URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Aprilie 2020, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Şeful CJ Bihor a mers la pescuit ilegal cu o maşină cumpărată pentru sistemul de sănătate al judeţului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţi, 21 aprilie, apare un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Dintre subiectele noii ediţii:

Pásztor, demisia!

Sfidând restricţiile, şeful CJ Bihor, care e şi vicepreşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost la distracţie cu o maşină cumpărată pentru sistemul de sănătate al judeţului. Surprins în flagrant de BIHOREANUL şi sancţionat de Poliţie, UDMR-istul Pásztor Sándor şi-a minţit suporterii că ar fi făcut doar o greşeală nevinovată, deşi a mers cu "hoaverii" la o partidă de pescuit plănuită din timp, şi s-a grăbit să se laude că a achitat amenda, fără să-şi pună problema de a renunţa la funcţia de care el însuşi admite că s-a dovedit "nedemn", abuzând de ea cu neruşinare.

Criza e aici!

Municipalitatea orădeană anunţă tăieri masive de buget, după ce blocajul economic provocat de pandemia de coronavirus provoacă o scădere a veniturilor de 9 milioane euro. Consiliul Local va fi chemat să aprobe săptămâna viitoare o rectificare negativă de 43 milioane lei, cea mai mare după criza din 2008, prin renunţarea la unele lucrări, licitaţii sau sporuri, măsuri similare urmând să fie luate şi de comunele din jur, în special la Sânmartin, unde prăbuşirea turismului a înjumătăţit veniturile.

Dr. Gheorghe Carp, coordonator al spitalelor locale: "Bihorul este un exemplu pentru toată ţara"

Doctorul Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea şi coordonator al spitalelor din Bihor cu subordonare locală în perioada stării de urgenţă, nu are nevoie de multe prezentări. BIHOREANUL l-a provocat vinerea trecută la o discuţie deschisă despre tot ce se întâmplă în spitale în criza provocată de coronavirus, de la testare până la tratare, iar informaţiile furnizate sunt pline de noutăţi.

La Municipal, unitate exclusiv anti-Covid, sunt internaţi chiar şi sugari infectaţi, în afara spitalului sunt îngrijite persoane cu coronavirus pentru a nu-l bloca pentru cazurile grave, la Judeţean serviciile se asigură în continuare bolnavilor cronici, cadrele medico-sanitare din linia întâi sunt cazate separat de familii pentru a preveni îmbolnăvirea acestora şi, tot pentru a evita răspândirea intracomunitară, nimeni nu e lăsat să iasă din centrele de carantină fără certitudinea că nu este infectat. "Vrem să-i ţinem departe pe bihoreni de cimitir", spune, franc, doctorul Carp.

Vremea tâlharilor

Pandemia de coronavirus, mană cerească pentru infractori: autorităţile judiciare din Europa renunţă să preia românii pe care tot ele i-au dat în urmărire internaţională.

Prinşi de poliţiştii din Bihor şi prezentaţi instanţei pentru confirmarea unor mandate europene de arestare emise de procurori din Germania şi Austria, doi tâlhari şi un escroc au scăpat de cătuşe, iar un criminal aşteaptă să fie trimis liber acasă.

Azil fără decenţă

Proprietarii unui azil din Nojorid, acuzaţi că au luat cu forţa o bătrână în îngrijire şi s-au împroprietărit ilegal pe apartamentul ei. Rudele femeii de 89 de ani acuză că soţii Violeta şi Tudor Dragoş, care administrează căminul "Decenţă pentru bătrâni", au pus-o pe bătrâna suferindă de demenţă să le dea apartamentul în schimbul îngrijirii ei, înţelegere despre care n-au suflat o vorbă, la fel cum au ţinut la secret şi faptul că femeia a murit.

Front de lucru

Companiile bihorene luptă să îşi continue activitatea, în ciuda epidemiei de coronavirus, pentru a reduce efectele crizei economice care se anunţă. În plină criză, motorul economic al judeţului sunt firmele din construcţii, cele de transporturi şi cele din agricultură, care însă lucrează cu oameni speriaţi că se pot îmbolnăvi, se confruntă cu scăderi ale comenzilor şi cu perspectiva unor recolte mai slabe, pe fondul secetei.

Gata cu haiducia!

După ani de zile în care au sfidat legea, proprietarii construcţiilor ilegale din ariile protejate ale Parcului Natural Apuseni sunt trimişi, unul după altul, în judecată.

Procurorii din Beiuş au inculpat, într-un singur an, patru proprietari de terase de pe platoul Glăvoi, dar şi un manager al Petrom care şi-a făcut o casă de vacanţă în Padiş, tocmai lângă Molhaşurile de la Izbuce, rezervaţie botanică de interes naţional.

Cele bune să se-adune!

În faţa unei încercări nemaiîntâlnite, bihorenii dau exemple de solidaritate şi generozitate prin iniţiative lăudabile. Oameni de bine - patroni, voluntari ai unor ONG-uri, poliţişti, jandarmi, cetăţeni de rând - s-au mobilizat şi au donat pentru materiale sanitare, ajută persoanele nevoiaşe, cumpără medicamente pentru bătrâni şi pregătesc bucate alese pentru medicii din linia întâi.

Artişti în criză

Pandemia de coronavirus i-a pus în "stand-by" pe artiştii din Bihor, care au rămas nu doar fără aplauze, ci şi fără o parte a veniturilor. Că e vorba de actori, de interpreţi, de instrumentişti sau de trupe de cover-uri, artiştii bihoreni au fost "loviţi" din plin de efectele crizei, însă - chiar şi privaţi de întâlnirile cu publicul - mulţi continuă să creeze.

Fără virus!

Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri au noroc. Deşi fostul director PSD-ist Dorel Dume, acum şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, a avut contact cu un muncitor cu coronavirus care a lucrat la "ferma" sa din cantonul Parhida, acesta a scăpat de infectare şi, prin urmare, nu i-a contaminat pe subalternii de la serviciu.

Informaţia a fost transmisă de purtătoarea de cuvânt a ABA Crişuri sub forma unei replici după ce BIHOREANUL a dezvăluit că Dume pune oamenii să lucreze pentru el şi în plină pandemie.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Oradea tace şi face: Boeing-uri cu zeci de tone de materiale sanitare pentru spitalele din Bihor; BIHOREANUL a primit premiul pentru presă locală, la Gala SuperScrieri; O femeie din Bihor, care s-a dus la furat cu soţul şi copilul, a fost încarcerată; Patrulă de Poliţie atacată cu toporul într-un sat din Bihor. Un mascat rănit, agresorul reţinut etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Apucaturi de primitivi
Dupa ei potopul.
Postat 20 Aprilie 2020, 09:18 de Oradea2020
Nu poți să-i ceri la PaszTorul demisia!
Că atacă ăsta, că suntem rasiști :::)))
Postat 20 Aprilie 2020, 01:02 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON