URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
25 Septembrie 2023, 18:20

O bunică din Oradea, salvată de pompieri, după ce a căzut în casă şi nu se mai putea mişca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O bunică din Oradea a fost salvată de pompierii militari, în noaptea de duminică spre luni, după ce a căzut într-una dintre camerele apartamentului în care locuieşte.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", o persoană a sunat la 112 solicitând intervenţia pompierilor pe strada Aleea Rogerius, pentru salvarea unei femei de 84 de ani care s-ar afla într-o situaţie de urgenţă, la ora 2.15.

La faţa locului au fost trimise două echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea, dintre care unul de prim ajutor. Folosind echipamentele din dotare, pompierii au pătruns în apartamentul femeii situat la etajul 1 al unui bloc, găsind-o pe aceasta căzută într-o cameră, în stare de conştienţă, dar neputându-se mişca din cauza unor probleme medicale.

"Pompierii militari paramedici i-au acordat octogenarei îngrijirile necesare, transportând-o ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Bihor", se arată în comunicat.


În acest context, reprezentanţii ISU reamintesc că pompierii bihoreni continuă Campania "Aveţi grijă de părinţii şi bunicii dumneavoastră!", insistând asupra măsurilor specifice de protecţie a vârstnicilor şi a modalităţilor de diminuare a vulnerabilităţii acestora în faţa riscurilor la care sunt expuşi.

Campania se adresează în mod special rudelor şi îngrijitorilor persoanelor în etate, cărora li se recomandă următoarele măsuri menite a-i proteja pe cei dragi:

- Sunaţi-i cel puţin o dată pe zi şi asiguraţi-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 şi/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

- Preveniţi riscul de cădere, fixând covoarele/preşurile pe podea cu un suport cauciucat! 

- Plasaţi covoraşe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum şi covoare antiderapante lângă cadă!

- Montaţi-le benzi led cu senzori de mişcare lângă pat şi pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!

- Achiziţionaţi un sistem GPS prin care îi puteţi urmări dacă sunt dezorientaţi şi se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.

- Instalaţi detectoare de fum cu alarmă fonică şi luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!

- Amenajaţi-le spaţiul astfel încât să se poată evacua cu uşurinţă, în caz de urgenţă! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajaţi-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!

- Pregătiţi-i! Simulaţi cu ei exerciţii de incendiu pentru a vă asigura că ştiu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!

- Conştientizaţi-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor şi de importanţa supravegherii acestora. Oferiţi-le alternativa lumânărilor şi candelelor electrice!

- Asiguraţi-vă că pot deschide toate uşile şi ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă uşor din interior!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON