URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2020, 18:21

Nu se face! Consiliul Local Oradea a respins propunerea PSD de testare gratuită a 5.000 de orădeni privind infectarea cu COVID-19 (FOTO)

Întruniţi joi, în prima şedinţă faţă în faţă după ridicarea restricţiilor din timpul stării de urgenţă, consilierii liberali au respins propunerea PSD de testare gratuită a 5.000 de orădeni privind infectarea cu COVID-19.

Prima şedinţă "normală"

Întrunirea s-a ţinut cu consilierii răsfiraţi prin sala mare a Primăriei având, majoritatea, măşti pe faţă şi minim un loc liber între ei.

La intrarea în sală aleşii s-au salutat atingându-şi antebraţele sau pumnul strâns, gest sub semnul căruia au şi decurs majoritatea dezbaterilor.

Cel mai bun exemplu a fost proiectul promovat de liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, privind testarea orădenilor la cerere pentru identificarea infectării cu COVID-19.

Primarul Ilie Bolojan a cerut prin raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre respingerea propunerii invocând consultările avute cu conducerile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi a Direcţiei Economice din cadrul Primăriei.

Concret, aceştia au susţinut că până în prezent în Oradea au fost testaţi nu doar pacienţii simptomatici ci şi majoritatea persoanelor din categoriile de risc precum cele carantinate, pacienţii din spitale, medicii ori angajaţii marilor firme.

Un efort inutil...

Potrivit raportului de specialitate, testarea la cerere a 5.000 de persoane, reprezentând 2,5% din totalul populaţiei municipiului de 200.000 de orădeni, ar ridica problema subiectivităţii modului de alegere a beneficiarilor.

Conform specialiştilor consultaţi, cum spitalele orădene fac în continuare analize cu o capacitate de 500 de teste pe zi, adăugarea a încă 5.000 de probe ar însemna prelungirea testării la cerere de-a lungul a trei luni.

Mai mult, având în vedere că o persoană se poate infecta la câteva minute după analize potrivit epidemiologilor, testarea nu ar avea nicio relevanţă.

Raportul concluzionează că suma de un milion de lei necesară finanţării testelor ar putea fi folosită mult mai eficient în combaterea epidemiei de COVID-19 în condiţiile în care, potrivit Direcţiei Economice, oraşul stă oricum prost cu banii.

"Este un proiect electoral"

Primarul Ilie Bolojan a declarat în luarea sa de cuvânt că scopul promovării acestui proiect de către PSD este unul de imagine, dovadă că dezbaterea proiectului a şi fost filmată cu telefonul mobil de un reprezentant al PSD aflat în sală pentru a fi postată pe reţelele de socializare.

"Este un proiect electoral în contextul campaniei electorale care va veni şi dovadă este că fotograful PSD-ului ne filmează în timp ce vorbim. Ne bucurăm că şedinţa va fi promovată public", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a arătat în toată ţara există o singura administraţie locală care şi-a permis financiar un astfel de exerciţiu de imagine.

"N-am văzut o astfel de iniţiativă nicăieri în afară de Bucureşti, localitate în care impozitul pe venit global pe cap de locuitor este de 9.000 lei pentru că acolo sunt sediile centrale ale marilor firme. În Oradea, ţin să spun că venitul pe cap de locuitor este de 1.400 lei. Când ai venituri din IVG de şase ori mai mari îţi permiţi şi astfel de gesturi", a spus Bolojan.

Edilul i-a îndemnat pe consilierii locali să respingă finanţarea testării la cerere.

"Din raţiuni medicale şi economice, propunerea noastră, a executivului, este să respingem acest material. Asta nu înseamnă că nu vom face în continuare ce ţine de noi pentru combaterea epidemiei de COVID-19", a spus Bolojan.

Pentru testarea orădenilor...

Proiectul de hotărâre promovat de liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, prevedea testarea gratuită a doritorilor din Oradea după modelul aplicat în Bucureşti de primarul Gabriela Firea.

Potrivit iniţiatorului, testele făcute până acum pacienţilor bolnavi, carantinaţilor şi altor categorii de beneficiari au vizat mai mult locuitori din alte localităţi decât orădeni, fapt pentru care se impune verificarea stării de sănătate a populaţiei municipiului.

"Proiectul se referă la testarea orădenilor, vorbim de testarea a 5.000 de persoane, ceea ce înseamnă 2,5% din populaţia oraşului, ceea ce, după toate standardele, este mai mult decât semnificativ", a spus Sabău Popa.

Liderul grupului social-democrat a declarat că "atâta timp cât am susţinut testarea în Vadu Crişului cu 500 de teste cred că şi în Oradea se pot testa la cerere 5.000 de persoane".

Consilierul a susţinut că nu se pune problema ca procesul de testare voluntară a populaţiei să dureze trei luni, de vreme ce, potrivit proiectului, orădenii ar putea să îşi facă analizele la orice spital privat în limita unui tarif de 200 lei pentru un test.

Liviu Sabău Popa chiar a ironizat poziţia municipalităţii privind inutilitatea testării.

"S-a spus că testarea se face doar în scopul diagnosticării şi are efect doar cinci minute pentru că apoi te poţi infecta. Asta înseamnă că medical nu are niciun sens să ne facem analizele pentru că ne putem îmbolnăvi peste cinci minute", a spus consilierul.

"Eu cum votez?"

În final problema a fost tranşată prin vot. Nu înainte, însă, de alte discuţii prelungite privind modul în care va decurge acesta.

Având în vedere că proiectul de hotărâre privind testarea propus de PSD a fost însoţit de un raport de specialitate cu argumente pentru respingerea acestuia semnat de reprezentanţii administraţiei liberale, consilierii locali nu au mai ştiu ce şi cum să voteze.

După discuţii în contradictoriu privind modul de vot, consilierul local Florin Marinău le-a cerut liberalilor ca, decât să voteze greşit în favoarea proiectului PSD, mai bine să se abţină.

"Propun consilierilor PNL să se abţină de la vot să nu se înţeleagă că am votat proiectul de hotărâre în condiţiile în care noi am votat conform raportului de specialitate", a cerut Marinău.

Având în vedere situaţia creată, primarul Ilie Bolojan a ţinut să limpezească lucrurile. "Propunerea mea este ca până la finalul mandatului să intre în dezbatere proiectul iniţial aşa cum a fost depus şi noi votăm proiectul sau nu", a cerut Bolojan.

Astfel, propunerea a fost supusă la vot în forma propusă de social-democraţi şi a întrunit doar opt voturi, din partea grupurilor PSD şi UDMR.

Cei 17 consilieri ai PNL prezenţi în sală au votat împotrivă, fapt pentru care proiectul a fost respins.    

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Testarea se va face la nivel național
Dar LIVIU POP, e in campanie
Postat 28 Mai 2020, 20:30 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON