URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: VIP-urile care și-au făcut terase ilegale pe Criș vor fi puse la plată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 27 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Am avut dreptate!

VIP-urile care și-au făcut terase ilegale pe Criș vor fi puse la plată, dacă vor să-și păstreze amenajările. După ce, inițial, n-a luat nicio măsură față de terasele ilegale de pe Criș, cum este cea a familiei fostei judecătoare Adina Cioflan, directorul ABA, Pásztor Sándor, s-a „răzgândit”...

Dezvăluirile făcute de BIHOREANUL despre „pontoanele” bogătașilor de pe strada Făcliei au fost confirmate de Apele Române, care susține că amenajările sunt ilegale și trebuiau sancționate, și au determinat ABA Crișuri să le ceară proprietarilor acestor amenajări să plătească taxă de concesiune a domeniului public.

CAP pe stil nou

În copilărie umbla cu oile, la 18 ani era muncitor cu cârca, iar la nici 40 a ajuns nu doar proprietarul celei de-a treia firme de distribuție a fructelor de pădure din România, ci și președintele celei mai mari cooperative agricole din Bihor, care aprovizionează piața cu fructe de pădure culese de pe mai mult de 100 de hectare.

Dumitru Gal a intrat în afaceri făcând comerț cu produse agricole, dar a evoluat la producție cu peste 100 de angajați, iar succesul lui a convins alți 40 de fermieri să i se alăture în Cooperativa Grădina Noastră, prin care își împart munca și câștigurile.

Droguri pentru sex

Lăsat liber în timpul procesului în care este judecat pentru violarea a trei copii, Petru Lucaci a fost arestat preventiv, pentru noi acuzaţii oribile.

Procurorii DIICOT susţin că perversul din Hotar şi alţi doi prădători sexuali, Tudor Marian Tuş şi Daniel Lingurar, au momit adolescente din centre de plasament într-un apartament, unde le-au convins să se drogheze, iar apoi şi să facă sex cu ei, două dintre fete ajungând la spital, intoxicate cu substanţe interzise.

Sezonul dronelor

Criza de angajați din agricultură obligă fermierii bihoreni să parieze pe noile tehnologii, pentru a înlocui munca umană. Dronele, tractoarele comandate prin satelit și sistemele automatizate au intrat în practica agricultorilor bihoreni, înlocuind oameni în domenii precum supravegherea culturilor și tratamentele acestora.

 „În câțiva ani toate fermele vor implementa tehnologii moderne, pentru că nu vor mai avea oameni cu care să lucreze, iar folosirea dronelor este destul de ușor de învățat”, avertizează Betty Darabont, care lucrează cu drone podgoria familiei, de 40 de hectare, din Biharia.

Crăciun cu farmec

Oradea se pregătește pentru sosirea lui Moș Crăciun, cu un târg de bunătăți și cu o nouă ediție a „Orașului Faptelor Bune”.

Zona centrală a orașului va fi îmbrăcată feeric, iar pentru prima oară decorațiunile de sezon, precum brăduți, urși polari și funde roșii, vor ajunge și pe cinci clădiri importante, cum ar fi Palatul Vulturul Negru și Primăria Oradea.

OPINII

Mircea Chirilă: Du-mă acasă, tren-tramvai!

Ilie Bolojan a clocit acest proiect „pe burtă”, să nu afle și alții, nu neapărat pentru că și alte orașe ar dori așa ceva, ci pentru că precis s-ar găsi binevoitori să-i pună talpă. Din acest motiv, designul traseelor s-a făcut fără o consultare publică. Dar acum, că totul a ieșit la iveală, orădenii trebuie să-și dea cu părerea despre un proiect de 230 milioane euro ce va avea un impact major asupra vieții lor.

Adrian Criș: DNA, post-Covid

Dacă ancheta ce vizează fapte de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și respectiv de complicitate la abuz în serviciu nu ar fi coordonată de procurorul care a obținut în 2019 condamnarea la închisoare a fostului premier PSD Liviu Dragnea (George Adrian Matei), puteam fi înclinați să suspectăm că dosarul are ținte politice cu nu mult înaintea super-anului electoral 2024.

PREMIILE LUI BIHOREL

Sărbători de criză: Fără fasole cu ciolan de 1 Decembrie în Oradea și fără pachețele pentru copii la Primărie; Episcopul Sofronie a obținut cel de-al șaselea titlu de cetățean de onoare în Bihor, nu e clar pentru ce merite; Primarul de Finiș a făcut chef de ziua lui în incinta Primăriei; Nimfe la zid: Ce se ascunde în spatele picturii atractive din strada Tudor Vladimirescu; De ce a rămas Sindicatul liber din Învățământ Bihor cu aceiași șefi; Școala de Arte Francisc Hubic din Oradea promovează mesajele lui... Lenin...

ACTUALITATE LOCALĂ

Dosarul vaccinurilor de 1 miliard de euro: Ce i se impută orădencei Ioana Mihăilă; Șoarecele la mezeluri! Un magazin Lidl din Oradea, închis temporar și amendat cu 30.000 lei; Mai multe primării din Bihor primesc bani să introducă rețele de gaz; Ministrul Energiei a fost la Oradea. „Avem asigurat gazul necesar încălzirii consumatorilor casnici”, anunță primarul Birta; Bucăți din topoare celtice din Epoca Bronzului, descoperite într-o pădure din Bihor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
covid
subsemnata m-am vaccinat ca fraiera cu Faiser de 3 ori, sa fiu sincera m-au speriat TV si mass media si din pacate dupa vaccinare m-am ales cu 2 afectiuni "diabet zaharat" si "steatoza hepatica"
Postat 27 Noiembrie 2023, 12:47 de trifa-valeria-ana
DROGURI-SEX
sper ca cei doi Tus Marian si Lingurar Daniel sa faca puscarie pentru faptele lor, acolo oricum li se vor adresa paznicii cu "domnule detinut" lucru care mi se pare gresit, vor manca carne zilnic, se vor uita la TV , eu i-as castra
Postat 27 Noiembrie 2023, 12:42 de trifa-valeria-ana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON