Până nu demult, singurul loc din lume unde creştea nufărul termal în cadrul natural era Rezervaţia Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, celebră tocmai pentru că găzduieşte această specie endemică, alături de roşioara lui Racoviţă şi de melcul termal. De-o vreme, însă, nufărul dispare încet, dar sigur, din rezervaţie, şi mai creşte într-un singur loc: în laboratorul a doi cercetători orădeni!
Din dorinţa de a salva de la moarte această specie, universitarul Cristian Blidar şi masterandul Ioana Maria Tripon au lucrat luni întregi la cultivarea in vitro a delicatei flori. Şi, spre bucuria lor şi norocul bihorenilor, şi nu numai, experimentul a fost o reuşită!
Moartea nufărului
În această perioadă, lacul Ochiul Mare din Rezervaţia Peţea ar trebuie să fie plin de nuferi înfloriţi. Priveliştea e însă dezolantă: ajuns la dimensiunile şi aspectul unei băltoace, lacul mai are doar patru frunze de lotuşi, fără nicio floare. Chiar dacă din 2011 s-au tot tras semnale de alarmă cu privire la secarea apei, autorităţile n-au făcut decât să-şi paseze responsabilitatea una alteia, fără să ia niciuna o măsură radicală şi fermă pentru oprirea dezastrului. Custozii rezervaţiei, specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, au privit neputincioşi cum lacul dispare pe zi ce trece, fără ca cineva să poată explica motivele.
În faţa riscului de dispariţie definitivă a nufărului termal, doi orădeni au decis să caute soluţii, chiar dacă nu au nicio răspundere în acest sens, ci fac doar voluntariat. Cristian Blidar, biolog la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii, şi unul dintre masteranzii săi, Ioana Maria Tripon, au început astă-toamnă un studiu nemaiîncercat niciodată de nimeni: cultivarea in vitro, adică într-un mediu controlat, a speciei Nymphaea Lotus Thermalis.
Floare de laborator
Biologii din întreaga lume folosesc cultura in vitro pentru plantele endemice, adică cele care cresc într-un singur loc, pentru a se asigura că nu vor dispărea. Nimeni, însă, n-a încercat să facă acest lucru cu nufărul termal, specific exclusiv Bihorului. Cristian Blidar (foto) studiază de ani buni culturile in vitro, aşa că, alături de masteranda sa, a aplicat metoda şi lotusului.
Cu acceptul custodelui rezervaţiei, în septembrie 2013, Ioana şi Cristian au luat din lac fructele cu seminţe a cinci nuferi. O parte din flori le-au pus în găleţi cu apă şi nămol din lac, iar din celelalte au scos seminţele. "Am sterilizat seminţele şi apoi am trecut la inocularea lor pe medii de cultură", precizează Ioana. Mai pe româneşte, în laboratorul pe care facultatea îl deţine în sera de pe Aleea Ştrandului, Ioana a pus în eprubete un amestec de nutrienţi preparat de ea, un soi de sevă în care seminţele să se dezvolte. Astfel, pentru prima oară, nufărul a fost "provocat" să se nască altundeva decât în apa geotermală din Băile 1 Mai!
Lotus salvat!
Amestecul preparat de Ioana a conţinut concentraţii diferite de hormoni vegetali, aşa că cercetarea a avut şase tipuri de probe în câte 60 de exemplare, adică în total 360 de eprubete, cu câte o sămânţă fiecare. Toate au fost monitorizate timp de două luni, Ioana şi Cristian notând riguros dezvoltarea fiecăreia. Spre bucuria celor doi, nufărul s-a născut şi s-a dezvoltat în fiecare variantă încercată, astfel încât chiar dacă din rezervaţie va dispărea complet, nufărul este salvat, existând în laboratorul tinerilor cercetători.
Pentru ca succesul să fie deplin, cei doi cercetători trebuie să găsească şi cea mai bună metodă de aclimatizare a plantelor, pentru mutarea lor din eprubete în mediul natural. "Am testat foarte puţin aclimatizarea, dar a fost reuşită", spune Ioana.
Cercetări în continuare
Cei doi urmează să-şi extindă cercetările printr-un nou studiu, mai cu seamă că au acum în laborator o adevărată cultură de nuferi pe care pot face teste. Pentru aceasta, însă, au nevoie de echipamente şi condiţii pe care laboratorul Facultăţii nu le îndeplineşte. "Ne trebuie un acvariu mare, de 150-200 litri, pentru menţinerea ex vitro a culturii, o autoclavă (n.r. - vas închis ermetic, folosit la sterilizări) şi un sistem de aer condiţionat ca să putem controla temperatura", precizează Cristi.
Încă n-au nicio idee despre cum vor găsi banii necesari studiului pornit pe cont propriu, dar speră că vor găsi o soluţie. Ar fi de-a dreptul nedrept să nu reuşească, dat fiind că, fără să le ceară nimeni, şi-au asumat singuri misiunea salvării nufărului termal. Scăpând astfel de ruşine o mulţime de specialişti şi de oficiali care n-au fost în stare să facă mai nimic, deşi ar fi avut, şi încă din plin, cu ce...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.