URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2020, 18:14

De vineri, Spitalul Judeţean din Oradea face testări pentru imunitate la COVID-19 la cerere!

De vineri, Spitalul Judeţean din Oradea face testări pentru imunitate la COVID-19 la cerere! foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu începere din 15 mai, Spitalul Judeţean din Oradea va efectua teste pentru depistarea nivelului de anticorpi SARS-Cov-2 din sânge, aşa numiţii anticorpi IgG, care indică dacă persoana de la care a fost recoltată o probă de sânge a avut sau nu coronavirus, precum şi care este nivelul de imunitate dobândit. Testul este diferit de cel pentru depistarea Covid-19 cu analizorul de tip Real Time PCR, iar Spitalul Judeţean din Oradea devine primul spital public din România care asigură acest serviciu.  

„În condiţiile în care în întreaga lume se intensifică programele de testare pentru a oferi o imagine mai clară privind răspândirea coronavirusului, dar şi imunizarea, o comisie multidisciplinară din cadrul spitalului a decis să adoptăm şi testarea nivelului de anticorpi SARS-Cov-2 din sânge”, a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean şi coordonatorul spitalelor din Bihor cu subordonare locală pe perioada stării de urgenţă provocate de criza sanitară.

Potrivit acestuia, spitalul a achiziţionat de la o companie americană, Abbot Diagnostics, 1.500 de teste pentru depistarea nivelului de anticorpi SARS-Cov-2 din sânge, urmând ca testările să fie făcute din data de 15 mai.

„Prezenţa anticorpilor SARS-Cov-2 sau IgG indică dacă o persoană asimptomatică a avut Covid-19 şi a dezvoltat anticorpi, dar şi în ce grad, ajutând astfel la identificarea persoanelor care au fost expuse la coronavirus şi au dezvoltat un răspuns imun”, a mai spus dr. Carp.

Practic, începând de vineri, oricine va putea fi testat la Spitalul Județean, la cerere. Deocamdată nu a fost stabilit costul acestui test, detalii suplimentare urmând să fie făcute publice în zilele următoare.

Testările de acest fel sunt utile pe termen lung, pentru categorii de persoane precum cele care vor avea nevoie să călătorească, inclusiv în străinătate (în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene se discută despre un aşa-numit paşaport epidemiologic), cele care au fost în contact cu bolnavi confirmaţi cu Covid, cele care vor avea nevoie de spitalizare pentru alte afecţiuni decât cele considerate urgente, dar şi la solicitarea companiilor interesate să aibă certitudinea că angajaţii lor au o stare de sănătate bună şi nu reprezintă un pericol.

Rezultatul unui test pentru depistarea anticorpilor IgG se eliberează în aproximativ o oră.

Managerul Spitalului Judeţean din Oradea precizează că această unitate devine primul spital public din România care oferă acest serviciu şi că din luna iunie capacitatea de testare a nivelului anticorpilor va putea fi majorată.

Spitalul Judeţean din Oradea asigură în prezent şi testarea Covid-19 a personalului companiilor din judeţul Bihor, la solicitarea acestora, până în prezent apelând la acest serviciu companii mari din Parcul Industrial al Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON