URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2024, 18:47

O firmă oferă angajaților săi 75.000 de dolari pentru fiecare copil nou-născut. Vezi în ce țară!

O firmă oferă angajaților săi 75.000 de dolari pentru fiecare copil nou-născut. Vezi în ce țară! Foto generic, sursa Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupul Booyoung, specializat în construcţii și cu sediul în Seul, va plăti fiecărui angajat care devine părinte suma de 75.000 de dolari, pentru a ajuta la remedierea ratei de natalitate extrem de scăzute a ţării, notează CNN.

Totodată, compania va plăti retroactiv un total de 7 miliarde de woni coreeni, adică 5,25 milioane de dolari, angajaţilor care au devenit părinţi începând cu anul 2021, de când s-au născut 70 de copii.

Beneficiul este disponibil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN.

Cu un indice de fertilitate de 0,78 în 2022, Coreea de Sud are cea mai scăzută rată de fertilitate din lume. Această rată se aşteaptă să scadă şi mai mult, la 0,65 în 2025, conform datelor oficiale ale Institutului de Statistică din Coreea de Sud, mai notează CNN. 

Multe ţări europene se confruntă, de asemenea, cu populaţii în vârstă, dar viteza şi impactul acestei schimbări sunt atenuate de imigraţie. Ţări precum Coreea de Sud, Japonia şi China, însă, s-au ferit de imigraţia în masă pentru a diminua declinul populaţiei în vârstă de muncă.

Preşedintele Booyoung Group, fondat în 1983, a declarat că firma oferă "sprijin financiar direct" angajaţilor săi.

"Sper că vom fi recunoscuţi ca o companie care contribuie la încurajarea naşterilor... şi se preocupă de viitorul ţării", este citat Lee Joong-keun de către televiziunea americană.

Guvernul sud-coreean şi alte companii private oferă deja avantaje financiare pentru a încuraja oamenii să aibă mai mulţi copii, dar niciunul nu se ridică la nivelul bonificaţiilor oferite de Grupul Booyoung.

Programe similare există şi în China, care a înregistrat o scădere a populaţiei timp de doi ani consecutivi.

În 2023 agenţia de turism online Trip.com din China, una dintre cele mai mari din lume, a declarat că angajaţii care au lucrat în companie timp de cel puţin trei ani vor primi un bonus anual de 10.000 de yuani, adică 1.376 de dolari pentru fiecare copil nou-născut în fiecare an, de la prima zi de naştere a copilului până când acesta împlineşte cinci ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Va rog, traduceti si in limba romă!
Doar sa nu afle asociatiile/organizatiile care-i reprezinta pe romi, raman fara turma! Apropo de turma: pe capii cultelor neoprotestante i-ati intrebat cum comenteaza?
Postat 07 Februarie 2024, 08:53 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON