URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2015, 17:18

Alo, ţeapă! Înşelăciunile prin metoda "accidentul" păgubesc vârstnicii cu mii de euro

Alo, ţeapă! Înşelăciunile prin metoda 'accidentul' păgubesc vârstnicii cu mii de euro AŞI. Pricepuţi în manipulare, cu un talent actoricesc fără cusur, escrocii obţin de multe ori chiar de la victime informaţiile de care au nevoie. Până şi sumele pe care acestea ajung să le plătească sunt stabilite împreună. "Victimei i se spune o sumă şi apoi, dacă nu dispune de ea, e întrebată de fondurile de care dispune", explică poliţiştii care anchetează asemenea cazuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă poate, de ce să nu facă un bine? Aşa explica săptămâna trecută, marţi, un orădean de 78 ani motivul pentru care voia să scoată din bancă 14.000 lei pentru a împrumuta nişte nemţi ajunşi aici la ananghie.

O femeie din familia acestora era, vezi Doamne, internată în spital după un accident rutier, iar rudele neavând lei, ci doar 10.000 euro într-o geantă zăvorâtă cu lacăt, urma să i-o lase garanţie bătrânului până la returnarea împrumutului. Spre norocul omului, funcţionarele băncii au fost pe fază şi au anunţat Poliţia. Între timp, însă, "străinii" au dispărut.

Alţi naivi au fost însă mai puţin norocoşi. Doar în acest an, 15 pensionari au căzut victime unei escrocherii denumite popular "metoda Accidentul", care i-a lăsat fără 18.000 euro, 23.000 lei şi 100 de grame de aur. Banii şi bijuteriile le-au dat unor persoane care îi abordaseră fie la telefon, sub pretextul că rudele bătrânilor ar fi fost implicate într-un accident şi trebuie plătite serviciile medicale ori despăgubiri pentru victime, fie direct, pentru împrumuturi de care necunoscuţii aveau nevoie ca să achite o operaţie urgentă pentru o soţie sau un copil răniţi tot într-un accident...

Credulitate de părinţi

Păcăleala este simplă, iar escrocii sunt înarmaţi cu răbdare, luând la rând numerele de telefon până dau de victima care corespunde "profilului". Adică o persoană în vârstă, cu copii plecaţi în străinătate sau care nu mai locuiesc cu ea. Se prezintă ca avocat al copilului care din nefericire a provocat un accident rutier, fiind rănite două sau trei persoane, internate la spital. Pentru mai multă credibilitate, în convorbire intervine apoi o altă persoană care se dă drept fiul sau fiica bătrânului, care cere ajutor plângând, iar apoi, rapid, îl dă înapoi la telefon pe avocat.

Acesta vine cu rezolvarea: bătrânul să-i plătească reîncărcarea cartelei telefonice, pentru a putea discuta în continuare, precum şi despăgubiri pentru victimele accidentului. Prea panicaţi ca să mai gândească limpede, naivii cad în plasă şi plătesc cât le spun escrocii. Unii prin transfer bancar rapid de tip Western Union sau Money Gram, alţii direct persoanelor indicate de "avocaţi".

Coordonaţi din Penitenciar

O beiuşeancă a plătit 9.000 lei, toţi banii pe care îi avea strânşi în bancă, pentru a-şi ajuta fata. "Când a ajuns la bancă, funcţionara, care o cunoştea, i-a atras atenţia că ar putea fi înşelată, dar n-a vrut să creadă. A fost păcălită atât de bine încât era convinsă că persoana cu care vorbise la telefon era chiar fiica sa", au relatat BIHOREANULUI surse judiciare.

O altă pensionară, din Oradea, s-a oferit să-şi dea toate bijuteriile din casă - 100 grame de aur - pentru a-şi ajuta fiul implicat într-un accident produs, chipurile, în străinătate. Paguba? Peste 14.000 lei. Recordul îl deţine însă un cuplu din Sânmartin. Iniţial, oamenii au depus 2.000 euro într-un cont indicat de "avocatul" copilului lor, care le-a mai cerut apoi alte 2.000 euro, din care au plătit 1.900. Total prejudiciu? 3.900 euro.

Anul acesta, 11 bihoreni au reclamat că au fost înşelaţi prin această metodă. Suspecţii, zic poliţiştii, sunt puşcăriaşi care acţionează de dincolo de gratii. "În majoritatea cazurilor sunt persoane condamnate care sună din închisoare, la întâmplare, de pe telefoanele mobile cu cartelă deţinute ilegal, la numere de telefon fix, de regulă în jurul orelor prânzului, când în mod normal persoanele tinere sunt la serviciu, iar şansele ca la telefon să răspundă un pensionar sunt mai mari. Sumele sunt colectate de complicii puşcăriaşilor, de regulă persoane fără venituri, care îşi păstrează un comision", explică poliţiştii.

Vânătoare la piaţă

În această vară, "metoda Accidentul" a fost diversificată, căpătând noi forme de acţiune. Pensionari între 70-80 de ani sunt acostaţi în zona pieţelor Rogerius şi Cetate de o femeie şi un bărbat care se prezintă drept cetăţeni germani ori slovaci, oferindu-le 10 euro ca să-i îndrume până la Spitalul Judeţean unde, spun ei, le-ar fi internat copilul sau altă rudă, în urma unui accident.

Cei care acceptă sunt urcaţi într-o maşină cu numere de înmatriculare străine, duşi până în faţa spitalului, unde femeia coboară, intră în clădire, iar apoi se întoarce plângând pe motiv că ruda internată urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale care, însă, nu se poate face pentru că nu are lei ca s-o plătească.

"Pentru a-şi convinge victimele să le vină în ajutor, le oferă gaj 10.000 euro într-o geantă închisă cu lacăt, pentru un împrumut pe termen scurt, de câteva ore, cu dobândă, între 500 şi 1.000 euro", explică un anchetator.

Garanţie în hârtie

Până în prezent, cinci orădeni au acceptat să-i împrumute pe "străinii necăjiţi", fiind conduşi, după caz, la bancă sau acasă, unde îşi păstrau economiile, în patru cazuri escrocii reuşind să intre în posesia banilor. În total, 6.000 euro şi 12.000 lei. "Au luat banii, au dat geanta şi au plecat, spunând că după trei ore se întorc să restituie împrumutul. Într-unul din cazuri, când victima i-a primit în casă, escrocii au urmărit de unde iau bătrânii banii, iar apoi i-au distras atenţia şi i-au luat şi ce i-a mai rămas", spune sursa BIHOREANULUI.

Singurul care a scăpat cu economiile intacte a fost un pensionar de 78 ani care a intrat la o agenţie CEC Bank, săptămâna trecută, să ridice 14.000 lei, dar pe care, cu ajutorul unui alt client al băncii, funcţionarele au reuşit să-l convingă să renunţe la gestul de binefacere şi au anunţat Poliţia. Nu le-a fost deloc uşor, căci omul era hotărât să-şi dea agoniseala ca să-i ajute pe oamenii ce-i spuseseră că o rudă de-a lor era în spital, cu un picior retezat, şi aştepta să fie operat. "Dacă pot face un bine, cum să nu fac?", spunea omul, de bună credinţă.

Până la urmă, convins de femei, bătrânul a ieşit din sediul băncii pentru a le cere "străinilor" să-i arate cei 10.000 euro pe care urma să-i dea drept garanţie. Intraţi la bănuieli, escrocii au dispărut, iar bătrânul a aflat de la poliţiştii sosiţi în scurt timp la faţa locului ce urma să primească. Adică, la fel ca în toate celelalte patru "ţepe" anterioare, nişte  caiete, şerveţele şi hârtie igienică...


SFATUL POLIŢIEI
Nu daţi bani necunoscuţilor!

Pentru a preveni înşelăciunile, poliţiştii bihoreni le recomandă prudenţă persoanelor pe care diverşi necunoscuţi le abordează sub pretextul unor accidente provocate de rude. În primul rând, să-şi sune aceste rude pe numerele de telefon cunoscute, pentru a verifica dacă situaţia de urgenţă este reală, ori - dacă acest lucru nu e posibil - să ceară "binevoitorului" o întâlnire directă şi să sune imediat la 112 pentru sprijin.

"Nu oferiţi la telefon niciun fel de date cu caracter personal, indiferent de calitatea invocată de interlocutor. Nu efectuaţi niciun transfer bancar, nu înmânaţi bani şi nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, indiferent de calitatea pe care interlocutorii susţin că o au", se arată într-o informare a Poliţiei Bihor.

Aceeaşi prudenţă e recomandată şi în discuţiile cu persoanele care vă abordează pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător, existând posibilitatea ca acestea să încerce să afle detalii despre familie ori vecini.

Tot ca să culeagă informaţii, escrocii ar putea să vă bată la uşă dându-se angajaţi ai unor firme de cablu, curierat ori agenţi de vânzări. "Nu le permiteţi accesul decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini", spun poliţiştii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON