Luni, 30 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
#Rezistăm împreună!
Oradea a trecut peste prima săptămână de cod roşu de coronavirus fără drame similare celor din alte zone din ţară unde s-au închis secţii ori spitale întregi, scoţând cadrele medicale din lupta anti-Covid-19 şi băgându-le în carantină.
Pentru ca un asemenea scenariu negru să fie evitat în Oradea, activitatea spitalelor, clinicilor şi a cabinetelor medicale private din oraş a fost sever modificată. BIHOREANUL vă arată cum lucrează Spitalul Municipal, mobilizat doar pentru rezolvarea cazurilor COVID-19 și care e starea de spirit a cadrelor medico-sanitare. Dar vă prezintă şi cum sunt trataţi bolnavii cu afecţiuni cronice non-infecţioase, respectiv modul în care aproape toate celelalte activităţi medicale au devenit aproape exclusiv telefonice!
Ţepar de 10
După o anchetă pornită în 2007 şi un proces început în 2014, Tribunalul Bihor a stabilit primul verdict într-unul dintre cele mai mari tunuri imobiliare date în Oradea.
Judecat pentru distrugerea librăriilor orădene, controversatul afacerist Gheorghe Mudura a încasat 10 ani de detenţie şi, împreună cu mama sa, Floare Mudura, este obligat la despăgubiri de peste 8,3 milioane lei către acţionarii SC Librarul SA, proprietara imobilelor pe care cei doi s-au înstăpânit pentru a le revinde pe bani grei. BIHOREANUL vă spune întreaga poveste.
Salvarea la sat
Ordonanța militară care obligă populația să se retragă în case a determinat o parte din orădeni să migreze la țară, unde au o libertate de mișcare mai mare.
Sute de orădeni au ales să se mute în sate pe durata restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, pentru a-și lucra grădinile sau a-și finaliza lucrările de construcții de pe lângă case, înainte să vină viitoarea criză economică.
Teroare la bloc
Încă o poveste din ciclul „ca la noi la nimenea”! Traficanţii şi consumatorii de droguri din Oradea au devenit spaima vecinilor de bloc.
Condamnat cu suspendare pentru trafic de etnobotanice şi refuz de recoltare de probe biologice după ce a condus drogat şi a provocat o tamponare, şi judecat pentru o încă distrugere, un tânăr îşi terorizează colocatarii, care se tem chiar şi să-l reclame.
Nu sunteți singuri!
Peste 20.000 de vârstnici din Oradea, închiși în case ca să evite infectarea cu coronavirus, au nevoie de sprijin pentru a traversa criza care abia începe.
Municipalitatea și organizațiile neguvernamentale încearcă să ofere ajutor constând în suport psihologic, cumpărarea de alimente și medicament ori chiar asigurarea unei mese calde pentru bătrânii dependenți de ajutorul comunității. Vezi cine și ce face...
Cum să n-o luăm razna
În plină pandemie de coronavirus, specialiştii în sănătate mintală fac recomandări celor închişi în case, pentru a-i ajuta să scape de anxietate şi să rămână lucizi, iar BIHOREANUL a făcut o selecței de asemenea sfaturi.
Printre altele, în această perioadă, spun experţii, e obligatoriu să nu lăsăm viaţa să devină un haos, ci să respectăm o rutină, să evităm avalanșa de ştiri apocaliptice, să facem mişcare şi să vorbim despre ce ne nelinişteşte.
Distracţie în izolare
Zilele acestea, românii - la fel ca toți europenii, de fapt - sunt nevoiţi să fie inventivi. Puşi să stea în case pentru a se proteja pe ei înşişi şi pe ceilalţi, aceştia trebuie să găsească soluţii alternative care să înlocuiască ieşirile cu prietenii sau evenimentele de tot soiul.
Opţiuni există din plin, doar trebuie să vrei să le încerci. Celor care nu le-au găsit încă BIHOREANUL le face câteva sugestii, între care şi găselniţe la care „carantinaţi” din alte ţări europene recurg pentru a fi aproape de cei dragi şi a se distra împreună cu aceştia.
ORADEA NOASTRĂ
Colectaţi selectiv!
Orădenii au la dispoziţie noi recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor, recipiente care iau locul igluurilor amplasate până anul trecut pe străzile oraşului. Primăria a montat în oraş 11 aşa-numite platforme modulare pentru colectarea selectivă a deşeurilor, adică ansambluri de câte trei containere mari: unul pentru resturi din hârtie şi carton, altul pentru plastice şi metale şi încă unul pentru sticle.
„Sistemul de salubritate din Oradea este corespunzător”
Una dintre problemele de mediu prioritare ale Bihorului vizează reciclarea deşeurilor. În doar 44 de oraşe şi comune din Bihor funcţionează colectarea selectivă, în timp ce 26 de primării nici măcar nu au implementat aceste reguli, valabile încă din 2012.
Aflat de luna aceasta la conducerea Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, spune că doar implicarea serioasă a autorităţilor şi a oamenilor va rezolva această problemă, care altminteri va putea ajunge foarte costisitoare. Primul său interviu în noua calitate!
La cererea orădenilor
Consilierii locali ai Oradiei şi-au dat acordul pentru demararea a două proiecte votate de cetățeni în programele de bugetare participativă. Pe un teren din cartierul Tineretului, Primăria va amenaja un parc cu terenuri de sport şi locuri de joacă, iar strada care duce la poarta Grădinii Zoologice va fi transformată în alee pietonală.
Împreună vom reuşi!
În aceste zile, echipajele RER Vest continuă să colecteze deşeurile orădenilor şi să salubrizeze străzile urbei conform programelor obişnuite. Ca muncitorii să-şi poată vedea de treabă, cetăţenii trebuie, la rândul lor, să respecte câteva îndrumări simple. RER Vest, operatorul licenţiat de salubritate în Oradea, lansează un apel la responsabilitate socială.
ACTUALITATE LOCALĂ
Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Cu măștile pe față: Consilierii locali din Oradea s-au întâlnit pe repede înainte, de teama coronavirusului; Măsuri de criză: Bolojan vrea să trimită acasă 40% din personalul municipalităţii orădene; Patru firme din Oradea asigură medicilor 10.000 de viziere pentru protejarea feţei; Izolaţi cu forţa! În Oradea, au fost montate corturi de campanie unde sunt puşi sub pază cei care nu respectă auto-izolarea; Șeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc, a fost mazilit; Noi asfaltări în Oradea; Polițist condamnat pentru o șpagă de... 40 lei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.