URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2011, 13:44

Oficial: Dr. Ritli Ladislau, propus ministru al Sănătăţii în locul lui Cseke

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit preşedintelui executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, opţiunea pentru doctorul Ritli Ladislau este oficială, după ce sâmbătă şi duminică liderii organizaţiei au luat în calcul şi alte variante, pe care - însă - nu le-a numit. Neoficial, însă, este vorba despre deputaţii Lakatos Peter şi Derzsi Akos, ambii refuzând portofoliul din cauza subfinanţării sistemului sanitar.

"Domnul doctor Ritli Ladislau este propunerea noastră oficială, pe care am decis-o în discuţiile de la sfârşitul săptămânii trecute. Am avut şi alte variante, dar aceasta este propunerea noastră clară şi oficială", a declarat luni pentru BIHOREANUL preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon.

Potrivit acestuia, propunerea UDMR Bihor urmează să fie însuşită de conducerea centrală a UDMR şi înaintată premierului Emil Boc "azi sau mâine" (n.r. - luni sau marţi).

Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, ocupând de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe funcţii administrative.

Contactat de BIHOREANUL, acesta a declarat că priorităţile sale sunt continuarea proiectelor începute de către demisionarul Cseke Attila, normalizarea relaţiei dintre Minister şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, precum şi îmbunătăţirea finanţării sistemului sanitar. "Pentru că sunt clinician, mă întâlnesc zilnic cu pacienţii şi, din acest motiv, ştiu foarte bine ce trebuie făcut, din partea cealaltă a lanţului de factori care compun sistemul sanitar", a declarat dr. Ritli Ladislau.

"L-am susţinut pe domnul Cseke, pentru că am fost încântat de multe dintre măsurile pe care acesta le-a luat, în special de cele care au vizat descentralizarea sistemului şi trecerea unor decizii în mâna autorităţilor locale. Ca urmare, trebuie să continui foarte multe dintre aceste proiecte. Pe de altă parte, dacă voi fi numit la conducerea Ministerului, voi încerca să îmbunătăţesc finanţarea sistemului medical, împreună, desigur, cu ceilalţi factori politici, pentru că aceasta este o decizie politică. Ştiu că este monoton de spun, dar acesta este adevărul, căci cei care răspund de acest domeniu, dacă nu au şi instrumente financiare pentru îmbunătăţirea sistemului, nu reuşesc să-l modernizeze. În fine, aş vrea să se normalizeze relaţia cu CAS, această relaţie trebuie să fie una normală, de colaborare, nu de antagonism", a mai spus dr. Ritli Ladislau.

Ritli s-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicină din Timişoara în 1973 ca şef de promoţie. Este căsătorit şi are doi copii, dintre care unul - Ritli Csongor Ladislau - a fost director al Spitalului de Recuperare din Băile 1 Mai şi consilier al fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila.

Ritli Ladislau a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Ştei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.

Este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea. Din 2010 este director medical al Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea.

Este membru al Societăţii Române de Pediatrie, Asociaţiei Române de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Asociaţiei Române de Mucoviscidoză şi al Societăţii Române de Gastroenterologie Pediatrică, vicepreşedinte al Societăţii Române de Oncohematologie Pediatrică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
vaisamar
”UN MARE OM” un om deosebit,a facut mare bine,frumoase cuvinte cu o conditie sa ai sange verde altfel ”búcsú”daca va ajunge si ritli sa conduca sanatatea acest adept al PILELOR,CUNOSTINTELOR SI RELATIILOR chiar e bataie de joc?
Postat 09 August 2011, 13:29 de Florin
na!
vrajeli, ati vazut cozile le plang ochii de fericire pentru o punga de mancare :))) merg in tyabere pe banii publici , deci cu un asemenea popor jalnik vreti ceva sanatos? da nu merita efortul de ai lua in considerarare ai banii te duci oriunde nu ai banii la MORGA, PUNCT. asta este Romania, eventual la BISERICA sa fi sigur ca te vor ingropa:)))
Postat 09 August 2011, 11:30 de sa vezi si ca nu cre
na!
voi nu intelegeti ca indifernt cine va fi ales sistemul e jalnik deci ce experienta poti avea din ceva jalnik,putem numi pe oricine din sistem ca tot jalnik va ramane, asa ca nu faceti decat sa intretineti lantul salbiciunilor, credeti ca mosul asta la 63 de ani va schimba ceva in bine , el va va fi sluga lui Basescu, isis va da demisia ,PUNCT a ma implinit ceva vechime pe cartea de munca, CEL care trebuie sa cada e PRESEDINTELE si totii ministri.PUNCT TOTII trebuie schimbati, asa azi numeti pe unul maine pe altul nu facem decat sa carpim ceva ce nu mai poate fi carpit.Dar nu conteaza ca oricum sustinatori nu sunt sanatate pe ce banii faci? a lui iliescu si nastate la cat au pus deoparte?
Postat 09 August 2011, 11:24 de sa vezi si ca nu cre
no nooo noooo
"...sa vezi si sa nu crezi!!! ..." sa scoate postul de ministru la concurs??? O alta idee originala romaneasca! De ce nu propui sa scoata la concurs tot guvernul? Propunerea pertinenta in persoana Dlui dr. Ritli Ladislau, care are experienta, competenta si pregatirea pentru acest post dificil.
Postat 09 August 2011, 07:02 de capul pe umeri
UN MARE OM
Domnul dr. Ritli e cu adevarat un om deosebit. sa-i de-a Dumnezeu sanatate pentru tot binele care la facut si pentru felul in care isi trateaza pacientii indiferent de etnie.
Postat 08 August 2011, 22:58 de dana
ministru
consilierul presedintelui, cristian vladescu. o solutie rezonabila. are tot ce-i trebuie. si departe de orice suspiciune.
Postat 08 August 2011, 22:22 de oradean
sa vezi si sa nu crezi!!!
la 63 de anii si demonstrat practic cat de sarac este sistemul IRONIE tot trebuie numiti oamenii in functie POLITIC, de ce? avem o gramda de specialisti dati concurs, cel mai bun sa castige de ce suferim TOTII din cauza unui sistem POLITIC imputit, cine va da acest DREPT? CINE va da dreptul sa ne inselati permanent, daca platim de ce nu beneficiem de ce ni se cuvine? CE poate face un om la 63 de ani? Sa si ridice pensia ce altceva.MIZERABIL.
Postat 08 August 2011, 18:05 de nooo
Esti bun daca ...
La sanatate nu este nevoie de un doctor ci de un economist specializat in managementul sistemului sanitar.
Postat 08 August 2011, 14:24 de M
Si la putere si in afara ei
Dar in afara guvernarii nu ati luat in calcul ? UDMR vrea si cu * in cur si cu sufletul in rai.
Postat 08 August 2011, 14:21 de Z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON