URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2014, 14:37

O femeie face carieră: Nominalizată la funcţia de vicepremier, Rozalia Biro a fost "spălată" de Parchetul General

O femeie face carieră: Nominalizată la funcţia de vicepremier, Rozalia Biro a fost "spălată" de Parchetul General PE PROTOCOL. "Voi lucra pentru a pune în practică acordul încheiat cu partenerii de coaliţie, inclusiv în privinţa drepturilor minorităţilor", a declarat Rozalia Biro (foto) după nominalizarea ca ministru al Culturii şi vicepremier, făcând referire la Protocolul PSD-UDMR ce prevede regionalizarea în funcţie de "tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării", reprezentarea minoritarilor în instituţiile publice şi înfiinţarea facultăţii de medicină maghiare la Târgu Mureş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După Cseke Attila şi Ritli Ladislau, care au condus Ministerul Sănătăţii în guvernările Boc, UDMR Bihor mai dă un ministru, de data asta premierului Victor Ponta.

Propusă la şefia Ministerului Culturii şi ca vicepremier, fosta viceprimăriţă a Oradiei, Rozalia Biro, atinge apogeul unei cariere începute în urmă cu peste două decenii sub tutela liderului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, care a promovat-o nu doar în politică, ci şi în afaceri.

Nr. 2

Lansat cu o săptămână înainte, zvonul că Rozalia Biro va ajunge ministru al Culturii şi vicepremier a fost oficializat joia trecută, când Consiliul Permanent al UDMR a nominalizat-o la propunerea preşedintelui Kelemen Hunor. O chestiune logică, a subliniat acesta, argumentând că fosta viceprimăriţă deţine din 2007 poziţia secundă în formaţiunea maghiară, cea de preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

"Sunt obişnuită să iau decizii, să coordonez aplicarea şi să-mi asum consecinţele lor", a declarat Biro după anunţarea votului unanim dat în favoarea sa, adăugând că în noile sale funcţii va urmări respectarea cetăţeanului de către instituţii, dar şi a drepturilor minorităţilor.

Pupila lui Kiss

Promovarea consfinţeşte o carieră desfăşurată neîntrerupt sub îndrumarea liderului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, despre care Biro mărturisea într-un interviu acordat BIHOREANULUI că îi este rudă, fiind soţul unei verişoare de gradul I.

Absolventă de Ştiinţe Economice la Cluj, promoţia 1989, Biro s-a născut la Târgu Mureş acum 49 de ani, iar în 1990 s-a mutat la Oradea chiar la insistenţele familiei Kiss. Relaţia de rudenie a fost dublată, de atunci, printr-una de afaceri, Biro devenind coacţionar şi administrator în numeroase firme comune: RCS (din care s-a dezvoltat ulterior RCS&RDS), Ştirea, Videovox, Softpartner, Alexis, Lancelot, Vetrolux, Biolact, Studio Lotus şi Bioland, toate derulând afaceri diverse, de la informatică la lactate şi de la presă la imobiliare.

Avere de top

Căsătorită cu medicul Biro Barna, convertit în afacerist cu terenuri, fosta viceprimăriţă a acumulat o avere impresionantă. Deţine patru terenuri intravilane (trei în Oradea, de 932 metri pătraţi, de 1.303 şi de 3.565 mp, şi unul de 757 mp în Cristuru Secuiesc - Harghita), un teren agricol de 6,94 hectare în Paleu, unul de 13,91 hectare în Haieu, plus cinci terenuri extravilane (totalizând aproape 27 hectare) în Sânmartin (Bihor), Văleni (Cluj) şi Vama Veche (Constanţa). De asemenea, are două case, una de locuit în Oradea (450 mp) şi una de vacanţă în Mureş (270 mp). Din averea declarată mai fac parte mobilier antic, tablouri şi bijuterii de 140.000 lei.

Biro nu deţine niciun depozit bancar de peste 5.000 euro, dar a împrumutat peste 520.000 lei mai multor firme la care e coacţionar, iar anul trecut a câştigat 64.512 lei de la Senat, 482 lei de la Universitatea Creştină Partium, unde predă, şi 40.581 lei dividende de la RDS&RCS.

Mereu în ascensiune

Rozalia Biro a intrat în UDMR în 1991, în 2000 în Consiliul Local, iar în 2002 a fost pusă viceprimar în locul lui Kapy Istvan, până în 2012 coordonând Direcţia Economică, Administraţia Imobiliară şi Administraţia Social Comunitară. A pledat constant pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale, promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, dar şi ale minorităţii maghiare, încurajând, de pildă, înfiinţarea de şcoli şi chiar grădiniţe cu predare exclusiv în limba maghiară.

În primăvara lui 2012 a iniţiat, fără succes, o Hotărâre de Consiliu Local pentru inscripţionarea bilingvă a tuturor denumirilor de străzi din Oradea, ce prevedea între altele ca Piaţa Unirii să fie "tradusă" prin Szent Laszlo Ter, adică Piaţa Sf. Ladislau, după numele regelui maghiar.

Promovare cu "eliberare"

În 2010, ANI a acuzat-o pe Biro de conflict de interese deoarece în 2006, când era atât viceprimar, cât şi membru în conducerea Fundaţiei Partium, a aprobat închirierea fostei Biblioteci CFR (care încă nici nu era trecută în patrimoniul oraşului) către ONG-ul patronat de liderii UDMR Bihor. Deşi a dat ANI în judecată, Biro a pierdut, astfel că în 2012 DNA a început o anchetă împotriva sa, pentru abuz în funcţie. Ceea ce n-a oprit-o, totuşi, ca în acelaşi an să fie aleasă în Senat, după o candidatură "la sigur" în Colegiul 1 Marghita, cu populaţie majoritar maghiară.

Devenită senator, Biro a activat ca preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, făcând demersuri pentru ca minorităţile să poată folosi limba maternă în toate instituţiile statului, precum şi în comisia pentru revizuirea Constituţiei, propunând eliminarea sintagmei "stat naţional" din primul articol al acesteia. "Să spui că eşti stat naţional în cazul în care 10% din populaţie e de altă naţionalitate, nu stă în picioare!", argumenta senatoarea.

Cât au contat aceste preocupări în nominalizarea sa, e greu de spus. Cert e că problemele penale i-au fost rezolvate subit, cu doar o săptămână înaintea reuniunii Consiliului Permanent al UDMR, când Parchetul General i-a clasat dosarul. În linişte, desigur, informaţia ieşind la iveală abia după ce Biro a fost propusă în Guvern. Poate tocmai pentru a nu avea nicio problemă la învestire...


"Propunerea "şefei organizaţiei de femei" a partidului într-o poziţie atât de importantă în stat denotă neseriozitatea cu care oficialii UDMR se raportează la alegătorii lor, demonstrează cât de mult ţin la comunitatea maghiară din Transilvania, cât de mult doresc succesul României şi locuitorilor ei. Atât Ardealul, cât şi România merită mai mult"

Laszlo Tokes

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Si-a cumparat teren la Vama Veche >>>
Ca sa faca nudism cu Kiss >>> Va puteti imagina faza >>>
Postat 24 Iulie 2014, 03:50 de CT
Sefu
Doamna udemerista are un loc Gherla sau la Jilava. UDMR niste hoti de doi bani care fura in numele etniei maghiare. Ei reprezinta interesele lor proprii, SRI-ul stie ce sa intimpla si de asa UDMR e bun de santaj.
Postat 23 Iulie 2014, 23:28 de Sefu udmr
Vice (primar) premier
Ploile sporesc cultura de japiţe din politică
Postat 23 Iulie 2014, 11:19 de Z_Gonea
To have sex se traduce a avea sex
Săptămîna trecută, Rozi cu o coafură de 400 de lei și cu o dicție de parcă, în timp ce vorbea, încerca să scoată cu limba un fir de păr pubian rămas între dinţi, tipa încerca să ne convingă că e una dintre noi și că e la fel de deranjată de problemele omului mic (kiş) ca orice cetățean responsabil. Nimic nu e mai scîrbos decît un bogătan care vrea să pară om de rînd. Și știți că RO_zi are obiceiul ăsta prost. Mai scoate bani din fundaţii (chiar şi de case) prin experta contabilă Kuntz AnicaKa. Cu zîmbetul pe buze. Ca un “european” care se duce în Asia și mănîncă pastramă de sub şaua calului ca să arate că ar putea fi de-al locului. Exact așa și ea. Acum, ea, cu fața aia de om care-și trimite șoferul să facă plinul și să deconteze la contabilul personal, se solidarizează cu problemele omului mic, care simte scumpirile. Incredibil de antipatică e tipa asta. Și este uimitor că, deși tot oraşul e unanim de acord că-i foarte antipatică, nu există discuție despre Rozi fără ca cineva să se simtă dator să menționeze că el i-ar trage-o, cu toate că e antipatică. Așa ar pedepsi-o masculul român pe Rozi pentru toate măgăriile pe care le-a făcut. Cu penisul. E ca și cum ai pedepsi un copil dîndu-i ciocolată. Nu-i înțeleg pe oamenii ăștia. Cum ajung ei așa departe cu gîndul? Cum poate să li se activeze instinctul sexual la Rozi? De ce? Cînd te trezești cu o lipitoare pe picior, nu stai să verifici dacă are vagin și cum ar intra el în fanteziile tale. O arzi cu țigara, o trîntești în praf și o calci în picioare. Însă mai există oameni în oraşul ăsta, cam unul din trei bărbați, care încă o mai verifică de trăsături sexuale. Asta înseamnă că încă o mai văd ca om. Nu se scîrbesc instinctiv, ca la un parazit. Vă dați seama ce PR bun are, de-au reușit să îi spele imaginea în așa hal de bine? Aşa stînd lucrurile, urmează ca depanatorul să “orgie_nizeze” un referendum pe tema: Credeţi că acum e ok dacă Ponta se combină cu Rozi? cu varianta ajutătoare Adio, dar rămîn pe tine. „Nominalizarea” ca regentă a lui Hun Ori dovedeşte că Rozi e bună de prună deşi seamănă mai mult cu cozonacul cu o singură stafidă. În cazul ei mita n-are cratimă.
Postat 22 Iulie 2014, 23:34 de Ro(z)mania
Aici se lasa cu parnaie lunga si grea !
Daca pana si Tokes spune asta despre aceasta femeie. Ei se cunosc cel mai bine intre ei. Altfel, Ponta mai e implicat in niste scandaluri mari de coruptie. Astia cand vor cadea, vor ani multi la racoare. Sa nu credeti ca astea se vor termina asa.
Postat 22 Iulie 2014, 21:33 de JOS CORUPTII !
lapticul scolar?
dar cand livra laptele si cornul scolar, lapte care era verzui si mai mult iaurt de la firma FRISS? afacerea aceea a fost verificata de DNA sau ANI pt conflict de interese?
Postat 22 Iulie 2014, 20:18 de bihoreanu
????????
Costinesti ..cite hectare are?????Ministra culturii?Ea nem stie sa vorbeste romaneste..ce ministru?????????Aloooooo despre ce vorbim ????????
Postat 22 Iulie 2014, 18:18 de gheorghe@sandor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON