URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2022, 15:19

O biserică de lemn din Bihor, „înnoită” cu bani de la Ministerul Culturii. Un cod QR îi spune povestea în trei limbi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre monumentele ce fac parte din Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de lemn din Bihor, vechi de patru secole, a trecut printr-un amplu proces de reparare a acoperișului datorită unui parteneriat între primăria și comunitatea locală cu Agenția de Management al Destinației din subordinea Consiliului Județean și cu Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii.

Lăcașul a fost dotat și cu un cod QR prin accesarea căruia turiștii îi pot afla povestea, spusă inclusiv în engleză și franceză.

Trei meșteri, în patru luni

Construită în secolul XVII, biserica de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, purtând hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, are un acoperiș nou, schimbarea acestuia fiind realizată din iulie și până în octombrie de către trei meșteri din Maramureș, care au despicat manual, din lemn de brad, peste 30.000 de bucăți de șindrilă pentru a o înlocui pe cea veche, deteriorată. Acestea, potrivit unei informări a AMD Bihor, „au fost „bătute” în patru straturi astfel încât pictura, obiectele de cult și elementele arhitecturale din interior să fie protejate de ploaie și zăpadă”

De asemenea, în structura acoperișului au fost înlocuiți căpriorii șubrezi, folosindu-se o tehnică tradițională, de ”chertare”, iar pentru consolidare, pentru a oferi rezistență suplimentară, între căpriori s-au montat contrafișe îmbinate tradițional ”în clești”. Structura de rezistență a acoperișului a mai beneficiat și de intervenții la baza acoperișului, montându-se de jur împrejurul acestuia un ”șorț” din lemn, iar elementele din lemn de pe turla și gardul de la pridvorul bisericii de lemn, afectate și ele de trecerea vremii, au fost și ele înlocuite.

De la mic la mare

Conform AMD Bihor, care a elaborat în urmă cu doi ani proiectul „Lucrări de intervenții de urgență pentru protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric”, finanțarea și supravegherea de specialitate a lucrărilor, în valoare de 150.268 lei, a fost asigurată de Ministerul Culturii prin Institutul Național al Patrimoniului în cadrul programului de finanțare din fondul Timbrul Monumentelor Istorice, Primăria și Consiliul Local Bratca contribuind cu 17.000 pentru achiziționarea materialelor.

Proiectul a urmărit protejarea monumentului istoric, a picturii și elementelor de arhitectură din interior și exterior afectate de apa de ploaie și zăpada topită, fiind realizat în cadrul unui parteneriat public-local încheiat între Parohia Ortodoxă Valea Crișului, comunitatea și autoritățile locale, împreună cu Agenția de Management al Destinației Bihor.

Ghid audio, din telefon

Pentru ca turiștii care vizitează biserica de lemn din Valea Crișului să-i cunoască povestea, în 2020 AMD și Parohia din Valea Crișului au montat un panou informativ și au creat creat un audio ghid care poate fi ascultat de pe telefonul mobil, ce poate fi accesat prin scanarea unui cod QR, acesta având versiuni nu doar în limba română, ci și în engleză și franceză.

Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural turistică locală, datele de contact ale preoților parohi, astfel încât turiștii să-și poată programa vizita, precum și codurile QR.

Ghidul audio prezintă povestea edificării bisericii, ce reprezintă pictura, ce tehnici au folosit zugravii, dar și povești așternute în paginile manuscriselor preoților parohi de-a lungul timpului.

Monumentul este pus în evidență și pe timp de noapte, în curtea bisericii fiind montate patru proiectoare alimentate prin panouri solare.

Biserica de lemn din Valea Crișului face parte din Ruta Cultural Turistică  a Bisericilor de lemn din Bihor alături de alte 11 lăcașuri de cult ortodoxe, din Botean, Boianu Mare, Tilecuș, Vîrciorog, Gheghie, Beznea, Luncșoara, Fânațe, Izbuc, Margine și Stâncești.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON