URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2020, 18:32

O nouă țeapă prin telefon, metoda „Accidentul cu Covid-19”: Escrocii anunță că o rudă are Covid-19 și cer bani

O nouă țeapă prin telefon, metoda „Accidentul cu Covid-19”: Escrocii anunță că o rudă are Covid-19 și cer bani (Sursa foto: Tribuna.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţeapa prin metoda "Accidentul", care a făcut mii de victime în toată ţară, inclusiv în Bihor, a fost adaptată la pandemia de Covid-19. Astfel, a apărut o nouă înşelăciune prin reţelele de telefonie fixă: metoda "Accidentul cu Covid-19". Dacă în trecut îşi păcăleau victimele că apropiaţi de-ai lor au suferit un accident, acum le mint că rudele au coronavirus şi trebuie să plătească pentru tratamente. 

Potrivit Alba24.ro, şarlatanii îşi apelează ţintele prezentându-se a fi doctori sau inspectori DSP. Pentru a fi convingători, ei susţin că ruda infectată este în stare gravă şi că trebuie intervenit "cât mai repede".

Ţeparii continuă apoi cerându-le bani celor contactaţi pe motiv că bolnavul trebuie transporat la alte unităţi medicale şi că trebuie achiziţionate aparate medicale care să-l ajute pe pacient să se vindece.

Până acum, victimele care au sesizat autorităţile sunt din Cluj şi niciuna nu a dat curs solicitărilor, dar nu este exclus ca reţeta să fie una mai extinsă. "Erau solicitate sume între 5.000 şi 30.000 de lei", a transmis Poliţia Cluj.

În majoritatea cazurilor infractorii nu au nicio informaţie prealabilă cu privire la victimele lor, acestea fiind contactate absolut întâmplător. Singurul reper pe care autorii se sprijină în acţiunea lor este dat de zona - localitate, cartier, eventual stradă - în care se află locuinţa victimei, întrucât, prin accesul la Internet, pot fi accesate cărţile virtuale de telefon.

Nu daţi bani necunoscuţilor!

Pentru a preveni înşelăciunile de acest fel, poliţiştii bihoreni le recomandă prudenţă persoanelor pe care diverşi necunoscuţi le abordează sub pretextul unor accidente provocate de rude. În primul rând, să-şi sune aceste rude pe numerele de telefon cunoscute, pentru a verifica dacă situaţia de urgenţă este reală, ori - dacă acest lucru nu e posibil - să ceară "binevoitorului" o întâlnire directă şi să sune imediat la 112 pentru sprijin.

"Nu oferiţi la telefon niciun fel de date cu caracter personal, indiferent de calitatea invocată de interlocutor. Nu efectuaţi niciun transfer bancar, nu înmânaţi bani şi nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, indiferent de calitatea pe care interlocutorii susţin că o au", se arată într-o informare anterioară a Poliţiei Bihor. 

Aceeaşi prudenţă e recomandată şi în discuţiile cu persoanele care vă abordează pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător, existând posibilitatea ca acestea să încerce să afle detalii despre familie ori vecini.

Tot ca să culeagă informaţii, escrocii ar putea să vă bată la uşă dându-se angajaţi ai unor firme de cablu, curierat ori agenţi de vânzări. "Nu le permiteţi accesul decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini", spun poliţiştii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON