Asemenea colegei lor, Gabriela Firea, primarul din Bucureşti, PSD-iştii orădeni vor ca cetăţenii să fie testaţi gratuit, pentru a afla dacă sunt infectaţi cu Covid-19. Grupul social-democrat din Consiliul Local a depus un proiect care prevede testarea a 5.000 de orădeni, pe banii Primăriei.
"Proiectul prevede că orădenii care îşi doresc să fie testaţi gratuit. Se vor face teste PCR, aşa cum se fac deja în Oradea", a declarat Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local, marţi, pentru BIHOREANUL.
Doar un început
Practic, social-democraţii cer ca Primăria să plătească 5.000 de teste pentru tot atâţi orădeni dornici să se testeze. "Am avea o imagine mult mai reală decât ce avem acum, când testarea e redusă şi limitată. Se face testare doar la cei care au intrat în contact cu bolnavi sau contra cost, pentru companiile din parcurile industriale. Această măsură ar ajuta şi companiile, care n-ar mai avea acest cost", a declarat consilierul.
Potrivit proiectului PSD, finanţarea acestor teste ar urma să se facă din banii orașului. Mai precis, Spitalul Judeţean nu va mai returna 1 milion din cele 8 milioane lei împrumutate la începutul lunii mai, din fondul de rezervă al Oradiei, ci va folosi banii pentru efectuarea acestor teste.
Întrebat dacă un eşantion de 5.000 de persoane este suficient, PSD-istul a spus că acesta este doar un început, iar Primăria va putea continua testările. "Fondul de rezervă la dispoziţia Consiliului Local este de 16 milioane lei", a spus el, arătând aşadar că municipalitatea are de unde susţine aceste teste.
Dat fiind că orădenii s-ar înscrie voluntar la teste şi nu ar fi selectaţi de specialişti, pe baza unor criterii, este evident că eşantionul nu ar fi unul reprezentantiv pentru oraş, ci doar o formă de a identifica posibili bolnavi.
Infectare sau imunizare?
PSD-iştii orădeni dovedesc, însă, că nu ştiu clar ce urmăresc cu propriul proiect. Într-un video postat pe propria-i pagină de Facebook, preşedintele executiv al PSD Bihor, Emilian Pavel, a vorbit la rându-i despre iniţiativă, spunând că este importantă pentru a se cunoaşte gradul de imunizare din Oradea.
"De ce e important? Pentru că nu mai trebuie să ne minţim, nu doar cei care au fost testaţi pozitiv şi figurează în datele statistice sunt cei care au fost infectaţi. Cu Covid-19 au fost infectaţi foarte mulţi cetăţeni care au dus boala pe picioare. Este important să avem aceste date cu privire la gradul de imunizare a cetăţenilor, având în vedere un eventual val doi", a declarat Pavel.
Totuşi, inițiativa PSD nu poate dezvălui gradul de imunizare. Testele PCR nu arată decât prezenţa actuală a virusului, fără a-i evidenţia pe cei care au avut boala, dar s-au vindecat. Dacă ar fi dorit să afle gradul de imunizare, PSD-iştii ar fi trebuit să propună realizarea de teste bazate pe detecţia de anticorpi specifici Covid-19.
Consilierii PSD speră că proiectul depus luni de ei va fi dezbătut în şedinţa de joi a Consiliului Local şi va aduna voturile aleşilor orădenilor. "Sper că atât colegii din PNL şi UDMR şi ceilalţi reprezentanţi prezenţi acolo vor înţelege cât de importantă este această testare, astfel încât vineri să putem începe înscrierile şi 5.000 de cetăţeni să fie testaţi", a mai spus Pavel.
Testări la cerere
Pe de altă parte, merită precizat că în Oradea se fac testări la cerere, însă contra cost, pentru companiile cu mulţi angajaţi. Se fac testări pentru depistarea Covid-19, tot la cerere şi tot cu plată, şi pentru persoanele care sunt nevoite să plece în străinătate din diverite motive, bine întemeiate, sau trebuie să se interneze în alte spitale din ţară sau din străinătate.
Totodată, dr. Gheorghe Carp a anunţat că Spitalul Judeţean va prelucra, tot contra cost, şi teste pentru depistarea anticorpilor care apar după vindecarea de Covid-19.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.