URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2022, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Surprize, surprize! Cine sunt noii masoni ai Bihorului și cum încearcă ei să se ascundă de ochii publicului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 14 noiembrie 2022, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive.

Fraţi sub acoperire

Sub acoperirea Asociaţiei Cultura în Mişcare, Loja masonică Varadinum înfrăţeşte lideri USR şi PSD Bihor într-un secret bine păzit până săptămâna trecută, când l-au deconspirat jurnaliştii BIHOREANULUI

Nume sonore din oraşul de pe Criş coabitează într-o lojă fără să-şi fi declarat apartenenţa la masonerie, aşa cum obligă legea persoanele care deţin funcţii publice. BIHOREANUL vă dezvăluie cine sunt, după ce i-a surprins la o întâlnire „frățească”!

Goana după bani

În plină criză economică, firmele Primăriei Oradea dau întâietate profitului, nu cetăţenilor cărora ar trebui să le ofere servicii la preţuri accesibile.

Societăţile municipalităţii fac bani pe seama localnicilor, care primesc cea mai mică subvenţie la încălzire din ţară, plătesc pentru parcare ca în Viena şi achită taxe prohibitive pentru a rezerva "pe alese" un loc de veci. Iar edilii nu vor să schimbe nimic din această stare de fapt... 

Doctor... din pix

Cum a ajuns un medic din Oradea să primească titlul de doctor şi un post didactic la Universitate, după ce specialiştii i-au catalogat lucrarea ca fiind lipsită de valoare şi de originalitate?

BIHOREANUL vă dezvăluie un caz unic în istoria Universităţii din Oradea, ce demonstrează că evaluarea tezelor de doctorat este derizorie: deşi lucrarea i-a fost desfiinţată ca lipsită de valoare şi pe alocuri chiar de sens, după un proces care a stabilit că nu merită titlul de doctor, o doctoriţă l-a primit, totuşi, din cauza unui viciu de procedură.

S-a spart gheaţa!

Parchetul Curţii de Apel Oradea l-a băgat în anchetă pe primarul PSD-ist al oraşului Nucet.

Edilul Mircea Tuduce este învinuit în cazul accidentării unei tinere, zdrobite sub gheaţa căzută de pe acoperişul clădirii de la baza pârtiei din Vârtop, în acelaşi dosar fiind anchetaţi toţi cei responsabili pentru întreţinerea pârtiei şi a imobilului închiriat tocmai... nevestei primarului.

"Şcoala" bunicilor

Niciodată nu e prea târziu! Zeci de bunici participă la ateliere gratuite de limba engleză, franceză sau nutriţie, organizate de Fundaţia Comunitară Oradea.

Mulţi dintre ei merg periodic la Comuniteca pentru a socializa cu alte persoane de vârsta lor sau pentru a învăţa limbi străine care să-i ajute să comunice cu nepoţii care trăiesc departe de ei, în străinătate.

ORADEA NOASTRĂ:

Mai încercaţi!

Centrul Oradiei îşi poate schimba faţa, dar nu oricum. Specialiştii Comisiei Zonale de Monumente Istorice, for care trebuie să avizeze intervenţiile în centrul istoric al urbei, a respins prin vot trei proiecte importante ale Primăriei: reabilitarea străzilor Republicii şi Dunărea, respectiv construirea unui pasaj subteran la intersecţia străzilor Decebal şi Tudor Vladimirescu. Iniţiator al acestor investiţii, primarul Florin Birta susţine că nu dă înapoi.

INTERVIU:

Arhitecta Diana Codrean încearcă să importe la Oradea modele străine de eco-arhitectură:
"Un parc nu poate să aibă doar gazon"

Cât încă era studentă la Arhitectură în Cluj-Napoca, orădeanca Diana Codrean şi-a dat seama că proiectarea de clădiri nu este ceea îşi doreşte să facă.

După câţiva ani în care a creionat spaţii publice în Irlanda, s-a întors acasă şi încearcă să importe în Bihor modelele occidentale. A realizat deja mai multe proiecte publice, inclusiv un viitor parc din Oradea, promovând materiale naturale şi soluţii tehnice sustenabile.

Roxana Stan: Pledoarie pentru un festival

În calitate de autor al unor lucrări în spaţiul public - o pictură murală în parcul Petőfi şi un "mozaic citadin" pe o alee din Parcul Libertăţii - şi bazându-mă pe experienţa proiectelor la care am mai participat, mă simt îndreptăţită să lansez un îndemn cu privire la desfăşurarea unui festival de artă stradală în oraşul nostru...

Curăţenie pentru tot anul

Ai acasă deşeuri voluminoase şi periculoase? RER Vest te scapă de ele gratuit! Cu o lună înainte de finalul anului, orădenii au ocazia să îşi împrospăteze locuinţele, scăpând de obiectele vechi şi nefolositoare. Pe 28 noiembrie, va începe o nouă campanie de colectare gratuită a acestor deşeuri, de la domiciliu!

TIMP LIBER:

Festival cu fantezie

Muzica jazz "fură" prim-planul agendei de evenimente a Oradiei, cu o nouă ediţie a OraJazz Festival.

Cea de-a treia ediţie a evenimentului va aduce pe scenele Filarmonicii şi Sinagogii Sion nume apreciate ale acestei lumi muzicale bogate şi sofisticate, care vor susţine şase concerte în trei seri consecutive

OPINII:

Mircea Chirilă: Nu lăsaţi parcările pe mâna privaţilor!

Am auzit că edilii încă oscilează între a face în regie proprie parcarea de pe amplasamentul Pieţei Nufărul sau a concesiona terenul unui privat care să facă pe banii lui investiţia. Până acum Primăria a construit din fonduri proprii cinci parcări şi mai are trei "pe ţeavă". Sigur că nu totul e perfect, că sistemul de taxare e mai mereu stricat, dar parcările aduc anual oraşului un venit de 20 de milioane lei.

Adrian Criş: La televizor se spurcă, la masă se pupă

Acum cinci ani, masoneria era implicată într-un scandal care a forţat "adormirea" a mii de masoni români, după ce DNA Oradea i-a inculpat pentru fals în declaraţii pe fostul şef al Poliţiei Bihor, Liviu Popa, şi pe judecătorul Ovidiu Galea, care nu îşi declaraseră apartenenţa la masonerie, ambii favorizând, după cum spuneau procurorii, un frate din lumea afacerilor, pe Ioan Mintaş. Nu apartenenţa la masonerie în sine era problema (de altfel aceasta e recunoscută legal), ci ascunderea ei...

COLŢUL JURIDIC

Mircea Ursuţa: Camerele de supraveghere, anchetele penale şi procesele civile

Săptămânile trecute a fost reflectat în presă un caz din Oradea în care, deşi o persoană sunase la 112, anunţând că i-a fost furat portmoneul şi relatând că momentul a fost surprins pe camerele de supraveghere din magazin, Poliţia a refuzat să intervină, cu motivarea că nu se poate face nimic în lipsa unei sesizări scrise. Pe bună dreptate, victima a reclamat viteza de reacţie a "oamenilor legii"....

PREMIILE LUI BIHOREL

Vicele Mircea Mălan a rămas singur la comanda asociaţiei responsabile de salubritatea Bihorului; Foştii militari au pierdut procesul legat de mutarea statuii lui Mihai Viteazul din centrul Oradiei; Cazul angiografului second-hand va "muri" din cauza anchetei lălăite ani în şir de DNA Oradea; Cine e vandalul care a inundat parcarea subterană din centrul Oradiei; Cum au îngropat sub pietriş o serie de copaci muncitorii angajaţi de Primăria Oradea; Renovare de faţadă: au reabilitat doar ce se vede de la stradă, iar restul a rămas la fel de ponosit...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Musai parcari, trebuie justificate, am inteles.
Articol incomplet din cel putin doua motive. Unu, nu de “hoaveri” e vorba cand se vrea concesionarea parcarilor catre privati. E vorba de marii operatori, Apcoa, Interparking, Bestinparking, etc. Asta se stie foarte bine, intrucat ati mai scris pe tema asta. Deocamdata, acestia ne-au refuzat, ma rog, au facut o oferta ce nu convine primariei. Sunt companii serioase, ce fac studii de piata, nu se joaca. Aici greseala primariei este ca nu a concesionat terenul acestor companii, ele sa ridice (in antrepiza) aceste parcari si sa le administreze. Asa se procedeaza in toate orasele occidentale, primaria are in majoritatea cazurilor doar parcarile de suprafata (spatiul public/trotuar/carosabil). E greu de spus daca masura ar fi avut efect la buzunarul cetateanului. Nu cred ca ora de parcare ar fi fost mai ieftina, dar abonamentele da (mai ales cele de domiciliu). Doi, o fi incasand primaria zeci de milioane pe parcari, dar suma e obtinuta in majoritate din parcari de suprafata si domiciliu. Aici mai e de zis ca parcarile rosii au fost introduse tocmai pentru a forta cetateanul sa parcheze la subterana sau elevata, mai ieftine dar cu grad de ocupare redus. Daca afisajele electronice nu mint si ochii nu inseala, e dezastruos sa ai jumatate din Independentei goala la ore de varf. Inseamna ca isi va amortiza investitia la sfantul asteapta. Paradoxul este ca, gramada de parcari de suprafata, “linii trasate”, sustin un sistem altfel falimentar, deoarece nu isi amortizeaza investitia. La 4 lei ora, cand se amortizeaza cele 32 de milioane (bani publici) investite in Independentei? Ce grad de ocupare e necesar? Multe Festifall-uri…
Postat 14 Noiembrie 2022, 05:47 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON