URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2017, 13:52

Escroci la telefon: Membru al bandei care a păcălit cinci pensionari orădeni cu peste 30.000 euro, trimis după gratii

Escroci la telefon: Membru al bandei care a păcălit cinci pensionari orădeni cu peste 30.000 euro, trimis după gratii MANIPULAŢI. Escrocii obţin chiar de la victime informaţiile de care aveau nevoie: dacă au copii plecaţi în străinătate, unde anume, ba chiar şi sumele pretinse drept despăgubiri. "Victimelor li se spunea o sumă şi apoi, dacă acestea nu aveau destui bani, erau întrebate de fondurile de care dispun", explică reprezentanţi ai Poliţiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricâte campanii de prevenire au făcut poliţiştii bihoreni în ultimii ani, escrocheriile denumite popular "metoda Accidentul" tot continuă să facă victime.

Doar în ultimele două luni, cinci pensionari din Oradea au fost înşelaţi de o bandă de escroci care i-au lăsat fără agoniseala de-o viaţă, sub pretextul că rudele lor ar fi fost implicate în accidente rutiere şi trebuiau plătite despăgubiri victimelor. Paguba totală trece de 30.000 euro, unul dintre bătrâni trimiţându-le escrocilor nu mai puţin de 18.000 euro!

Vânătoare prin telefon

Reţeta înşelăciunii este simplă. Escrocii iau la rând numere de telefon până dau de victima care corespunde "profilului" căutat: o persoană în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu aceasta. Se prezintă ca avocat al copilului care, din nefericire, a provocat un accident rutier, în urma căruia au fost rănite două sau trei persoane, între care neapărat şi copii, toate internate în spital.

Pentru mai multă credibilitate, în convorbire intervine la un moment dat o altă persoană, care se dă drept chiar fiul ori fiica bătrânului. Cere ajutor plângând, iar apoi, rapid, înainte ca interlocutorul să se dezmeticească pentru a-i recunoaşte vocea, îl dă înapoi la telefon pe avocat. În final, acesta vine cu rezolvarea: bătrânul să plătească despăgubiri pentru victimele accidentului. Prea panicaţi ca să mai gândească limpede, naivii cad în plasă şi, ghidaţi prin telefon de pretinsul avocat, pornesc să trimită banii ceruţi prin transfer bancar rapid.

"Copilu-i arestat"

Anul acesta, din 23 februarie până pe 5 mai, patru pensionari orădeni au plătit escrocilor între 3.000 şi 4.000 euro, recordul fiind deţinut de o femeie care le-a trimis o sumă colosală - 18.000 euro! - pentru a-şi ajuta copilul implicat într-un accident produs, chipurile, în străinătate. "I-au spus: copilu-i arestat! Speriată, naivă, femeia a crezut şi a trimis banii", spun sursele BIHOREANULUI.

Cine sunt suspecţii? Membrii unei bande din Bucureşti, doi fiind deja identificaţi, percheziţionaţi şi aduşi la Oradea, unde la sfârşitul lunii trecute au fost puşi sub inculpare pentru complicitate la înşelăciune: Valeria Cristea (26 de ani) şi Constantin Stan (36 de ani), acesta din urmă arestat preventiv pe 30 de zile. Cei doi sunt, însă, doar "oamenii de sacrificiu", scoşi la înaintare ca să ridice banii de la punctele MoneyGram şi să-i predea "creierului" afacerii în schimbul unui procent din suma trimisă.

Poliţiştii l-au identificat şi pe şeful bandei, iar săptămâna trecută au descins în Capitală ca să-i percheziţioneze locuinţa. Individul nu a fost, însă, prins. Aflând că oamenii săi fuseseră săltaţi, s-a făcut nevăzut, fiind acum dat în urmărire naţională.

Sfaturi!

N-a fost, însă, singura filieră specializată în asemenea înşelăciuni. Acum doi ani, 15 pensionari au căzut victime unei escrocherii similare, care i-a lăsat fără 18.000 euro, 23.000 lei şi 100 grame de aur, şi doar o parte din autori au fost identificaţi.

Ca urmare, pentru a preveni alte fapte de acest fel, poliţiştii bihoreni recomandă prudenţă. "Un accident de orice fel, mai ales unul grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru, iar victima şi autorul nu au nevoie de bani pentru a primi îngrijiri medicale. Plus că, în astfel de situaţii, despăgubirile se stabilesc în urma unei hotărâri judecătoreşti şi se achită prin intermediul unor societăţi de asigurări", se explică într-o informare a Poliţiei Bihor.

Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii le recomandă persoanelor pe care diverşi necunoscuţi le abordează sub pretextul unor accidente provocate de rude să-şi sune apropiaţii pe numerele de telefon cunoscute, ca să verifice dacă situaţia de urgenţă este reală. "În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale părţilor implicate în accidente rutiere", spun poliţiştii. Iar dacă rudele nu sunt de găsit, atunci să ceară "binevoitorului" o întâlnire directă şi, desigur, să sune imediat la 112 pentru ajutor.

Altfel, se trezesc mai târziu cu fiul sau fiica bine-mersi, dar, ghinion, fără banii economisiţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON