URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2017, 17:10

Oamenii lui Bodog vor să ”ucidă” Legea privind liberul acces la informaţiile publice. Motivul? Cetăţenii vor să afle prea multe!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţiativă controversată a Guvernului Grindeanu. Site-ul PressOne.ro a intrat în posesia unui document care arată că în interiorul Executivului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, menită să îngreuneze şi mai mult accesul la datele de interes. Din document reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii, condus de PSD-istul orădean Florian Bodog, doresc chiar abrogarea acestei legi!

Legea tăcerii

Potrivit site-ului citat, documentul este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii. "Doi oficiali din MS propun nici mai mult, nici mai puţin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetăţenii ar abuza de această lege, iar informaţiile publice sunt, oricum, disponibile pe site", arată sursa citată.

Un reprezentant al Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social (MCPDS) a confirmat pentru PressOne că există o discuţie despre modificarea Legii 544/2001, dar că se află într-o etapă incipientă. În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice. După centralizarea şi publicarea acestor propuneri, ar urma să fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Reprezentantul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social le-a mai comunicat jurnaliştilor că, la momentul discuţiei noastre, la minister nu ajunsese încă documentul cu propunerile de la Sănătate.

Surse din Ministerul Justiţiei au confirmat, însă, că la Guvern există în lucru un proiect de modificare a Legii 544, dar cu totul altfel de prevederi, care "să împiedice ziariştii să ceară informaţii de genul listelor". Funcţionarii publici se plâng că li se solicită crearea de informaţie nouă, şi nu furnizarea de informaţie preexistentă.

La prima vedere, tentativa de a modifica această Lege arată că administraţia centrală se pregăteşte să reducă până şi modestele eforturi pe care le face pentru a răspunde cererilor formulate de societatea civilă.

Modificată de Cioloș

De precizat că Legea 544/2001 permite oricărui petent să solicite instituţiilor statului date şi informaţii despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitaţii, rapoarte şi altele asemenea. La insistenţele sale, susţinute de o parte a societăţii civile, normele de aplicare a Legii 544/2001 au fost modificate în iunie 2016, când premier era Dacian Cioloş, prin Hotărâre de Guvern, astfel încât să uşureze accesul la informaţiile de interes public.

Între modificările propuse, termenele de transmitere a informaţiei (5 zile pentru refuzul de a răspunde, 10 zile pentru informaţii identificabile, 30 de zile pentru informaţii elaborate) au fost clarificate, precizându-se că nu este vorba de zile lucrătoare.

Press One mai notează că o secţiune uitată complet a Legii 544/2001 este obligaţia fiecărei instituţii publice de a organiza conferinţe de presă, cel puţin o dată pe lună. Această prevedere este frecvent omisă de către majoritatea instituţiilor publice. Aproape niciuna nu mai organizează conferinţe de presă pentru informarea publicului cu privire la activitatea derulată, cum se întâmpla în anii de după promulgarea Legii 544. Obiceiul s-a transmis mai departe şi la parlamentari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Zic si eu:
Zic si eu da ce sa va bagati voi nasul cum cheltuim pe interes taxele si impozitele platite de voi??? Cata nesimtire, tocmai acum cand suntem la un pas de a redefine furtul pana la 400000 Euroi? Pai ce vreti, chiar vreti sa stiti cat furam? Noi furam si ziua de maine , ce trebuie sa stiti voi ca si copii copiilor vostri vor plati hotia noastra de azi?
Postat 09 Iunie 2017, 18:13 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON