URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Martie 2024, 20:34

Nu strică să fii pregătit de cutremur! Ce ar trebui să conțină kitul de urgență al fiecărei familii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutremurele nu pot fi prevăzute, motiv pentru care autoritățile le recomandă cetățenilor să fie pregătiți pentru asemenea situații de urgență, adică să învețe regulile de comportare în cazul unui seism și să aibă un kit de urgență la îndemână.

Sfaturile vin în contextul în care luni se împlinesc 47 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria recentă a României, când peste 1.570 de oameni au murit, 11.300 au fost răniți, iar 35.000 de locuințe au fost distruse. Seismul produs pe 4 martie 1977, cu epicentrul în Vrancea, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 55 secunde.

Reguli de comportare

Pompierii bihoreni subliniază că pregătirea continuă este necesară pentru formarea unui comportament adecvat în situația declanșării unui cutremur cu magnitudine ridicată.

De asemenea, pentru protejarea locuințelor, este bine ca orice clădire să fie reparată și întreținută, fără a fi făcute modificări la structura de rezistență. Nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă.

Dacă sunteți în interiorul unei clădiri în timpul unui cutremur, trebuie să rămâneți pe loc, să nu încercați să mergeți afară și nici pe balcon. „Protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta”, a transmis ISU Crișana.

Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă ghemuit lângă un perete interior și protejaţi-vă capul şi faţa. Nu trebuie să stați în apropierea ferestrelor, geamurilor, oglinzilor, bibliotecilor sau a altor corpuri de mobilă înalte ori lângă aparatele de iluminat.

Dacă un cutremur vă surprinde într-un magazin, ar trebui să vă adăpostiți cât mai departe de ferestre ori raioane cu obiecte grele.

Sub nicio formă, nu trebuie să folosiți liftul în timpul unui cutremur. Dacă, însă, sunteți în lift în timp ce seismul se produce, apăsați butonul de urgență, iar când liftul se oprește, ieșiți cât mai repede posibil și adăpostiți-vă într-un loc sigur.

Dacă cutremurul vă surprinde în exteriorul clădirii, trebuie să vă adăpostiți departe de clădiri, ferestre, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Dacă sunteți într-un autovehicul, ar fi mai bine să rămâneți acolo, dar opriți-vă într-un loc sigur, departe de poduri și imobile, dar fără a bloca drumul.

Pentru cei surprinși pe munte de un cutremur, sfatul ISU este să evite pantele pe care ar putea cădea pietre sau copaci ori care ar putea fi afectate de alunecări de teren.

Rucsacul de urgență

Fiecare familie sau persoană singură ar trebui să aibă pregătit un rucsac pentru situaţii de urgenţă, cu obiecte care să ajute la supraviețuirea timp de 3-5 zile.

Acest kit de urgență trebuie să conțină apă (minimum 4 litri) și alimente (conserve, alimente deshidratate, batoane energizante, batoane proteice, biscuiți din cereale), iar dacă e nevoie și alimente speciale (pentru bebeluși, nevoi speciale etc.); articole de igienă (săpun, soluție dezinfectantă pentru mâini, pastă și periuță de dinți, batiste de hârtie, șervețele umede); trusă de prim-ajutor (medicamente de bază și pentru boli cronice, pansamente sterile, leucoplast, alcool sanitar, garou elastic, termometru, mască de praf); documente (carte de identitate, acte de proprietate ale casei, carnet de asigurări medicale); articole pentru supraviețuire (aparat radio AM/FM portabil cu baterii de schimb, o lanternă și baterii de schimb, un fluier, briceag/cuțit multifuncțional, pături sau haine, în funcție de anotimp).

Fii pregătit!

După terminarea cutremurului, clădirile trebuie părăsite calm, fără a lua lucruri inutile, iar drumul spre ieșire trebuie verificat cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.

„Pentru orice eventualitate, trebuie prevenită rănirea provocată de căderea unor tencuieli, cărămizi etc. la ieșirea din clădire, utilizând o cască de protecție sau, în  lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geantă, ghiozdan, cărți groase etc.)”, a transmis ISU Crișana.

Dacă la ieșire, ușile sunt blocate, trebuie să se acționeze fără panică pentru deblocarea lor, iar dacă nu se poate, se recomandă spargerea geamului, curățirea ramei şi a zonei de cioburi, utilizând un scaun, o vază etc. şi evacuarea prin golul astfel creat. Firește, trebuie verificată starea instalațiilor electrice, de gaze, apă, canalizare.

Telefonul nu trebuie utilizat decât pentru apeluri către serviciile de urgență, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

Informații detaliate pot fi obținute și de pe site-ul https://fiipregatit.ro sau din aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON