URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
21 Februarie 2016, 20:25

O nouă ediţie a festivalului "D’ale porcului": vor participa 24 de primării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări pentru toată lumea! Stropite cu pălincă şi vin fiert, lângă nişte highezi şi jocuri bihoreneşti, ca-n vremurile de demult!

Asta promit organizatorii pentru cea de-a dua ediţie a festivalului "D’ale porcului", care se va desfăşura sâmbătă, 27 februarie, în parcarea ERA Park.

"În concurs s-au înscris 24 de comune bihorene : Toboliu, Sânnicolau Român, Valea lui Mihai, Dobreşti, Săcuieni, Auşeu, Boianu Mare, Borş, Bratca, Căbeşti, Cetariu, Copăcel, Nojorid, Diosig, Pomezeu, Roşia, Tileagd, Girişu de Criş, Sălard, Lăzăreni, Răbăgani, Tinca, Tulca, Sântandrei", arată un comunicat al Asociaţiei Firmelor Bihorene, unul dintre principalii organizatori.

Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete de masă puse în vânzare de organizatori. În plus, cumpărătorii vor primi şi băutură energizantă pusă la dispoziţie de către un producator local, iar contracost vor putea gusta şi pălincă, vin şi vin fiert.

"Ca element de noutate, echipele vor trebui să strângă de la public un minim de 120 de tichete de masă pentru a putea rămâne în concurs, în caz contrar vor fi descalificate", mai arată comunicatul AFB.

Pe toată durata desfăşurării festivalului, pe scena special amenajată între corturi, vor avea loc manifestări cultural-artistice şi concursuri cu publicul.

La fel ca anul trecut, tichetele de masă (înseriate) vor participa, la final, la o tombolă cu premii-surpriză. Între orele 10 şi 16, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor, precum şi invitaţi speciali.

Programul zilei:

08.00-08.30 Degustare de pălincă

08.30-12.30 Prelucrare porc

10.00-11.00 Pârjolire tradiţională porc

10.00-16.00 Program cultural- artistic

12.30-13.30 Degustare toroş

13.30-15.30 Degustare cârnaţi, caltaboşi, jumări

15.30-16.30 Degustare preparate locale speciale

Evenimentul este organiza de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România–Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’ART şi Asociaţia Pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "CRIŞANA".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON