URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Februarie 2020, 11:09

“O pădure cât o țară”: Ministerul Mediului vrea să planteze 2.500 de păduri noi. Una va fi la Oradea

“O pădure cât o țară”: Ministerul Mediului vrea să planteze 2.500 de păduri noi. Una va fi la Oradea foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Mediului a lansat cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu.

"Vom planta de la zero 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate, şi vom completa 7.000 de păduri tinere", a declarat ministrul Costel Alexe, cu prilejul lansării campaniei "Românii plantează! O pădure cât o ţară".

Ocoalele silvice publice şi private vor livra materialul necesar, adică peste 50 de milioane de puieţi, care vor fi sădiţi în total în 13.000 de şantiere dispuse în toate judeţele ţării. 33 de milioane de puieţi vor fi plantaţi în campania de primăvară, iar alte 20 de milioane în cea de toamnă. "Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieţi plantaţi în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieţi pe zi", a declarat Alexe.

Numărul cel mai mare de puieţi va ajunge în judeţele Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa, Argeş şi Vâlcea. "Astfel, în fiecare dintre aceste judeţe intens exploatate forestier, cu păduri neregenerate natural, vor fi plantaţi între 1 milion şi 6,6 milioane de puieţi", se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Cele mai multe şantiere vor fi în Maramureş (440), Sibiu (1.210) şi Bistriţa (600), adică judeţele cu cele mai multe tăieri ilegale constatate. Cele mai multe păduri plantate de la zero, adică pe terenuri degradate care în prezent nu au arbori, vor fi în Suceava (360), Maramureş (140) şi Sibiu (90).

"Totodată, campania cuprinde şi începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 ha)", a transmis Ministerul Mediului. Plantările din Oradea au fost anunţate deja de viceprimarul Florin Birta, care a explicat că va fi împădurit un teren întins de-a stânga şi de-a dreapta Crişului Repede, în aval de podul CFR din Ioşia.

Pentru această campanie de plantări, Ministerul Mediului caută şi voluntari. "În cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private alături de operatori specializaţi. În total vorbim de mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulţi!", a spus Alexe. Ziua în care voluntarii ar trebui să iasă la plantat va fi 21 martie.

Toţi cei care doresc să se alăture campaniei trebuie să acceseze site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Anuta
Filtrează praful dinspre terenurile agricole, nu noxele sânt singura problemă.
Postat 22 Februarie 2020, 13:37 de oradeaveche
oradeaveche - Ref. Wienerwald
Aerul ce vine spre oras nu are nevoie sa fie "filtrat", acesta nu este infectat de noxele din oras, aerul ce este in oras, acesta ar trebui filtrat de spatiile verzi din oras (nu de la periferia oraselor).
Postat 22 Februarie 2020, 13:28 de Anuta
Bulevardul nufarul
Pina vor creste copacii pe coclauri, sa ne bucuram de ceea ce se va intimpla foarte curind in nufaru':"Primarul a enumerat obiectivele asumate prin proiectul de cca 11 milioane euro – scăderea emisiilor de dioxid de carbon în zonă cu minim 3%, creșterea numărului de pietoni și de bicicliști în zonă cu cel puțin 5%, creșterea numărului de pasageri pe mijloacele OTL cu cel puțin 5%".Oradea devine verde pe dinauntru...
Postat 22 Februarie 2020, 13:10 de excalibur
101...
Din 65 de hectare, 37 pe un mal și 25 pe altul, aval de podul CFR spre graniță, în prelungire cum spuneam, restul în Cartierul Tineretului. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-48/padurile-oradiei-65-de-hectare-de-teren-din-oras-vor-fi-impadurite-154575.html Preferam pe lângă centură de exemplu, zona Ceyrat, unde s-a defrișat să se facă Prima Universității dar probabil urmează alte blocuri în viitor.
Postat 22 Februarie 2020, 12:36 de oradeaveche
oradeaveche
Un articol de saptamana trecut de pe acest site, de care ai "uitat" deja. "În următorii doi ani, trei terenuri din Oradea, în suprafaţă totală de 65 de hectare, vor fi împădurite. Primăria a încheiat un parteneriat cu Ministerul Mediului, în baza căruia Garda Forestieră va asigura arborii necesari pentru aceste plantări". Inchei aici ca pierd o gramada de timp.
Postat 22 Februarie 2020, 11:54 de 1011010
101...
Se plantează la ieșirea din oraș, o zonă nepopulată, fiind în prelungire nici măcar nu acționează ca o perdea.
Postat 22 Februarie 2020, 11:32 de oradeaveche
oradeaveche
Prin aceasta actiune tocmai ti se demonstreaza contrariul.
Postat 22 Februarie 2020, 11:24 de 1011010
101...
Nici nu mă aștept la altceva, viitorul îi între betoane treptat dar sigur.
Postat 22 Februarie 2020, 11:13 de oradeaveche
Extinderea Oradiei
Marile orase din intreaga lume s-au extins construind in acelasi timp in interiorul lor parcuri, spatii verzi pe masura. Nimeni nu poate opri extinderea orasului. Cu toata "predica" unui nostalgic, asa ceva nu se va intampla. Interesul investitorilor si al populatiei este acelasi peste tot.
Postat 22 Februarie 2020, 10:24 de 1011010
Anuta
Viena are Wienerwald, o centură verde, care filtrează aerul ce vine spre oraș. De așa ceva avem nevoie și noi. Mă tem că interesele imobiliare primează. Cât despre centru, parcurile îmbătrânite vor deveni o problemă în viitorul apropriat, toate au nevoie de o regândire peisagistică însă mă tem că ar crea controverse.
Postat 22 Februarie 2020, 09:35 de oradeaveche
E bine, dar ...
Aceste plantari ar ajuta populatia din marile orase poluate daca s-ar face nu pe centura (la marginea orasului) ci in inima urbei. Uitati-va la marile metropole (NewYork, Viena), parcurile mari, generatoare de oxigen si absorbante de noxe, sunt in mijlocul acestor orase. Cum se pot folosi oradenii de oxigenul care se pierde la periferia orasului ? Prea putin ! Tot atat de adevarat este ca foarte multi dintre oradeni nu au nevoie de oxigen, pentru ei mult mai important este locul de parcare, neaparat sub balconul propriu.
Postat 22 Februarie 2020, 08:37 de Anuta
oradeaveche
Acu 10 ani așa sa vrut. Dar nu au fost de acord localnicii din Paleu Saldabagiu respectiv primarul . Au zis că nu vor gălăgie, dar acu vor. Odată ce se termină autostrada , nici nu mai trebuie
Postat 21 Februarie 2020, 19:28 de Sandu2100
Bine că se face...
Centura ar trebui să fie în juru orașului nu în prelungire dar probabil zona respectivă nu prezintă interes imobiliar.
Postat 21 Februarie 2020, 18:30 de oradeaveche
Eu m-am înscris
Alții??
Postat 21 Februarie 2020, 18:02 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON