URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2018, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: La mulţi ani, Oradea! Centenarul Unirii găseşte oraşul în plină dezvoltare, cu avantajele, dar şi cu încurcăturile aferente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 15 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, având prima pagină dedicată aniversării Oradiei, fără ca ediţia să fie una „omagială”. Dintre principalele subiecte: lucrările pentru reamenajarea liniei de tramvai vor bloca cel puţin o lună circulaţia prin intersecţia „Emanuel”; Cine, de ce şi cât a pierdut după eşuarea referendumului pentru familie; proprietarii caselor rămase între blocurile din strada Slatinei se opun exproprierii; în premieră, statul despăgubeşte o bihoreancă judecată prea mult timp; un medic, doi poliţişti şi doi studenţi au ajuns să “jdiere” pe muzică rock...

Să tragem linie!

Lucrările pentru reamenajarea liniei de tramvai vor bloca cel puţin o lună circulaţia prin intersecţia bulevardului Decebal cu calea Aradului şi strada Primăriei.

Deschis după începerea şcolii, şantierul din zona Emanuel va provoca ambuteiaje pentru a căror diminuare circulaţia va fi deviată pe străzi înguste precum Iuliu Maniu, I.L. Caragiale, Tuberozelor şi Şt. O. Iosif. BIHOREANUL vă prezintă ce urmează şi ce e de făcut.

Vot de blam

Eşecul referendumului pentru redefinirea căsătoriei în Constituţie a demonstrat că românii „tradiţionali” au cu totul alte preocupări decât ce fac minorităţile sexuale.

BIHOREANUL a inventariat motivele invalidării constatate în ciuda puternicei susţineri date atât de biserici, cât şi de şefi ai aproape tuturor partidelor, dar şi cine, ce şi cât a pierdut dintre politicienii care au îndemnat la vot

Statul, la plată!

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au „amendat” statul cu 5.000 euro din pricina unei cauze penale tergiversate chiar de colegii lor din parchetele şi instanţele locale.

Reclamanta este o bihoreancă, patroana unei firme de import, ajunsă în faliment după ce a fost anchetată şi judecată vreme de peste 9 ani, având toată averea pusă sub sechestru pentru fapte care, în final, s-au dovedit inexistente.

Sentinţa este importantă pentru că produce un precedent ce poate fi invocat şi de alţi cetăţeni nemulţumiţi.

„Nu plecăm!”

Conceput de arhitectul Horaţiu Cojan, şcolit în străinătate, proiectul de regenerare urbană din Rogerius, ce propune amenajarea unei zone verzi cu locuri de parcare, se loveşte de temerea unor orădeni că din despăgubiri nu vor putea cumpăra proprietăţi similare, dar şi de indiferenţa locatarilor din blocurile vecine.

Proprietarii caselor rămase între blocurile din strada Slatinei se opun exproprierii, în vreme ce specialiştii spun că, fără modernizare, asemenea zone urbane riscă să se ghetoizeze în timp.

Prinși între ziduri

Ediția recent încheiată a Toamnei Orădene a demonstrat că Cetatea este prea înghesuită pentru un eveniment de asemenea amploare.

Cu toate că e încă în „carantina” dictată de şefii Primăriei, Piaţa Unirii va mai găzdui evenimente, chiar și de amploare, cum este Târgul de Crăciun, propus să se desfășoare anul acesta pe porțiunea mai rezistentă, spre strada Avram Iancu, precum și pe strada Vasile Alecsandri. O analiză a BIHOREANULUI pe tema... cum să ne facem ca să ne distrăm ca lumea?

Ei jdiară rock!

Una dintre trupele de muzică din Oradea, Fraţii Jdieri, este formată din doi poliţişti, un medic, un student medicinist şi un viitor asistent medical.

Autodidacţi şi autori ai pieselor pe care le cântă, cei cinci „fraţi Jdieri” şi-au lansat deja un album, îl pregătesc pe al doilea şi promit că nu se vor lăsa de rock în ciuda faptului că sunt invitaţi extrem de rar să presteze la sărbătorile publice locale. BIHOREANUL vă face cunoştinţă cu ei.

Sălacea-i „fruncea”!

O dată la două săptămâni, în zile de vineri, în comuna bihoreană Sălacea traficul rutier se blochează pe fiecare uliţă. Noroc că nu prea sunt şoferi care să riposteze!

În timp ce colectarea selectivă a deşeurilor se dovedeşte complicată chiar şi pentru orădeni, iar în majoritatea satelor bihorene gunoaiele ajung mai degrabă în păduri şi râuri decât în pubele, la Sălacea localnicii reuşesc o performanţă de invidiat: reciclează 60% din gunoaiele produse. Un record judeţean, explicabil prin disciplină. BIHOREANUL vă arată cum au ajuns sălăcenii singurii din Bihor care-şi aruncă deşeurile în 5 recipiente diferite.

Unirea prin cultură

BIHOREANUL continuă seria „România 100”, dedicată Centenarului, cu un articol despre emanciparea prin cultură a românilor ardeleni.

Începutul perioadei interbelice a marcat în Bihor creșterea puternică a activității unor asociații și fundații culturale, în special românești. Imediat după Marea Unire, în județ au început să apară noi organizații culturale românești, iar cele existente și-au extins activitatea într-un ritm şi la un nivel fără precedent. Cui datorăm asta, aflaţi din articol. Dovada că şi-au jucat rolul şi şi-au împlinit menirea suntem chiar noi, trăind azi, aici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON