URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2017, 11:01

Altă achitare din lipsă de probe: Trimis în judecată pentru că ar fi luat la pumni un om de afaceri, agentul Hadrian Popa de la Poliţia Oradea a fost achitat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agentul Hadrian Popa, agent în cadrul Biroului Ordine Publică al Poliţiei Bihor, trimis în judecată anul trecut sub acuzaţia de purtare abuzivă după ce ar fi agresat un om de afaceri orădean în sediul Poliţiei, a fost achitat la Judecătoria Oradea.

Instanţa a stabilit că procurorii nu au adus suficiente dovezi pentru a dovedi abuzul poliţistului, printr-o hotărâre care nu este, încă, definitivă, şi care a şi fost atacată atât de reprezentanţii Parchetului, cât şi de victima subofiţerului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea l-au trimis în judecată pe Hadrian Popa în primăvara anului trecut, pentru o faptă consumată în urmă cu 5 ani. Reclamantul este un om de afaceri orădean, Darius Ţelea, care susţine că poliţistul l-a agresat în sediul instituţiei şi doar pentru că îl întrebase de soarta prietenilor săi, ridicaţi din stradă pe motiv că ar fi fost turbulenţi.

În urma plângerii formulate, agentul s-a ales cu dosar penal, care iniţial fost închis de procurori cu o soluţie de scoatere de sub urmărire penală, poliţistul scăpând doar cu o simplă mustrare şi o amendă administrativă de 500 lei, pe motiv că faptele nu ar prezenta pericolul social al unei infracţiuni.

Nemulţumit de soluţie, Ţelea a atacat-o, adresând o plângere şefului Parchetului, Gheorghe Vidican, iar apoi, când aceasta i-a fost respinsă, a perseverat, deschizând un proces la Judecătorie unde, pe 14 iunie 2014, instanţa a admis plângerea şi a dispus reluarea anchetei.

Citiţi despre cum a ajuns inculpat agentul Hadrian Popa în articolul: Agentul "pumn": Un subofiţer al Poliţiei Municipiului Oradea a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Realitatea e distorsionata! E clar de catre cine!
Abuzurile poliței sau jandarmeriei la adresa cetățenilor și-au găsit foarte rar (niciodată?) rezolvarea în justiția din România. Multe dintre ele au fost greu de demonstrat în condițiile în care dovezile erau deținute doar de organele de ordine. În alte cazuri, în ciuda probelor elocvente de la dosar, procuratura a preferat să dea verdict de „neîncepere a urmăririi penale”, iar justiția a preferat să asculte mai degrabă de „brațul legii” decât să plece urechea și la vocea cetățeanului. Nereuşind să-şi găsească dreptatea în ţară, unii dintre românii care au avut de suferit abuzuri în diverse ocazii au apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ca să-și recapete demnitatea. Există o problemă specifică României. Nu avem niciun mecanism de control extern eficient asupra poliției, care să prevină comportamentele abuzive. El trebuia implementat de Guvern în maximum trei ani, începând din 2009, de când a ratificat protocolul împotriva torturii. Acesta ar funcționa ca o agenție cu resurse de la buget, dar independent de MAI, de penitenciare și de Ministerul Sănătății. Ar trebui să facă vizite de monitorizare în toate incintele de privare de libertate, inclusiv în spitalele de psihiatrie. O așa-zisă formă de control ar fi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), formată din consilieri locali, dar și din șeful Poliției și al Jandarmeriei. Adică se auto-controlează. Există foarte puțin control extern, din partea ONG-urilor, care și-așa sunt foarte puține. Nu prea există nici programe prin care tanti Maria si badea Ion să învețe despre drepturile lor. Ar trebui făcute de Institutul Român de Drepturile Omului, dar singura lui activitate este că mai publică din când în când un studiu. Iar cele mai mari abuzuri ale poliției se întâmplă pe la țară, unde șeful de post e șeful de post.
Postat 08 Iunie 2017, 12:40 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON