URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2024, 20:34

Nu strică să fii pregătit de cutremur! Ce ar trebui să conțină kitul de urgență al fiecărei familii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremurele nu pot fi prevăzute, motiv pentru care autoritățile le recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru asemenea situații de urgență, adică să învețe regulile de comportare în cazul unui seism și să aibă un kit de urgență la îndemână.

Sfaturile vin în contextul în care luni se împlinesc 47 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria recentă a României, când peste 1.570 de oameni au murit, 11.300 au fost răniți, iar 35.000 de locuințe au fost distruse. Seismul produs pe 4 martie 1977, cu epicentrul în Vrancea, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 55 secunde.

Reguli de comportare

Pompierii bihoreni subliniază că pregătirea continuă este necesară pentru formarea unui comportament adecvat în situația declanșării unui cutremur cu magnitudine ridicată.

De asemenea, pentru protejarea locuințelor, este bine ca orice clădire să fie reparată și întreținută, fără a fi făcute modificări la structura de rezistență. Nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă.

Dacă sunteți în interiorul unei clădiri în timpul unui cutremur, trebuie să rămâneți pe loc, să nu încercați să mergeți afară și nici pe balcon. „Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta”, a transmis ISU Crișana.

Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă ghemuit lângă un perete interior și protejaţi-vă capul şi faţa. Nu trebuie să stați în apropierea ferestrelor, geamurilor, oglinzilor, bibliotecilor sau a altor corpuri de mobilă înalte ori lângă aparatele de iluminat.

Dacă un cutremur vă surprinde într-un magazin, ar trebui să vă adăpostiți cât mai departe de ferestre ori raioane cu obiecte grele.

Sub nicio formă, nu trebuie să folosiți liftul în timpul unui cutremur. Dacă, însă, sunteți în lift în timp ce seismul se produce, apăsați butonul de urgență, iar când liftul se oprește, ieșiți cât mai repede posibil și adăpostiți-vă într-un loc sigur.

Dacă cutremurul vă surprinde în exteriorul clădirii, trebuie să vă adăpostiți departe de clădiri, ferestre, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Dacă sunteți într-un autovehicul, ar fi mai bine să rămâneți acolo, dar opriți-vă într-un loc sigur, departe de poduri și imobile, dar fără a bloca drumul.

Pentru cei surprinși pe munte de un cutremur, sfatul ISU este să evite pantele pe care ar putea cădea pietre sau copaci ori care ar putea fi afectate de alunecări de teren.

Rucsacul de urgență

Fiecare familie sau persoană singură ar trebui să aibă pregătit un rucsac pentru situaţii de urgenţă, cu obiecte care să ajute la supraviețuirea timp de 3-5 zile.

Acest kit de urgență trebuie să conțină apă (minimum 4 litri) și alimente (conserve, alimente deshidratate, batoane energizante, batoane proteice, biscuiți din cereale), iar dacă e nevoie și alimente speciale (pentru bebeluși, nevoi speciale etc.); articole de igienă (săpun, soluție dezinfectantă pentru mâini, pastă și periuță de dinți, batiste de hârtie, șervețele umede); trusă de prim-ajutor (medicamente de bază și pentru boli cronice, pansamente sterile, leucoplast, alcool sanitar, garou elastic, termometru, mască de praf); documente (carte de identitate, acte de proprietate ale casei, carnet de asigurări medicale); articole pentru supraviețuire (aparat radio AM/FM portabil cu baterii de schimb, o lanternă și baterii de schimb, un fluier, briceag/cuțit multifuncțional, pături sau haine, în funcție de anotimp).

Fii pregătit!

După terminarea cutremurului, clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieșire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.

„Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieșirea din clădire, utilizând o cască de protecție sau, în  lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărți groase etc.)”, a transmis ISU Crișana.

Dacă la ieșire, ușile sunt blocate, trebuie să se acționeze fără panică pentru deblocarea lor, iar dacă nu se poate, se recomandă spargerea geamului, curățirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază etc. şi evacuarea prin golul astfel creat. Firește, trebuie verificată starea instalațiilor electrice, de gaze, apă, canalizare.

Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgență, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

Informații detaliate pot fi obținute și de pe site-ul https://fiipregatit.ro sau din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON