URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
22 Decembrie 2015, 12:13

Ochi în întuneric, suflete în lumină: Un grup de orădeni au cinat legaţi la ochi, ca să-i înţeleagă şi să-i ajute pe copiii nevăzători (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru al doilea an la rând, consilierul local Cristian Puşcaş şi soţia acestuia Bianca Puşcaş şi-au provocat un grup de prieteni şi cunoştinţe la o cină diferită, ce a avut loc luni seară în restaurantul Capitolium din Oradea.

Toţi invitaţii, 35 la număr, au fost legaţi la ochi de la intrarea în local şi lăsaţi să mănânce în întuneric, doar ca să înţeleagă cât de cât ce soartă au copiii nevăzători.

"Am chemat prieteni de-ai noştri, cunoştinţe, dar nu le-am spus cine mai este invitat", a explicat Bianca Puşcaş. Aşadar, mesenii nu au ştiut nici măcar unde au fost aşezaţi ori cine le-au fost companioni de cină, fiind îndemnaţi de organizatori să descopere singuri aceste informaţii. Drept urmare, imediat ce au fost aşezaţi la mese, invitaţii au început să pipăie ca să afle cum şi cu cine stau la masă.

Cel mai greu le-a fost, însă, să mănânce cina servită. Pe lângă că nu au ştiut ce li se va servi, şi s-au bazat pe simţul olfactiv ca să recunoască cartofii piure ori salata de varză, oamenilor le-a fost greu să îşi porţioneze mâncarea şi să o ducă la gură. De nenumărate ori, mulţi dintre ei s-au trezit că duc furculiţa goală spre gură, deoarece nu au nimerit nicio bucată de mâncare. "Este o cină gustoasă, dar grea", a spus una dintre invitate.

"Am reuşit să mănânc, dar nu ştiu cât mai am de mâncat. De câteva furculiţe dau în gol. Este un sentiment înfricoşător. Încercând să te pui în pielea lor, nu pot să explic ceea ce, ca părinte, simţi", a precizat Cristian Puşcaş.

Printre invitaţii soţilor Puşcaş s-au numărat oameni de afaceri, actori, profesori, inclusiv directoarea Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal Oradea, şcoală unde există o clasă pentru elevi nevăzători şi pentru care mesenii au făcut donaţii. La finalul evenimentului "Suflete în lumină", toţi invitaţii din Capitolium au donat bani pentru ca profesorii să le poată achiziţiona cele necesare elevilor nevăzători şi astfel să le uşureze cât de cât viaţa. Cina a fost asezonată şi cu colinde cântate de un grup de tineri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON