URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2017, 14:56

O fetiţă de 1 an şi 9 luni, nevaccinată, a murit la Spitalul Municipal din Oradea din cauza complicaţiilor rujeolei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Al 7-lea deces al unui copil cauzat în acest an de complicaţiile rujeolei a fost înregistrat la Spitalul Municipal din Oradea, luni dimineaţă. Copilul fusese adus la Oradea cu câteva ore înainte, în stare extrem de gravă, cu insuficienţă respiratorie severă şi în stare de şoc, medicii specialişti nemaiputând face nimic pentru a-i salva viaţa.

În stare de şoc

"Fetiţa de un an şi nouă luni a fost adusă din judeţul Satu Mare, la solicitarea colegilor noştri de acolo, după ce iniţial au cerut transferarea ei la Cluj-Napoca, unde însă nu a putut fi primită. Era în stare extrem de gravă, în şoc, fiind internată direct la Terapie Intensivă, într-un izolator, şi din păcate a murit după câteva ore", a declarat miercuri BIHOREANULUI dr. Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal din Oradea.

De caz s-a ocupat, între alţii, dr. Ritli Ladislau, care are la activ o cazuistică foarte bogată, dar nici acesta n-a putut salva micuţa pacientă, a adăugat dr. Maghiar.

"Eram de gardă când ne-a fost adusă fetiţa şi am acordat asistenţă împreună cu specialiştii infecţionişti şi intensivişti (n.r. – de la Terapie Intensivă). Pacienta era în stare de şoc, a fost întubată, dar decesul a survenit în noaptea de duminică spre luni", a precizat dr. Ritli Ladislau, adăugând că micuţa făcuse, pe fondul rujeolei, şi pneumonie acută.

Fraţi nevaccinaţi...

Chestionată pe această temă, șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, a declarat că "am primit de la Spitalul Municipal probele serologice recoltate şi le-am trimis la Institutul Naţional Cantacuzino, conform procedurilor, pentru confirmarea diagnosticului de îmbolnăvire cu rujeolă".

Fetiţa de 1 an şi 9 luni provenea dintr-o localitate rurală din judeţul Satu Mare, dintr-o comunitate defavorizată, de romi, şi mai avea alţi 14 fraţi, dintre care 8 au fost spitalizaţi la finalul lunii februarie, în Spitalul Judeţean din municipiul Satu Mare, pentru rujeolă, toţi fiind nevaccinaţi. "Micuţa a contractat boala cel mai probabil de la unul dintre fraţi şi a dezvoltat o formă extrem de agresivă", a mai spus şefa DSP Bihor.

Dr. Rahota a adăugat, de asemenea, că o echipă de medici epidemiologi din cadrul Direcţiei s-a deplasat la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu pentru a supraveghea dezinfectarea salonului unde a fost ţinută fetiţa, precizând că medicii acestui spital au procedat corect, instalând-o singură într-un salon izolator.

Pericol pentru Europa

Din luna decembrie a anului trecut până în prezent, în România s-au îmbolnăvit de rujeolă peste 3.000 de persoane, din care au decedat 17, toţi copii nevaccinaţi. Cele mai multe decese au fost înregistrate în vestul ţării, în judeţele Cluj şi Arad.

În acest context, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor avertizează că există un risc major de răspândire a epidemiei de rujeolă din România în Europa, unde această boală este eradicată datorită unei acoperiri vaccinale de peste 95%, adică a vaccinării a mai mult de 95% din totalul populaţiei.

De altfel, la începutul acestui an, având în vedere faptul că tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii invocând tot felul de mistificări privind vaccinurile, DSP Bihor a declanşat o campanie de informare a publicului cu privire la beneficiile imunizării, cea mai recentă acţiune având loc chiar la finele săptămânii trecute.

Citiţi pe această temă şi articolul: Pledoarie pentru vaccin: Alertată de scăderea ratei de vaccinare ce ar putea declanşa epidemii, DSP îndeamnă bihorenii la imunizare (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PSD
Emilian Pavel : astia sunt sau nu asistati sociali votantii PSD ?
Postat 08 Martie 2017, 18:10 de continental
MADE OLIVIA ȘTIR?
SI EA PROMOVEAZA NEVACCINAREA, NU?
Postat 08 Martie 2017, 16:50 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON