URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2023, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Cum a fost descoperit un şef din Electrica Distribuție furând curent pentru vila personală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 27 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Şefi „curentaţi”

În timp ce clienţii de rând achită facturi uriaşe şi sunt deconectaţi fără milă pentru neplată, unii angajaţi ai Electrica profită că se controlează ei între ei... ca să fure curent.

Corpul de control din Cluj al Electrica Distribuţie Nord Vest a luat în vizor doi ingineri din sucursala Oradea, dintre care unul a și fost forţat să demisioneze după ce a fost prins în fapt că a folosit la vila personală o instalație electrică ce ocolea contorul, verificările fiind extinse şi la o pensiune deţinută de nimeni altul decât ex-directorul general al Electrica, bihoreanul Nicolae Coroiu.

Evadare din Cartierul Roșu

BIHOREANUL publică povestea câtorva zeci de bihorence care au renunțat la prostituție cu ajutor din Oradea și Olanda.

Cele mai multe dintre victime au fost forțate să-și vândă trupurile din adolescență și au fost „exportate” în Italia, Spania și Olanda, unele ajungând în cunoscutul Cartier Roșu din Amsterdam, unde prestarea serviciilor sexuale este legală.

Apă, pericol public!

După ce mai mulți clienţi au ajuns la Urgenţe cu probleme digestive, patronii de pensiuni din Bulz au dus la analize apa de la robinet, aflând că e contaminată cu fecale.

BIHOREANUL a descoperit că firma primăriei comunale, Aqua Valea Iadului, exploatează ilegal rețeaua de apă și canalizare, neavând autorizaţie de mediu din 2019 și nici licență de operator din 2021.

DNA, învinsă!

Curtea de Apel Oradea a menținut achitarea fostului șef al Consiliului Județean Bihor, Alexandru Kiss, și a patronului firmei Selina, Beneamin Rus.

Fostul politician, inculpat pentru că a prejudiciat județul cu peste 6,12 milioane euro în schimbul unor șpăgi de 4,3 milioane euro, și afaceristul acuzat că l-a mituit în schimbul unor lucrări și terenuri pentru cartierul Luceafărul, fuseseră condamnați în 2018 la 8 și respectiv 4 ani de închisoare, dar pentru că și ancheta, și judecata au trenat, faptele au fost prescrise, singura pedeapsă fiind confiscarea de la Kiss a 1,1 milioane euro. BIHOREANUL vă spune povestea unui dosar ratat.

Demolition Man

Afaceristul Ludescher Csaba își bate joc de Primărie și își terorizează vecinii din centrul Oradiei, ajungând amendat de 9 ori și „erou” în 6 dosare penale.

Partener al Primăriei și Comunității Evreilor la renovarea Sinagogii Zion, Ludescher avea voie să-și facă în curtea acesteia o terasă sezonieră, dar a construit una permanentă, iar în plus a modificat clădirea alăturată, fisurând pereții unor locuințe, iar pe proprietari îi amenință cu bătaia.

Trânteală ratată

Colonizarea instituțiilor de către partide și înțesarea schemelor de personal cu clientelă politică sunt de mult timp știute. Ceea ce publicul află rarisim este, însă, modul concret în care o funcție publică ajunge să fie dedicată, în culise, unui anume politruc.

Șefii din București ai Autorității Electorale Permanente i-au aranjat UDMR-istului Grim Andras un post la Direcția Județeană Bihor a AEP prin transfer de la Primăria comunei Lugașu de Jos, unde, însă, protejatul nu mai lucrează de... 11 ani.

Aventuri „verzi”

Aer proaspăt, priveliști de neuitat și... senzații tari. Debutează un nou sezon în care zonele pitorești din Bihor pot fi explorate în voie.

Pentru amatorii de experiențe inedite, ghizii locali organizează la cerere ture pe apă, prin peșteri, pe stânci sau pe două roți, care dezvăluie frumuseți naturale deosebite, multe învăluite în povești fascinante... BIHOREANUL vă dă niște „ponturi”!

Vine gazul în Sânmartin!

Din această vară, în comuna Sânmartin vor apărea rețelele de gaz. Primarul Cristian Laza (PSD) a anunțat cel mai important proiect accesat vreodată de comună, în valoare de 88 milioane lei, pentru realizarea rețelelor de gaz și a peste 4.000 de branșamente.

Edilul a subliniat că finanțarea nerambursabilă n-a fost deloc ușor de atras, după ce Sânmartinul a pierdut pe nedrept, consideră el, șansa de a finanța cu bani europeni lucrările. Până la urmă, proiectul va primi bani de la bugetul de stat, prin programul Anghel Saligny.

Baschet cu ranga

Scene de pomină la derby-ul de baschet desfășurat pe 18 martie în Oradea Arena, jucat de echipa locală CSM CSU și oaspeții de la U-BT Cluj Napoca.

Confruntarea s-a încheiat cu victoria clară a orădenilor, scor 82-74, după o partidă foarte tensionată, în timpul căreia un baschetbalist al clujenilor, Karel Guzman, a fost eliminat după ce a sărit la bătaie.

ORADEA NOASTRĂ

Reguli... de stradă

Colectarea selectivă a deșeurilor este o obligație nu doar pentru cetățeni, ci și pentru persoane juridice, indiferent că sunt societăți comerciale sau asociații, dar și pentru instituții.

Dacă atunci când sunt acasă aruncă gunoaiele separat, orădenii ar trebui să facă la fel și când se află la muncă, la școală, la plimbare în parc ori în mall. Numai să aibă și cum! Căci adesea în zonele publice nu se respectă aceleași reguli, după cum o arată o anchetă a BIHOREANULUI...

Mini-grădină, maxi-rezultat

După ghiocei, primii care apar în grădină primăvara ar trebui să fie... grădinarii. Sezonul în care natura renaște este și cel în care poate începe amenajarea unei grădini colorate și înmiresmate.

De culorile florilor și arbuștilor se pot bucura și orădenii care stau la case sau la blocuri care au grădini de mici dimensiuni. Trebuie doar să știe ce și cum să planteze! BIHOREANUL i-a întrebat pe specialiști.

Tu cureți, RER adună!

Așa cum i-a obișnuit pe orădeni, la începutul primăverii, RER Vest colectează gratuit deșeurile vegetale ale orădenilor.

Orice gospodar care are contract cu operatorul de salubritate poate preda gratuit resturi vegetale cum ar fi crengi, iarbă, frunze şi buruieni, adică tot ceea ce rămâne în urma amenajării curților, grădinilor sau spațiilor verzi din faţa casei.

„Uneori, ca să reușim să ne bucurăm de viață, avem nevoie de ajutor”

În România, 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea, iar mulți dintre ei nu reușesc să slăbească, oricât ar încerca. Adeseori, explicația și soluția stau ascunse în mintea lor. „Creierul este cel mai important atunci când vine vorba de a modifica un comportament”, explică psihologa Corina Chiorean motivul pentru care atât de mulți oameni au probleme cu obezitatea. Psihonutriția poate fi o soluție pentru vindecarea celor care nu reușesc să dea jos kilogramele în plus.

OPINII

Adrian Criș: Dreptate refuzată

Justiția din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar și societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR și al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupție pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarășii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, și cetățeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul și amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat șpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 și respectiv la 6 ani de închisoare.

Mircea Chirilă: Pro cine e Pro Infrastructura?

Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante. Ce nu pot să înțeleg este de ce se încăpățânează să susțină, și deja a doua oară în decurs de câteva luni, că proiectul drumului de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3 e în pericol din pricina modificărilor cerute de Primărie.

PREMIILE LUI BIHOREL

Încă doi controversați magistrați au lăsat Tribunalul Bihor pentru pensiile speciale; Soții Ionescu nu se lasă duși de la Universitatea din Oradea; Ghici cine se vrea președinte la Curtea de Apel Oradea!; Detronați și demolați: Foștii șefi din Primăria Sânmartin au rămas fără coșmeliile din centrul Băilor Felix; Primăria Oradea a lăsat Orășelul Copiilor fără camere de luat vederi, deci... e liber la furat; Vezi cine vrea să opereze stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor din Bihor!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dileme…
Interesant cum in decurs de cateva zile apar articole in cele mai importante pagini din presa locala legate de ilegalitatile lui Ludescher, pe cine o fi deranjat subit? Sa nu ne facem ca ploua, primaria nu e straina de poveste, nu trebuia sa accepte parteneriatul. Pe cat de repede a bagat buldozerul in alte constructii ilegale, pe atat de reticienta e in cazul asta. Intre timp, nici un cuvant, nicaieri, despre disparitia casei cu elemente neogotice de pe Lazar. Proprietarul, arhicunoscut si pentru “destructurarea dna”, facea o virtute din restaurarea ei. Subit a descoperit ca bigger is better…
Postat 27 Martie 2023, 07:51 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON