URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
18 Septembrie 2021, 14:09

O nouă creştere alarmantă a cazurilor Covid în Bihor: peste 100 de îmbolnăviri într-o singură zi. Doi bihoreni infectaţi au decedat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sâmbătă s-a înregistrat un nou record - pentru valul patru al pandemiei, din această toamnă - al cazurilor de Covid-19 descoperite în Bihor în doar 24 de ore: 106 pacienţi au fost depistaţi pozitiv, iar doi bihoreni infectaţi au pierdut lupta pentru viaţă.

Decedată acasă, în aceeaşi zi

Conform comunicatului privind evoluţia pandemiei în Bihor, transmis sâmbătă de Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectură, astfel, numărul total al cazurilor diagnosticate în județ a ajuns sâmbătă dimineaţă la 30.334, dintre care 28.063 s-au vindecat, iar 1.592 (cu 2 mai mult decât vineri) au decedat.

Persoanele decedate nu erau vaccinate anti-Covid, iar una dintre ele s-a stins chiar în aceeaşi zi în care a fost diagnosticată. "Este vorba de o femeie de 55 de ani din Delani, pozitivă din 17 septembrie, decedată în 17 septembrie la domiciliu, din păcate. Pacienta avea şi obezitate", a declarat BIHOREANULUI şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Cel de-al doilea deces s-a produs sâmbătă dimineaţă, fiind vorba de un bărbat de 71 de ani din Oradea. "Acesta era pozitiv din 10 septembrie, tot din 10 septembrie a fost internat la Spitalul Municipal, în secţie ATI, iar decesul a survenit în 18 septembrie. A avut şi diabet zaharat şi hipertensiune arterială", a mai explicat şefa DSP.

Aprope un sfert teste pozitive

Cei 106 de nou diagnosticaţi au fost descoperiţi în urma efectuării a 479 de teste (77 de teste PCR şi 29 teste rapide), fapt ce arată că aproape un sfert dintre rezultate (mai exact 22,12%) au fost pozitive.

Sâmbătă dimineaţă, în Bihor erau 679 de cazuri active, dintre care 129 de pacienţi erau internaţi în spitale, 21 în stare gravă, în secţii de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI). Potrivit dr. Rahotă, în secţiile Covid din judeţ erau internaţi şi 6 pacienţi din alte judeţe.

După cum arată cifrele, criza Covid creşte în intensitate, iar medicii şi specialiştii în sănătate publică sunt tot mai "încărcaţi".

"Nu sunt focare. Se fac anchetele epidemiologice, am chemat personal de acasă pentru că avem şi foarte multe teste de prelucrat", a mai precizat dr. Daniela Rahotă.

Topul incidenţelor

Numărul mare de cazuri se regăseşte în creşterea ratei de infectări la nivelul unităţilor administrativ - teritoriale. Lista UAT-urilor cu incidenţa cumulată de peste 1 la mia de locuitori a urcat la 23, cu 5 mai multe faţă de ziua anterioară.

Pe primul loc se situează în continuare comuna Gepiu, cu acelaşi număr de cazuri ca zilele trecute - 11 -  şi cu o rată de incidenţă de 5,32 la mie.

În Oradea, incidenţa cumulată a ajuns la 1,27 cazuri la mie, cu 287 cazuri active.

Vezi mai jos situaţia pe fiecare UAT în parte!

Pe de altă parte, o veste bună vine dinspre campania de vaccinare, unde tot mai mulţi bihoreni aleg să se imunizeze. În ultimele 24 de ore, numărul celor care au primit un ser anti-Covid a fost 424, sensibil mai mare decât în zilele precedente. Astfel, numărul total al bihorenilor care au schema completă de vaccinare a ajuns la 141.322. 

În ce priveşte situaţia la nivel naţional, conform raportării făcute sâmbătă, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.388 persoane infectate cu SARS-COV-2, dar şi 97 de decese (47 bărbaţi şi 50 femei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Competitie
Competitii impuse de guverne pentru cazuri care n-au importanta majora doar competitie mass media pentru bani pentru inducerea psihozei pentru vaccinare!
Postat 21 Septembrie 2021, 21:26 de User anonimizat
E infectat sau nu?
Caz concret: Un medic citeste filmul facut la plamani si spune clar nu aveti COVID. Alt medic dupa jumatate de ora ....aveti COVID! Izolare la domiciliu si membrii familiei la fel! Oare care e adevarul? Umfam cifrele ???? Care e scoppul?
Postat 19 Septembrie 2021, 09:57 de unomoarecare
analiza multivariata/cluster
In continuare nu se face o statistica corecta. Daca vrei sa vezi situatia reala, ai nevoie de un cluster analysis. Ar trebui o impartire in categorii multiple, in fucntie de caz. Hai sa vedem care sunt problemele esentiale: (1.) Este bolnav sau are numai virusul sau numai ramasitele virusului? Tot se confunda termenii covid19 (boala) si SARS-cov2 (virusul): (1.a.) o persoana infectata nu este neaparat si bolnava! (1.b.) in cazul celor vaccinati prezenta unor fragmente de ARN viral sau a anticorpilor NU indica nici infectie nici imbolnavire. Indica un contact cu agentul viral, care dupa ce a fost eliminat de catre organism a lasat fragmente din corp (arn) si munitia organimsului (anticorpii). (2.) Care era motivul testarii? (2.a.) simptomatologia? atunci da, vorbim de boala covid19. (2.b.) de rutina? daca nu are simptome si este si vaccinat: a se vedea la punctul 1.b. ///// Testele PCR si de anticorpi sunt bune, insa conteaza si conjunctura testarii. In diferite circumstante ai si intrepretari diferite. Abordarea alb-negru este gresita. Se cer analize multivariate.
Postat 19 Septembrie 2021, 09:03 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON