URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2014, 14:55

O Românie regală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În hărmălaia dintre preşedinte şi premier, care a ecranat toată politica băştinaşă (cu toate că nici Traian Băsescu şi nici Victor Ponta nu candidează direct şi acum), sărbătoarea celei mai mari, europene, înfloritoare şi civilizate Românii - 10 Mai - a trecut aproape ignorată. Păgubos, fie şi numai fiindcă, deşi pe an ce trece ideea Monarhiei pare tot mai vetustă, în realitate ea merită tot mai multă atenţie. Tocmai fiindcă România cade neîncetat.

Sigur, mulţi pot zice că asta nu e vina Republicii, ca aşezământ statal, că nu Preşedinţia e responsabilă, ca instituţie, ci vinovaţi sunt Băsescu, Iliescu şi chiar Ceauşescu. Că Republica Franceză, Republica Italiană, Germania ş.a.m.d. nu suferă din cauza preşedinţilor şi a mecanismelor pe care aceştia le patronează. Că şef al statului e normal să poată ajunge oricare cetăţean, nu doar cel născut în aşternut regal. Trebuie amintit, însă, că păcatul Republicii noastre e unul originar. Că nu poporul l-a alungat pe Rege, ci - sub şantaj de moarte - sovieticii şi comuniştii autohtoni, majoritatea din "alte naţionalităţi", numai loiale patriei nu.

Spre sănătatea memoriei naţionale, trebuie amintit răspicat, măcar la asemenea aniversări, că abia devenită Regat şi-a dobândit România ieşirea din feudalism şi modernitatea statală, Independenţa, instituţiile de căpătâi (armata, şcolile, spitalele, Banca Naţională, Bursa, industriile), cultura proprie şi sincronismul faţă de cea europeană (ce se crea în epocă la Bucureşti ori Iaşi ajungea imediat la Paris şi la Berlin), edificiile publice şi particulare (cele mai majestuoase clădiri şi pieţe de la Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea datează), prosperitatea (în România interbelică a ieşi seara "la grădină" nu însemna a-ţi lua de la gură şi a nu mai plăti întreţinerea), întregirea (fără Regele Ferdinand şi fără Regina Maria, ca şi fără Brătianu, nu ar fi existat România Mare) şi, nu în ultimul rând, respectabilitatea (România devenise puterea nr. 1 în Balcani, demnitarii români ajunseseră să conducă foruri europene, Casa noastră Regală să domnească inclusiv prin capitalele vecine, iar ţara simpatizată).

Se poate replica, fireşte, că asta a fost, a trecut şi nu se va mai întoarce niciodată. E posibil şi e cel mai probabil, dar este de neînţeles şi este păcat. Nu înţeleg cum, într-o ţară autodeclarată ortodoxă, nu se vorbeşte de "unsul lui Dumnezeu" în fruntea Statului, după cum nu pricep de ce conaţionalii îşi doresc un "Tătuc" dintre politicieni şi nu un "părinte al naţiunii" educat de mic să îi reprezinte cu demnitate şi ştiinţă.

Doar o clipă imaginaţi-vă dacă un Rege ar îngădui circul politic de acum şi dacă nu cumva, cu un monarh care ar impune o formă sobră vieţii publice, nu am dobândi şi fondul decenţei de care aceasta are atâta nevoie. Măcar să reflectăm la aşa ceva înainte de a spune nu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@teraflu
nu te mai chinui ungure ! la varianta sa emigrezi in pusta materna nu te-ai gandit ? ne-ar fi mai bine la toti. si noua romanilor si voua ungurilor. acolo puteti sa va mancati unii altora "salamul" cu sau fara piele, sa va separati, federalizati sau ce alte aberatii va trec prin cap.
Postat 19 Mai 2014, 23:59 de mongolu'
Sa fim vigilenti !
S-a primit o informatie pe linie decodificata, ca dacii impreuna cu kgb-ul au facut o colonie pe luna. Din ce se aude, Pacepa Ion ar fi unul din artizanii mega proiectului. Se pare ca planul ar fi beneficiat si de sprijinul nedisimulat al comunitatii stiintifice din Sudan. Mare atentie zilele astea la barajul de la sacadat, intrucat fratele primarului de acolo, e casatorit cu o femeie protestanta, ce poarta tricou rosu cand trece pe langa biserica. Sa nu uitam ca femeia in cauza a fost vazuta la cumparaturi in Debrecen, de unde lua salam ( mai ieftin si mai bun decat cel romanesc) si a fost surprinsa de martori incomozi, in compania sefului directiei agricole din Bedeu, banuit ca e traficant de fluturi tropicali. Cazul este extrem de complex si biroul procurorului sef din Budapesta urmeaza sa confirme in scurt timp totul. Directia agricola din Bedeu e un avanpost al revizionismului maghiar si tatar si beneficiaza de fonduri oculte venite pe cai morbide. Se pare ca Sadam Hussein ar fi fost ungur-dupa bunica si ca ar fi dorit anexarea Cadrilaterului, locul cu cel mai mult petrol din lume.
Postat 15 Mai 2014, 22:18 de Teraflu
pt kaboou... gozborul separatist, iredentist revizionist
ai scris primul comentariu ai si inceput cu injuraturile si etichetarile. tu, faci asa cu toti cei care au pareri diferite (si bine argumentate) fata de ale tale. in fata realitatii evidente, tu incepi si ii faci pe toti ba angajati ai serviciilor secrete, ba militieni ori securisti in pensie ba colaboratori ai serviciilor sau ofiteri sub acoperire in cazul ziaristilor care spun adevarul despre escrocheriile facute de separatistii unguri, etc. cretinule, acum vii si cu aberatia ca cei din redactie scriu comentarii. nenorocitule, mai ai obrazul sa le ceri celor pe care de multe ori ii injuri cand nu scriu ce-ti convine tie, sa le ceri sa blocheze toate comentariile in afara de ale tale. pai, mah escrocule, tu esti nebun de legat !!! esti de o prostie lucie ! :) vrei sa-ti spun un secret ? nu-ti zic fraiere. te las sa fierbi incontinuare.
Postat 15 Mai 2014, 06:17 de pt kaboou gozborul..
@play-acelasi gozbor cretin... dementule, de ce injuri ? te supara adevarul !
hai mah, toata gloata "regala", ca acum apucati la bani si functii ! haaaahahaha...... ce proba de dictatura ar face cei de tipul "gozborului" daca ar pune ghiara pe functii si ciolan. dictatura si cenzura comunista ar fi nimic in comparatie cu dictatura pe care ar instaura-o gozborii.
Postat 14 Mai 2014, 22:04 de pt gozborul cretin
De ce nu blocati ip-ul psihoticilor de tip "gozbor" ?!
Ma intreb de ce bihoreanul nu blocheaza ip-ul micilor vadimi (micului vadim) de pe forum ? Sunt cunva niste trolleri care "semneaza" chiar din redactie? Ceva imi zice ca e doar un "nebun" cu acelasi ip. Asa va faceti "audienta" ? Nu de alta, dar folosesc aceleasi vocabular de 10 cuvinete repetand schizofrenic si deranjant pt oamenii de rand, niste tampenii carea prindeau acum 20 de ani ? Si sincer, e vremea curateniei !
Postat 14 Mai 2014, 14:13 de Play
alta transa de bani pt casa hohenzolern-sigmaringen
Da-te bai dreaq de monarhisto-parazit !
Postat 14 Mai 2014, 07:57 de com
alta ttansa de bani pt casa de hohenzolern-zigmaringen
Da-te bai dreaq de monarhisto-parazit !
Postat 14 Mai 2014, 07:53 de com
@"mariu o" aka kaboou gozborul
Crapa escrocul de ciuda ! Pierde posibilitatea de a face niste bani alaturi de parazitii regali ! Sute de milioane de euro au luat de gura copiilor si a parintilor lor in Romania. Acum escrocii ar vrea sa o ia de la capat cu escrocheriile si viata de huzur. PUTORILOR. MARSH LA MUNCA ! ATI VAZUT CUM II IJNURA GUNOIUL SI II FACE IN FEL SI CHIP PE TOTI CEI CARE NU SUNT DE ACORD CU EL ? ASTA E KABOOU, GOZBORUL CRETIN SEPARATIST, IREDENTIST, MAI NOU SI "MONARKIST" ! ASTA AR VREA GUNOIUL IN ARDEAL ! O ASTFEL DE DICTATURA AR VREA DEJECTIA ASTA IN TRANSILVANIA ! DICTATURA PORCILOR REVIZIONISTI, IREDENTISTI SI REALIZAREA MIZERIE DE ungaria mare bineinteles distrugand tot ceea ce e roman si romanesc aici !
Postat 14 Mai 2014, 00:13 de ati vazut ce escroc?
Iar tu sa infuzi puscaria, militanule !
Auzi, derbedeu cu cascheta, militian de canal si securist pensionat , nu ti-e rusine bre deseule sa vorbesti ?? Tocmai tu ?? Locul tau si a colegilor tai e la canal, comunist nenorocit ! Esti un wuist si tu si toti elevii tai ! Adunatura de infractori necondamnati, criminali si tradatori , voi ati fost slugile rusilor, ati omorat oameni. Tradatori de neam, l-ati slujit pe ceasca si pe moscova iar acum brusc va pasa de tara pe care ati tinut-o in frig si foame ?? Ia arunca matale privirea in ograda proprie, vezi ca poate ai probleme care ti-au luat mintile ! Hai sictir la cimitir ! Si data viitoare ia-ti medicamentele compensate, pe care nu le meriti, javra de om !
Postat 13 Mai 2014, 20:13 de Marius Oprea
ai vazut ce escroc ?
in anul de gratie 2014, cand le spui ca sunt niste paraziti, niste intretinuti care vor sa sara iar in carca celor multi, celor care cu greu isi pot asigura trebuintele zilnice, te fac in fel si chip (comunist, securist, etc). la cate sute de miloanne au cerut si primit dupa "Lovilutia din '89", ar mai vrea acum iar sa o ia de la capat. alti bani alta distractie in timp ce sute de mii de oameni bolnavi s-au stins din cauza ca nu au avut bani pt medicamente si pt doctori iar ceilati cotizanti, omul de rand care nu are inca probleme de sanatate o duce de pe o zi pe alta in vreme ce "casa rageluii" umbla sa-i le perceapa iar "taxa de smecheri" !!!!!!!
Postat 13 Mai 2014, 19:33 de nail
paraziti... regali
da-te bai pe pustii, cu "ragele" tau cu tot ! ti-a promis si tie niste firimituri sau mai mult de atat ? pai, astia sunt cei mai mari nesimtiti din istoria moderna a Romaniei ! astia stiu doar sa ia ! de dat, ce sa dea ca nu le ajunge lor !!!!! s-ar instala bine mersi iar pe spatele prostimi la huzur si trai de lux (vreo cateva sute de milioane de euro anual, "taxa pe prostie" ! asa e simplu. sa te instalezi bine merci si sa te tina gloata in lux toata viata, pt ca tu esti smecher, iar ei sa mearga la munca pt prosperitatea si bunastarea ta, PARAZITULE !
Postat 13 Mai 2014, 19:15 de hai, VALEA !
slugi nenorocite
Sa-i pupati POALA lui mihai sigmaringen, FOMISTILOR ! Asteptati sa va arunce si voua un os de ros. La cate sute de milioane de euro au scos de pe Statul Roman (cetatenii romani), in ultimii 24 de ani, mai au tupeul sa vina si sa ceara iar, in vreme ce populatia nu are bani de mancare si medicamente !!!!!!!!! Nehalitii au aparut iar. S-au terminat banii si mai vor o tura, de huzureala pe spatele prostimii, instigate de latraii neshaliti din presa !
Postat 13 Mai 2014, 17:59 de mda
Cozile de topor s-au reinventat
Din pacate, Romania regala nu s-a refacut pentru ca cozile de topor (cacofonie intentionata) s-au reinventat, s-au "democratizat" si au trecut la economia de piata. Urmasii PCR si ai Securitatii sunt bine mersi, ii putem admira in politica, in justitie, economie si cam peste tot. Cine a fost destul de naiv sa creada ca sobolanii vor disparea, il rog sa se uite cum arata tara asta acum. Nu arata prea bine. Iliescu, Ponta, Basescu, Boc, Blaga provin din aceleasi esaloane toxice mai sus amintite. Cine isi imagineaza ca astia sunt saraci sau ca averile lor provin din legalitate, sa doarma in continuare. Romania nu e saraca, e doar jefuita sistematic de 25 de ani. Iar institutiile statului sunt niste glume proaste. La revolutie, salariile romanilor erau mai mari ca azi. Eu nu pot sa inteleg cum lumea sta si doarme in continuare.
Postat 13 Mai 2014, 15:59 de Xerxes
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON