URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Aprilie 2024, 12:21

O firmă controlată de proprietarul grupului Selina a pierdut procesul cu Primăria Oradea pentru construirea, cu 135 de milioane de euro, a noului spital de Infecțioase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană a câștigat la Curtea de Apel procesul intentat de firma Precon Transilvania, care a cerut anularea rezultatului licitației pentru construirea noului spital de Boli Infecțioase din strada Vlădeasa, după ce anterior și Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor respinsese o cerere similară a firmei.

Miza a fost uriașă, căci cele 135 milioane euro din PNRR pentru acest obiectiv pot fi cheltuite doar până la finele anului 2026, iar proiectarea și executarea lucrărilor durează 36 de luni.

„Ultimul obstacol”

„Primăria Oradea a câștigat în ultimă instanță contestația formulată la Curtea de Apel Oradea de către Precon Transilvania în legatură cu proiectul ce vizează construirea Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumologie de pe strada Vlădeasa”, a anunțat municipalitatea, printr-un comunicat dat publicității vineri, în care arată că astfel „a depășit și ultimul obstacol în calea construirii noului spital”.

Primăria a amintit că rezultatul procedurii de atribuire a contractului în urma licitației câștigate anul trecut de o asociere de firme condusă de Construcții Erbașu a fost contestat la CNSC în luna ianuarie a acestui an de Precon Transilvania, care, ca lider al unei alte asocieri de firme, s-a clasat la licitație pe locul II.

„Precon Transilvania, în calitate de lider al asocierii, a solicitat anularea Raportului procedurii de atribuire și a tuturor actelor anterioare și/sau subsecvente acestora care privesc modalitatea de evaluare a ofertei depuse de către asocierea formată de Construcții Erbașu SA-Terra Gaz Construct-Concelex SRL, a cărui ofertă a fost declarată admisibilă și câștigătoare”, a transmis Primăria.

„Primăria salută decizia instanței”

De asemenea, municipalitatea a arătat că în februarie CNSC a respins ca nefondată contestația formulată de Precon Transilvania, motiv pentru care pe 8 martie Primăria a și semnat contractul cu asocierea condusă de Construcții Erbașu.

Ulterior, la 14 martie, Precon Transilvania, controlată printr-un interpus de Beneamin Rus, proprietarul grupului Selina, a atacat decizia CNSC la Curtea de Apel Oradea, dar pe 11 aprilie, așadar joi, completul de judecată a dispus menținerea deciziei CNSC, ceea ce permite Primăriei să continue contractul încheiat cu asocierea condusă de Construcții Erbașu.

Sentința a venit, de altfel, la doar o zi după ce municipalitatea dăduse acestei asocieri ordinul de începere a proiectării și executării lucrărilor, acestea urmând să dureze 6 și respectiv 30 de luni.

„Primăria Oradea salută decizia instanței, deoarece fiecare zi sau săptămână de întârziere ar fi putut duce la ratarea termenului de execuție, la pierderea unei finanțări nerambursabile de 135 de milioane de euro și la posibilitatea ca cei peste 3 milioane de locuitori ai regiunii care va fi deservită de acest spital să nu mai beneficieze de serviciile medicale ale celui mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din România”, a transmis municipalitatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Anapoda lucru'
Imposibil! În ,,Orașul faptelor bune"? Procesul a fost pierdut pentru că, probabil, așa trebuia. Totul e doar un bussines al băieților deștepți. inJistiția e la mâna celor care o plătesc.
Postat 14 Aprilie 2024, 00:37 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON