URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Ianuarie 2016, 23:47

O nouă avarie la CET: Aproape TOT oraşul rămâne fără apă caldă, scade temperatura în calorifere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă avarie la unul dintre cazanele CET-ului lasă fără apă caldă tot oraşul, mai puţin 12 puncte termice, începând de marţi dimineaţă şi până joi.

"Din cauza unei neetanşeităţi apărute la unul din cazanele în funcţiune aparţinând Electrocentrale Oradea SA, suntem obligaţi ca, începând de mâine 12 ianuarie 2016, ora 08:00, să întrerupem furnizarea apei calde de consum în tot sistemul de termoficare (mai puţin la punctele termice 512, 513, 514, 839, 840, 844, 845, 863, 878, 883, 911 şi 913), iar la încălzire să reducem temperatura de livrare a agentului termic de la 44°C la 38°C", anunţă un comunicat transmis, cu puţin înainte de miezul nopţii, de societatea Termoficare.

Potrivit documentului, reluarea furnizării apei calde de consum şi ridicarea temperaturii agentului termic pentru încălzire se va face începând de joi, 14 ianuarie, la ora 16.

"Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă asigurăm că echipele noastre de specialişti vor face tot posibilul pentru a reduce timpul necesar remedierii avariei apărute", au mai transmis reprezentanţii societăţii de termoficare.

Pentru informaţii suplimentare, orădenii pot suna la dispeceratul de urgenţă TelVerde 0 800 070 800, număr apelabil gratuit din toate reţelele fixe şi mobile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@scortosul
Te inseli amarnic, n-am fost niciodata bugetar si nu incerc sa acopar pe nimeni. N-am stiinta ca la blocurile noi s-au montat contoare de energie termica la fiecare apartament, dar te cred pe cuvant. Stiu ca legea ii obliga pe furnizorii de energie termica sa monteze contoare, doar la fiecare scara sau pentru un intreg bloc, tocmai datorita costului ridicat a unui contor de energie termica. Daca un contor de energie electrica sau unul pentru gaz, costa de ordinul sutelor de lei, unul pentru energie termica costa de ordinul miilor de lei. De asemenea n-am nici o treaba cu nici unul dintre partidele enumerate de tine, exeptand PSD si PDL, impotriva carora am un "dinte", datorita jafurilor extinse la care s-au dedat si care (jafurile) au distrus Romania! Decizia mentinerii sau nu, a unui sistem de incalzire centralizat, ar trebui luata pe baza unor studii si nu pe baza de reactii hormonale. Stiu doar ca in Germania, la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, in cateva orase s-a luat decizia de trecere la sisteme descentralizate de incalzire si dupa cativa ani, in urma analizei costurilor, s-a revenit la sistemul centralizat.Or fi si nemtii neocomunisti? Intreb si eu, nu stiu! Asta insa, implica ca sistemul de distributie are pierderi ce tind spre valori foarte mici si nu cum este cazul in situatia din acest moment din Oradea, cand pe vechile retele de distributie, pierderile tind spre 50%. Personal, prin anii '90, propuneam ca sa nu fie inchise atatea institute de proiectare (in constructii), ci mai bine acelor proiectanti sa li se asigure front de lucru, prin reproiectarea sistemelor de incalzize din apartamente, recte, trecerea de la sistemul pe verticala, la sistemul pe orizontala, cu contorizare individuala. Daca acest lucru s-ar fi facut la nivel national, costurile ar fi fost infinit mai mici, dar daca "interesul national" a dictat altceva...
Postat 14 Ianuarie 2016, 11:24 de User anonimizat
@anticomunist
Idee am , sunt cat de cat de meserie si am cat de cat si expertiza in domeniu! Eu am contor individual. Toate blocurile noi racordate la sistemul centralizat al orasului au racorduri individuale. Tocmai de aceea vorbeam de reabilitari pe fonduri europene !!!!!! Estimezi f.f.f. exagerat !!! La mine l-au montat cei de la CET pe cheltuiala lor casa cum face si distribuitorul de energie electrica . Am intele mi-ai expolicat cum nu se poate face un lucru bun . Tu stii doar de lucru bine facut marca pnl,psd,...pmo. Dupa cum te exprimi sigur esti bugetar ! Bugetarii sunt un fel de neo comunisti care incearca sa conserve, perpetuezi sisteme centralizate unde sa "munceasca" ei !
Postat 13 Ianuarie 2016, 23:54 de scortosul
@scortosul
Ai idee ce inseamna incalzirea/contorizarea individuala? In primul rand implica schimbarea sistemului de tevi, de la incalzirea pe verticala, la cea pe orizontala si nu in ultimul rand existenta unui contor/integrator pentru masurarea energiei termice (care nu este ieftin deloc). La o estimare simpla, inseamna un cost cuprins undeva intre 2500 si 3500 de euro. Imi spui si mie cati dintre oradenii care locuiesc la bloc isi permit o astfel de cheltuiala? Iar parte a cu asociatiile care sa fie la cheremul nu stiu cui, ca si masa de manevra... ma faci sa rad. Trecerea de la sistemul de incalzire centralizat la cel individual (pe gaz) inseamna costuri cu avizele, proiectare, executie, schimbare tevi de pe vertical pe orizontal, centrala etc, implica costuri care se ridica pe undeva pe la 3500 euro. Aceeasi intrebare, cati dintre oradenii care locuiesc la bloc si-ar permite trecerea? Pentru ca, sa fie foarte clar, daca trecerea de la un sistem de incalzire la celalat nu se face in totalitate, cei care vor ramane la sistemul centralizat sunt condamnati la plata unor facturi exorbitante.
Postat 13 Ianuarie 2016, 23:29 de User anonimizat
@anticomunist
Ei haide ca astept arugumente pertinente. Ca un aniticomunist ce te declare vrei sa ramanem toti cuplatii unii cu altii, unii in altii ! Ne vrei condamnati ca locatari ai blocurilor comuniste vesnic uni cu ochii pe altii reclamandu-ne si fiin vesnic suspiciosi in relatiile noastre. Singurele orase din Ro. in care se mai afla sisteme de astea "la comun" sunt cele ce au optat sa raman pe sisteme de incalzire centralizata . Astept !
Postat 13 Ianuarie 2016, 23:12 de scortosul
Presa sa verifice, of course, daca poate
Voi, cei din presa: daca va pasa cu adevarat de oradenii lasati acum, iarna, fara caldura si apa calda nu aveti altceva de facut decat sa cereti si sa faceti publice urmatoarele informatii de la CET: 1. Care sunt stocurile de combustibil - carbune si pacura - existente in centrala la aceasta data si cat este consumul normal pentru o zi de iarna. Veti avea o surpriza incredibil de neplacuta constatand ca n-au combustibil decat pentru cel mult cateva zile. 2. De ce nu se porneste niciunul din cele trei cazane care ar putea functiona pe gaz? Si nu ma refer la cele doua CAF-uri noi care nu vor fi in stare sa functioneze la parametri nici la anul, ci ma refer la cele trei cazane care au fost trecute pe gaz cu mai multi ani in urma. Va spun eu de ce: pentru ca nu au bani sa plateasca gazul. NOTA: Spre deosebire de carbune si pacura, gazul nu se da pe "asteptare", el trebuie platit imediat ce se livreaza. Voi, presa, daca nu le puneti aceste intrebari inseamna ca nu va lasa stapanul CET-ului.
Postat 13 Ianuarie 2016, 12:31 de ceta
@scortosul
Esti in eroare. Filip (si acolitii, aka Groza si Rozi) au refuzat o finantare de 175 milioane euro, bani nerambursabili, eligibili printr-un proiect European desfasurat prin ministerul mediului din Romania. In urma unui studiu, executat de cele doua institute de cercetare in energetica din Bucuresti, CET Oradea a fost desemnata (a doua centrala termoelectrica din Romania) pentru retehnologizare. Retehnologizarea ar fi insemnat, reabilitarea grupurilor energetice (ansamblul cazan-turbina), retehnologizarea partii de comanda, insfiintarea unei statii de desulfurare, refacerea in intregime a retelei magistrale (primare si secundare) si nu in ultimul rand instalarea de filtre performante. Pierzand aceasta finantare, pe langa cei 175 de mil de euro, din care o parte insemnata ar fi ramas in economia orasului, s-a pierdut si sansa de a revitaliza mineritul in zona. CET-ul ar fi functionat in continuare pe carbune,cu costuri de productie reduse, respectand insa normele europene de poluare. Vorba unui clasic in viata, ghinion, interesele de partid si mai ales cele personale, au fost insa primordiale in fata intereselor urbei. Un asemenea nivel de finantare nu a mai fost posibil prin nici unul din pilonii urmatori de finantare europeana. Rezultatul, il stim cu totii, CET-ul pe gaz. Cat despre ultima parte a postarii tale, pot sa spun doar ca esti in decor, rau de tot, atat cu contorizarea pe apartament cat si cu asociatiile de proprietari. Daca nu stii de ce pot sa revin cu argumente!
Postat 12 Ianuarie 2016, 23:16 de User anonimizat
MINCIUNA?!
Exista informatii ca povestea cu avaria este o minciuna. La un cazan s-a produs, intr-adevar, o avarie minora, dar CET-ul avea posibilitatea sa porneasca un alt cazan de rezerva, dar nu are combustibil pentru asta. Mai exact, nu are pacura (la pornire orice cazan are nevoie obligatoriu de pacura). Se pare ca stocul de pacura este zero, iar cel de carbune mai ajunge pentru 2-3 zile. Pentru a vedea care este adevarul, SOLICITAM CA, DEINDATA, CET-ul SA FACA PUBLICE URMATOARELE INFORMATII (care nu sunt nici secret de stat, nici secret de serviciu, ci sunt informatii de interes public): 1. STOCUL DE PACURA EXISTENT IN CENTRALA LA ACEASTA DATA SI CARE ESTE NECESARUL DE CONSUM PENTRU 24 DE ORE INTR-O ZI DE IARNA. 2.STOCUL DE CARBUNE EXISTENT LA ACEASTA DATA IN CENTRALA SI NECESARUL DE CONSUM PENTRU 24 ORE. 3.DE CE NU SE PORNESTE NICIUNUL DIN CELE TREI CAZANE CARE POT FUNCTIONA PE GAZ. SA CREDEM CA NU SUNT BANI PENTRU PLATA GAZULUI? (stim ca furnizorul de gaz solicita plata imediata a gazului livrat). Ne intereseaza aceste informatii pentru ca vine frigul, doar este iarna!
Postat 12 Ianuarie 2016, 22:43 de ceta
Prostie
Eu nu sunt de aici...dar sincer o mai mare prostie ca CET-UL nu exista!!! Ar trebui ca oamenii sa renunte la platitul in comun, asociatie...etc...de ce sa n-ai centrala si sa o manevrezi cand vrei tu?...nu ca ei iti iau caldura mereu, oricum platesti la fel ca unu'care poate a folosit caldura la nivelul 5, iar tu de exemplu la nivelul 2...si nu e corect !!! Pe bune, n-as fi crezut ca exista asa ceva...pai de cand am venit am tras o raceala zdravana...mai tot timpul sunt imbracata si am grija sa nu ma mai racesc stau tot timpul cu radiatorul..deoarece caloriferele sunt demult depasite!De cand is la facultate in Oradea, nu am simtit..deloc caldura...de care avem nevoie, chiar si la -10 grade nu v-a pasat de oameni!!! Ar trebui ca oamenii sa-si dea seama ca suntem in sec. 21 si anul 2016, sa modernizeze lucrurile acestea!..Nu mai e vremea lui Ceausescu!!!
Postat 12 Ianuarie 2016, 22:35 de Denisa
nesimtirea in floare
La asemenea vesti nu pot sa nu ma gandesc la Petrica Filipul care in 2-3 mandate nu a facut nimic, dar absolut nimic pentru acest mamut numit CET Oradea. Nu a atras nici fonduri nu a investit nimic si nici cu conducerea CET-ului nu imi este rusine , niste gunoaie care au praduit tot !!! Cat priveste acest bolovan nu ne-a lasat sa devenim independent energetic, fiecare sa platim ce consuma,fiecare dupa posibilitati si necesitati si a legat cetatenii orasului de "glia" numita CET. Cel mai correct , cel mai bine era sa treaca tot orasul pe gaz. Nici macar la reabilitarea blocurilor nu au mers pe dezlegarea de vecini a consumatorilor cu mutarea coloanelor pe scara blocului si contorizare pe apartament. Nu a vrut ca sa aiba sefii de asociatii la indemana in campanii si masa de manevra in locatari .
Postat 12 Ianuarie 2016, 16:45 de scortosul
macar fum sa scoata CET-ul...
speram ca macar doza de toxine zilnica sa ne-o asigure, ca apa calda si caldura oricum in iarna asta mai mult au lipsit.
Postat 12 Ianuarie 2016, 09:15 de Florin25
?????????????????????
CENZURAT
Postat 12 Ianuarie 2016, 07:04 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON