica. Generalul Berthelot avea să facă un tur de cel puţin 15 zile pe marginea de vest a românismului", a declarat Moşincat.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare, condusă de comisar şef de poliţiei Marius Cura, din cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu". Detaşamentul a fost constituit din militari din cadrul Centrului 54 Comunicaţii RMNC Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Oradea şi ISU Crişana, iar muzica a fost asigurată de fanfara Şcolii Avram Iancu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON