URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2016, 19:33

Octavian Bara de la ALDE îşi critică partenerul din PSD Bihor: Ioan Mang a fugit de lupta pentru Primăria Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Secretarul general al ALDE Bihor, Octavian Bara, a vorbit miercuri într-o conferinţă de presă de protocolul de colaborare încheiat în aceeaşi zi la nivel naţional de conducerea ALDE şi de cea a PSD în vederea alegerilor locale.

Fără PSD

Potrivit lui Bara, protocolul nu obligă filialele judeţene să aibă candidaţi comuni şi nici să se sprijine în campanii. "Nu este unul similar cu cel făcut de UNPR. Noi nu dorim să fim captivi PSD-ului. Protocolul spune că unde se poate să se negocieze, iar unde nu se poate să se meargă pe liste separate la alegeri", a declarat secretarul general al ALDE Bihor.

Octavian Bara a declarat că deocamdată nu a purtat discuţii cu preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, în legătură cu o eventuală colaborare şi la nivel judeţean, afirmând în acelaşi timp că, cel puţin la Oradea, o astfel de alianţă pare imposibilă. "Avem viziuni diferite despre dezvoltarea oraşului, de exemplu noi am susţinut unificarea Oradiei cu Sînmartinul", şi-a început Bara explicaţia.

De asemenea, secretarul general al liberal-democraţilor a afirmat că formaţiunea pe care o reprezintă îşi propune să ducă o campanie curată, dând de înţeles că PSD nu ar face acelaşi lucru. Mai mult, Bara l-a criticat pe Ioan Mang pentru că nu şi-a asumat candidatura la Primăria Oradea. "Cum să mă duc să negociez cu cineva care s-a dat mare patru ani de zile şi a criticat administraţia Bolojan conferinţă de conferinţă şi acum el nu candidează la Primărie, ci la Judeţ? Cum să calific lucrul acesta? Fuge din faţa luptei", a spus Octavian Bara, care n-a exclus însă ca în unele localităţi să se meargă pe varianta unor candidaţi comuni.

"Dezertori" la Beiuş

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă Octavian Bara a vorbit despre plecarea fostului lider al ALDE Bihor în zona Beiuş, Florentin Hus, împreună cu alţi simpatizanţi ai liberal-democraţilor, la Mişcarea Populară Bihor.

Potrivit lui Bara, acesta a ales să părăsească ALDE Bihor după ce a fost criticat că a propus pentru funcţia de secretar al organizaţiei Beiuş un bărbat, Ioan Faida, care fusese declarat, prin sentinţă definitivă, colaborator al Securităţii. "Am luat atitudine şi domnul Hus s-a supărat. (…) Noi nu ne supărăm că a plecat", a declarat Bara, adăugând că între timp munca de organizare a unei filiale în Beiuş a fost preluată de fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Ovidiu Dăescu, care a venit recent în partid.

În aceeaşi conferinţă de presă, co-preşedintele ALDE Oradea, Adrian Tunduc, a afirmat că este sceptic că Oradea îşi merită, într-adevăr, poziţia a patra pe lista celor mai bune oraşe pentru afaceri din România întocmită de Forbes. "Salariile aici sunt printre cele mai mici din ţară, impozitele cresc pentru zona nerezidenţială, lucru care sigur afectează activitatea companiilor din Oradea", a spus Tunduc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nea Tavi, las-o, bre, ca mӑcӑne!
Cum sa candideze mang_litorul cu asa autobiografie (nu zic cv, ca mata esti mai vechi si ai prins autobiografia si acolo ai ramas!)?! Nici in Teleorman nu l-ar vota!
Postat 12 Februarie 2016, 06:20 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON